fbpx

6 zlatih nasvetov zdravnikov zoper predmenopavzne težave!

Lepota, Novice

Menopavza ni bolezen. Je običajno obdobje v ženskem življenju po koncu plodnosti. To velja tudi za nekajletni ‘obredni prehod’ v menopavzo, ki se včasih odrazi s kar strašljivimi simptomi.

Prejšnji mesec smo večkrat mislili na ‘Roza oktober’ in osveščanje žensk glede zdravja prsi ter boja proti raku dojk. Tako se je mimo medijev skoraj izmuznila novica, da po svetu vsako leto v drugi polovici oktobra praznujemo Svetovni dan menopavze (World Menopause Day – WMD), z namenom, da se širšo javnost osvesti o tem, kaj se z žensko sploh dogaja ob prihodu v menopavzo. Predvsem pa hočejo opozoriti na prav posebno obdobje ženske, ki se pojavi kakih 4-5 let pred nastopom prave menopavze, s tujko temu procesu pravimo perimenopavza.

Osveščanje o menopavzi na globalni ravni je namenjeno tako ženskam, kot moškim. Moški v našem življenju so lahko namreč tudi naši fantje, možje, bratje, očeti, šefi, sinovi, sodelavci, prijatelji, tasti, svaki in tako naprej, zato je prav, da vsaj malo poznajo burno dogajanje v telesu in psihi ženske, ki počasi neha izgubljati mesečno perilo in ji to začne izostajati. V ženskem telesu nekaj let pred pravo menopavzo začne močno upadati estrogen, zaradi česar je lahko to obdobje za žensko strašljivo – in tudi za moške v njenem življenju, da ne bo pomote!

Hormonsko so predmenopavzne ženske precej bolj podobne histeričnim in kričečim, podivjanim najstnicam, kot pa zreli in odgovorni ženski srednjih let. Toda to je obdobje, ko je treba preprosto stisniti zobe in ga pretrpeti. Tako ženska – kot eventuelni moški v njenem življenju. Ne preseneča, da gre v tem času narazen največ parov. Moške srednjih let muči andropavza, ženske perimenopavza, to prehodno obdobje slednje čutijo kot izgubo ženskosti, obenem pa trpijo za čisto resnimi zdravstvenimi težavami, ki so povezane z upadom hormonov v telesu, predvsem estrogena.

Po prihodu v pravo menopavzo se vsi zoprni simptomi ublažijo, umirijo, izginejo, hormonskega divjanja ni več, ženska zaživi novo poglavje svojega življenja: končno nastopi njen čas popolnega miru in zadovoljstva s samo seboj ter drugimi ljudmi. Kaj pa tistih nekaj let do menopavze, kako jih pogumno prenesti in preživeti brez večje škode, da ne bo pri tem posledično trpel zakon, partnerstvo, kariera, družina, medosebni odnosi?

Treba se je zavedati, da menopavza ni bolezen – je povsem običajno obdobje v ženskem življenju po koncu njene biološke plodnosti. Enako velja za ‘obredni prehod’ v menopavzo, že omenjeno perimenopavzo, ki se kaže včasih že s strašljivimi simptomi: nenadnimi vročinskimi oblivi, hudo živčnostjo in tesnobo, jokavostjo, nespečnostjo, čustveno neuravnovešenostjo, lahko celo s povečano agresivnostjo, z bolečinami v sklepih in hrbtenici, splošno hudo utrujenostjo in celo s slabostjo, raztresenostjo, izgubljanjem kratkoročnega spomina, ki spominja na znake demence, tu so še vse bolj neredne menstruacije, ki enkrat izostanejo po nekaj mesecev, potem pa se izlivajo na dva tedna.

Tudi televizijski lik Samantha iz Seksa v mestu je v seriji podrobno opisala pekel predmenopavze

Ženske se zaradi teh znakov čutijo obupane in nemočne, obenem pa v ogledalu lahko same opazijo, kako jih zapušča mladostni videz. Dodajmo še občutek zmedenosti, depresivnost, nihanja razpoloženja, občutek brezvrednosti, nenadne izgube poželenja (lastnega in v očeh drugih) in še mnoge druge simptome, tudi vaginalno suhost, zaradi katerih ženske prepogosto tiho trpijo in čakajo, da to obdobje z vsemi izgubami vred mine, ali pa se zaupajo le svoji ginekologinji.

Dve priznani zdravnici iz tujine sta dali naslednjih 6 nasvetov, kako lahko zelo ublažimo grozljive simptome v predmenopavznem obdobju, ko se počutimo kot pošasti, tako znotraj, kot zunaj. Zdravnica specialistka družinske medicine dr. Dawn Harper iz Gloucestershirea daje naslednje nasvete:

1. Razmislite o nadomestni hormonski terapiji

Nadomestna hormonska terapija (hormone replacement therapy – HRT) je bila leta 1990 velik preboj v podaljševanju ženske plodnosti in občutka mladostnosti. Toda obenem, ko je postajala popularna, so določeni zdravniki in z njimi mediji ženske začeli strašiti pred učinki HRT ter tako dosegli, da danes v ginekoloških ordinacijah ženske precej manj sprašujejo za to možnost, čeprav bi jim lahko zelo olajšala simptome in s tem življenje.

2. Nujno spite dlje in ohranite vitkost

Ženske z vstopanjem v menopavzo izgubijo adute, kot je ozek pas, ta se vse bolj debeli in postava dobiva obliko jabolka ali hruške. S prihodom v menopavzo se presnova upočasni, zato jejte manj, začnite telovaditi in predvsem – veliko spite. V letih pred menopavzo postane nespečnost stalnica. S poseganjem po pomirjevalih in uspavalih si boste naredile še več škode, zato si pomagajte z avtogenim treningom, meditacijo, jogo in sproščanjem ter naravnimi pripravki, ki so ženskemu delu človeštva znani že iz pradavnine.

3. Delajte Kegglove vaje

Morale bi jih izvajati redno že po 25., kaj šele po 35. letu, a še vedno ni prepozno. Upad estrogena pomeni povešanje tkiv in usihanje prožnosti nožnice ter mehurja, prvo je krivo za boleče spolne odnose, drugo pa za nehoteno uhajanje urina.

Specialistka za prehrano dr. Sarah Brewer, avtorica knjige ‘Menopause Diet’ (Prehrana v menopavzi), dodaja še tri nasvete.

4. Pravilna prehrana pomaga proti vročinskim oblivom

Jejte malo, a pogosto. Obilni obroki še pospešijo nenadno potenje. Ogibajte se predelani hrani, zmanjšajte vnos alkohola, kofeina in začinjene hrane.

5. Čas je za novo kremo

Raven kolagena s prihodom menopavze usahne za več kot 30 odstotkov, to pomeni, da koža postaja tanjša in manj elastična ter ji manjka vlage. Čas je, da proti koncu 40-ih oziroma v začetku 50-ih za svojo kožo sčasoma poiščete primernejšo negovalno kremo, ki bo ublažila videz gub, nadomestila izgubo sijaja in mladostnega videza kože ter slednjo občutno okrepila. Tudi čistilec za obraz naj bo po novem bogatejše, kremne ali oljne teksture, tonik pa ne sme vsebovati alkohola.

6. Uživajte prehranska dopolnila, ki se svetujejo ob vstopu v menopavzo

Olje rakitovca

Na trgu je veliko naravnih pripravkov, ki lajšajo (pred)menopavzne tegobe, recimo žajbljevi listi, grozdnata svetlika (cimcifuga), olje rakitovca, prah mace in ašvagande, njivska preslica, olje dvoletnega svetlina, kitajska angelika, materina dušica, baldrijan in še kaj bi se našlo. V zadnjem času se olje CBD priporoča tudi ženskam v klimakteriju ali pred njim. Za suho nožnično sluznico pa lahko ženske v lekarnah dobijo mazila in gele, ki te težave dobro odpravljajo.

 

D. S.

Foto: Reader’s Digest, Monkey Balm, Easy Health Options, HealthyNation, Peri Coach, Premier Health, Women.com


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam