fbpx

6 odličnih nasvetov za zdravo kožo v poletnih dneh!

Lepota

Kožo krepijo živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov, karotenoidov in katehinov. Vaš jedilnik naj bo zato čim bolj pisan, od zelene, vijolične, rdeče in rumene do oranžne, to velja tako za sadje kot zelenjavo.

Za ohranjanje zdrave in mladostne kože ženske pogosto prisegamo predvsem na uporabo kozmetičnih izdelkov. Toda pri skrbi za največji telesni organ se lahko osredotočimo tudi na bogastvo, ki nam ga daje ter omogoča narava. Ne pravijo zaman, da se tisto, kar jemo in na sploh dajemo vase, odrazi tudi navzven.

Uživanje sveže in polnovredne hrane pomaga tako k boljšemu zdravju na sploh kot k sijoči koži obraza. Za lepo kožo so namreč pomembna določena hranila, ki pomagajo tako proti nastajanju gubic kot varujejo pred resnejšimi posledicami zunanjih vplivov. Tu je 6 korakov, kako poskrbite za zdravo in bleščečo polt v poletnih dneh.

1. Privoščite si zeleno listnato zelenjavo

V jedilnik vključite več sveže, po možnosti organsko pridelane zelene listnate zelenjave, ki poskrbi za prožnejšo kožo. Polna je antioksidantov, vsebuje lutein in zeaksantin, za katera strokovnjaki menijo, da med drugim varujeta kožo pred učinki UV žarkov. Priporočajo vsaj skodelico špinače, kodrolistnega ohrovta ali blitve nekajkrat na teden.

2. Uživajte zdrave maščobe

Za boljši videz kože bi se morali izogibati uživanju sladkorja in procesirane hrane, a kaj ko oboje, tako kot kofein in nikotin, mariskomu prija. Kavopivke, pozor, zaradi ljubezni do ‘kofetka’ je lahko videti koža utrujena in dehidrirana. Zato ne pozabite na živila, ki vsebujejo koristne maščobne kisline, denimo avokado, chia semena, kokosovo olje, oljčno olje in mastne ribe (losos in sardele), po možnosti ne gojene, ampak ujete v mrežo v morju.

3. Antioksidanti

Kožo krepijo živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov, karotenoidov in katehinov. Vaš jedilnik naj bo pisan, od zelene, vijolične, rdeče in rumene do oranžne, to velja tako za sadje kot zelenjavo. Poleg listnate zelenjave, ki smo jo že omenili, jejte tudi rukolo, liste repe, brstični ohrovt, brokoli, jajčevce, šparglje, rdečo peso in rdeče zelje, rdečo čebulo, paradižnik, granatna jabolka, jagodičevje, brusnice, korenje, rumeno čebulo, buče, cvetačo, marelice, sladek krompir, breskve…

4. Na zdravje z domačim ledenim čajem

Kozarec domačega ledenega čaja vas bo najbolj osvežil, pa tudi napolnil s pomembnimi vitamini in minerali. Zeleni, beli, črni in rdeči čaji, predvsem organski, vsebujejo veliko antioksidantov, imenovanih polifenoli. Ti preprečujejo prezgodnje staranje kože.

5. Namažite se s kremo za zaščito proti soncu

Naš organizem obvezno potrebuje sončno svetlobo za tvorbo vitamina D v koži, a vseeno so UV žarki nevarni in prispevajo k staranju kože ter izgubi sijaja, zaradi njih se pojavijo tudi madeži, lise, hiperpigmentacije in neenakomerna polt. Zato se poleti zavarujte s kremo proti UV žarkom, a pri tem bodite pozorni na sestavine sončnih krem, najboljše je, da so čim bolj naravne in brez toksinov ter imajo ustrezno visok zaščitni faktor.

6. Krepitev kože od znotraj z dodatki

K bolj zdravi in sijoči koži si boste lahko poleti pomagale še s prehranskimi dopolnili. Po krepilnih učinkih slovijo: krilovo olje, ki vsebuje astaksantin in kožo varuje pred sončimi žarki; alfa-lipoična kislina, antioksidant, ki varuje kolagen v koži in zavira celično staranje; ter vitamin D, ki pripravi kožo na večjo izpostavljenost sončnim žarkom poleti, saj pospešuje produkcijo melanina.

D. S.

Povzeto po blogu Be Well

Foto: pXhere, Tipscrew, Garden Design Ideas


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam