fbpx

6 razlogov, zakaj se vam splača vstajati zgodaj zjutraj

Izpostavljeno, Lifestyle, Nega telesa, Novice, Prva stran, Zanimivosti

Več miru, da se pripravite na nov dan, čas za zajtrk in telovadbo ter spočiti možgani in lepši videz so le nekatere od koristi.

Kakšna je vaša definicija popolnega jutra? Če ste nočna ptica, bi vam najbrž najbolj ustrezalo spati do dvanajstih in potem preživeti dan po svoje. Tudi tisti, ki so načeloma vajeni vstajati zgodaj zaradi službe, radi ob vikendih malo dlje pospijo, da nadoknadijo manko spanca preko delovnega tedna.

Zbujati se takrat, ko se oglasi ‘notranja budilka’, potem pa s kavo in zajtrkom oditi nazaj med pernice in si na TV ekranu ogledati najljubše serije, zveni odlično… Vendar si v praksi tako ‘rutino’ lahko privoščijo samo Kardashianovi ali dediči, ki so bogastvo podedovali, delati pa jim ni treba.

Večina nas mora zjutraj torej vstati za službo, od nekje je pač treba dobiti denar za položnice. Morda ste prav danes vstali slabe volje, ker ste lahko čez vikend dolgo poležali. Kaj pa, če bi vam povedali, da obstaja za zgodnje vstajanje cel kup odličnih razlogov? In ti niso nujno povezani s tem, da morate priti na delovno mesto do 8. ali 9. ure zjutraj.

Psihologi in svetovalci za osebno rast ter povečanje produktivnosti so z raziskavami potrdili modrost starega reka, ki se glasi ‘Rana ura, zlata ura’ in ga v svojih inačicah poznajo narodi po vsem svetu (recimo anglosaksonski, da ‘samo zgodnji ptič ujame črva’).

Ni vsak dan, ko zjutraj zgodaj vstanete, že avtomatično kar sam po sebi tudi dober dan. Nekatera jutra so naporna, včasih se že zbudimo slabe volje, potem so jutra, ko se nam ne samo mudi, ampak smo dobesedno v paniki, ker je za opraviti še toliko stvari.

Bistveno je, da se zavedate naslednjega: bolj, kot se boste privajali zgodnjega vstajanja, lažje bo in kmalu boste občutili tudi naslednjih 6 koristi:

# Bolj trden in kakovosten spanec

Nočne ptice vemo: sila težko se je naučiti zgodaj vstajati, ko se ritem dela spremeni, s tem pa tudi naš bioritem. Kaj pa je prednost spremembe? Telo začne po nekaj slabo prespanih nočeh in zgodnji jutranji budilki dobesedno hlepeti po spancu, ki mu ga primanjkuje. Na vrh seznama prioritet naš organizem postavi – spanec. To pomeni, da boste zvečer hitreje utrujeni in boste ‘prisiljeni’ iti spat ob ‘normalni’ uri (torej ob desetih zvečer, ne ob dveh zjutraj…).

# Imeli boste več časa zase

Morda boste v slogu mojstrov meditacije ugotovili, da je zgodaj zjutraj največ miru (to pa zato, ker vsi radi pritisnejo tipko za dremež – a med njimi niste vi!). Zgodnja jutra, ko svet še spi in vam nihče ne skače po glavi, lahko izrabite za stvari, ki so vam pri srcu ali jih je pač treba opraviti in pri tem vam pride prav, da vas nihče ne moti.

# Več časa in apetita za zajtrk

Velikokrat smo že pisali o pomenu rednega zajtrkovanja in da je to najpomembnejši obrok v dnevu. Marsikdo zajtrk preskoči prav zaradi naglice, ker raje dolgo spi (oziroma gre prepozno spat) in potem brez energije in s krulečim želodcem čaka na čas kosila ali pa za malico uživa nezdrave prigrizke.

Kdor zgodaj vstaja, ima čas, da si lahko pripravi zdrav, dober in okusen zajtrk, kot mu je najbolj všeč in v njem počasi uživa. V miru lahko spije prvo jutranjo kavo in se napolni z energijo za nov delovni dan.

# Bolj boste videti urejeni

Če vstanete zgodaj, boste imeli več časa, da se uredite in poskrbite za zunanji videz. V miru se lahko oblečete ali izberete garderobo ter oblačila, obutev in modne dodatke ter se naličite, kar pomeni, da v službo že pridete lepo urejeni.

# Večja mera ustvarjalnosti

Če se dobro naspite, se to močno odrazi na vaši storilnosti in ustvarjalnosti, da bolj mladostnega videza kože sploh ne omenjamo. Dobro spočiti možgani in telo delajo ‘na polno’. Enako velja za ustvarjalnost: samo spočiti možgani so lahko ustvarjalni, zato je to še en razlog več, da se odpravite nocoj bolj zgodaj spat in zjutraj tudi vstanete bolj zgodaj.

# Dodaten čas za rekreacijo

Vstanite bolj zgodaj in nenadoma se bo zgodil čudež: sprostil se bo čas, za katerega vneto trdite, da ga nimate – torej za jutranji tek, vaje raztezanja, pilates ali celo odhod v telovadnico. Samo dobro ‘ogret motor’ lahko dela vrhunsko. To velja tudi za naše telo, ki ga bo že nekaj preprostih jutranjih vaj poživilo in pripravilo na nove izzive. Vsaka telovadba je boljša od nikakršne.

Ko vstanete zgodaj, se vam tudi manj mudi v službo in lahko avto parkirate malo dlje od službenega vhoda ter se sprehodite tistih nekaj ulic, ali pa se v lepih in toplih dneh na delovno mesto odpravite celo s kolesom.

 

Foto: Pinterest, Pexels, PxHere, Instagram, Fitwirr, YouTube


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam