6 stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom električne zobne ščetke

24. december 2021

6 stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom električne zobne ščetke

24. december 2021

Električne zobne ščetke so v zadnjih letih močno napredovale, tako tehnološko kot tudi cenovno. Zato velja dobro premisliti, preden jo kupite.

Na trgu je vse več zobnih ščetk, ki so postale že skoraj kot pametni telefoni – ne ponujejo več zgolj samo čistejših zob, ampak tudi temeljit vpogled v vašo ustno higieno s pomočjo aplikacije. Temu primerno so se dvignile tudi cene, saj lahko zobno ščetko sicer kupimo že za dobrih 20 evrov, pa tudi za 300 in več.

A pred nakupom se je pametno vprašati, kaj si sploh želimo od električne ščetke? Katere so najboljše, naj povsem zamenjajo običajne, so primerne tudi za otroke …?

Na vsa ta vprašanja nam je odgovoril dr. Lovro Iskra, dr. dentalne medicine in specialist oralne kirurgije:

Na kaj naj bomo pozorni pri nakupu električne ščetke, kaj so tiste glavne lastnosti?
Sodobne električne zobne ščetke so res izpopolnjene, opozorijo nas če preveč pritiskamo na zobe, poleg tega nam preko aplikacije na pametnem telefonu povedo, katere zobne površine smo premalo očistili. Glavna oz. bistvena lastnost električne zobne ščetke je sonična tehnologija, ki res odlično očisti naše zobe.

Nekateri še vedno dvomijo v električne zobne ščetke, češ, da so pregrobe. Kakšne so trenutne ščetke na trgu, kako pazijo na naše zobe?
Najnovejše zobne ščetke nas s svetlobnim signalom na dnu ščetke opozorijo, če smo pregrobi oz. če preveč pritiskamo ščetko na zobe. Na ta način nam ščetka pomaga, da se je navadimo in jo neškodljivo in nemoteno uporabljamo.

Naprednejše električne zobne ščetke pridejo z mobilno aplikacijo. Avtor: Philips Sonicare

Kakšne električne ščetke so najboljše, kakšna naj bo vibracija?
Vedno ščetkamo od rdečega proti belemu oz. od dlesni proti zobu. Na ta način ne pride do recesije dlesni, ostalo delo pa opravi ščetka, ki nam zelo pomaga pri mehanskemu odstranjevanju oblog.

Naj električne povsem zamenjajo navadne ali priporočate električne v kombinaciji z navadno?
Iz lastnih izkušenj vam povem, da ko boste pričeli uporabljati električne zobne ščetke, navadnih ne boste potrebovali več. Električne zobne ščetke vam bodo res odlično očistile vse zobne površine, razen medzobnih prostorov, za kar je potrebno uporabljati zobno nitko oz. medzobne ščetke. Z jezikom lahko poizkusite, kako gladke so zobne površine po čiščenju z električno zobno ščetko.

Ali jo priporočate tudi otrokom?
To ščetko priporočamo tudi otrokom, obstajajo posebni nastavki prilagojeni otrokom. Otroci že sami po sebi v povprečju slabo čistijo svoje zobe, zato je to odličen pripomoček za zdrave dlesni in zobe.

Kako pogosto naj se zamenjajo glave ščetke – enako kot pri menjavi navadnih ščetk?
Glava ščetke se v povprečju zamenja na tri mesece.

Dr. Lovro Iskra priporoča električno ščetko Philips Sonicare. Sonična električna zobna ščetka Philips Sonicare 9900 Prestige zahvaljujoč tehnologiji SenseIQ spremlja način, pogostost, učinkovitost ter intenzivnost ščetkanja kar do 100-krat na sekundo. Posamezniku se tako popolnoma prilagodi in ustvarja edinstveno personalizirano uporabniško izkušnjo. Avtor: Jernej Kokol

Za popolno ustno nego je potrebno še več

Seveda pa je potrebno za dobro ustno higieno narediti še več. Strokovnjak ima nasvete še glede treh nujnih stvari:

  • Pri zobni pasti priporoča takšno, ki vsebuje fluoride, “saj se ti vgradijo v površinsko strukturo zob in jih izdatno ščitijo,” razlaga.
  • Svetuje tudi redno uporabo zobne nitke, oziroma posebne medzobne ščetke za čiščenje medzobnih prostorov.
  • Poleg tega pa priporoča še ustno vodo z antiseptikom klorheksidinom, ki se učinkovito bori proti bakterijam v ustni votlini. Vendar ob tem opozarja: “Ustne vode niso mišljene kot vsakodnevna uporaba, marveč je najbolje če se jih uporablja v intervalih, saj so tako najbolj učinkovite in neškodljive.”

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic