fbpx

6 sestavin v kozmetiki, ki bi se jim morda morali izogibati

Lepota, Prva stran

Pri tako velikem številu sestavin, ki se nahajajo v lepotnih izdelkih, včasih sploh ne vemo, kaj je najboljše za našo kožo…

Sestavin, ki se nahajajo v kremah, serumih in drugih negovalnih izdelkih za vsakodnevno uporabo v lepotni rutini, potrošnice najpogosteje niti ne poznamo, niti jim ne posvečamo prevelike pozornosti, vsaj večina nas.

Za nekatere smo sicer slišale in brale, da so škodljivi, za druge pa smo celo sveto prepričane, da se uvrščajo na seznam koristnih snovi v beauty izdelkih. A pozor, to ni nujno res. Pri naslednjih 6 sestavinah bi morale biti posebej pozorne in v nadaljevanju preberite razloge, zakaj.

# Parabeni

Parabeni med zagovorniki zdravega življenja in naravnih negovalnih sredstev, ki ne škodujejo zdravju, že kar dolgo veljajo za eno najbolj osovraženih sestavin, pa čeprav se nahajajo v skoraj vseh izdelkih za nego obraza ter telesa in se v njih dodajajo že desetletja.

Zakaj bi parabene sploh kdo mešal v kreme in serume? Zato, ker podaljšujejo rok trajanja izdelku. Na temo parabenov je bilo narejenih že veliko študij, te zatrjujejo, da lahko parabeni pospešijo rast rakavih celic, da obstaja povezava med parabeni in rakom dojke ter hormonskim neravnovesjem. Zato v drogerijah izbirajte izdelke, ki imajo oznako brez parabenov (mimogrede, sestavina phenoxyethanol je zgolj druga beseda za paraben).

# Retinol

Retinol je vsekakor vrhunsko učinkovita sestavina v boju proti staranju kože, a ni za vsakogar, saj je po uporabi retinola koža bolj občutljiva za UV žarke, zato se sme krema ali serum z dodanim retinolom uporabljati le zvečer. Bolj pa nas presenečajo navedbe, ki smo jih povzeli iz revije Elle, da se retinol odsvetuje v nosečnosti, ker bi lahko poškodoval DNK zarodka, ter da lahko retinol izjemoma pospeši rast rakavih celic pri določenih vrstah raka.

# Svinec

Že sama beseda je dovolj odbijajoča, da svinca ne bi želele na svoji koži. Svinec so zelo dolgo uporabljali v pudrih za obraz, s katerimi si je plemstvo še v 19. stoletju osvetljevalo obraze, saj je bila med njimi v modi bledica.

Ta težka kovina, ki se nalaga v telesu, je bila kriva za številne zastrupitve. Danes vemo, kako škodljiv je svinec (za razliko od nekdanje aristokracije), a kljub vsemu lahko na svinec tu in tam še naletimo, predvsem v eyelinerjih za veke in v nekaterih cenejših šminkah. Zastrupitev s svincem se pokaže dolgoročno v obliki rakavih obolenj, poškodb ploda pri nosečnicah in kot hormonsko neravnovesje.

# Aluminij

Aluminij se pogosto nahaja v gelih za prhanje in v deodorantih. Čeprav ga na ta način vnesemo v telo manj, kot denimo preko pijače in vode (tudi ta vsebuje več ali manj sledov aluminija), se je negovalnih izdelkov z aluminijem bolje izogibati.

Če na etiketi piše, da je izdelek ‘brez aluminija’, podobno kot pri zgoraj omenjenih sredstvih za nego, da so ‘brez parabenov’, potem izdelek lahko brez skrbi kupite.

# Shea (ši) maslo

Le kako se je lahko maslo shea oziroma ši maslo znašlo na tem seznamu, ko pa dobro vemo, da ni bolj blagodejnega negovalnega sredstva za suho kožo?!

Pa je vendarle na spisku, ker kožo naredi bolj mastno in posledica so zamašene pore na koži. Gotovo se boste strinjale, da ni to nič v primerjavi s peklenskim svincem, a vseeno razmislite o svojem tipu kože: če ta res spada med zelo suhe, potem le pogumno s ši maslom na kožo!

# Vitamin E

Tudi za vitamin E smo že neštetokrat slišale, da je sijajen, sploh pa za nego kože, zato ga proizvajalci pogsto dodajajo beauty izdelkom.

Odličen je za lastnice in lastnike zelo suhe kože, vendar pa vitamin E, dodan v kreme, serume in losjone, poskrbi tudi za to, da je izdelek bolj ‘masten’. Pretirana količina vitamina E naj bi povzročala tudi draženje kože in drobne izpuščaje na koži, zato se ga tisti z občutljivo kožo raje izogibajte.

 

Foto: Sheknows,Unsplash, LifeScape Premier, Reader’s Digest, Vine Vera, Embarassing Solutions, Primal Eye


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam