fbpx

75 odstotkov milenijcev v odnosu odkrito govori o denarju!

Izpostavljeno, Lifestyle, Odnosi, Zanimivosti

O denarju, prihodkih, odhodkih in dolgovih je treba biti s partnerjem iskren in razumevajoč, saj je zdravo finančno stanje še kako povezano s tem, ali bosta srečna kot par.

Čeprav pevka Jessie J v svoji pesmi Price Tag (Listek s ceno) govori o tem, da ni vse v denarju, je resnica žal precej drugačna: romantika v partnerstvu ali zakonu se kaj hitro konča, ko naleti na nepremostljivo težavo, to pa so finance. Denar je v materialnem svetu, v kakršnem živimo, še kako pomemben. Če smo brez njega, odpade ne le skupni dopust, ampak se pojavijo še precej resnejše težave. Račune za elektriko in stanarino je pač treba plačati, tudi v trgovinah prav ničesar ne dajo zastonj.

Psihologi so v raziskavi ugotovili, da je denar oziroma višina zaslužka še vedno tabu, predvsem za starejšo generacijo, to je tema, o kateri redko kdo razpravlja odkrito, celo med prijatelji, kaj šele neznanci. Toda v partnerstvu je pogovor o tem, koliko kdo zasluži in koliko ima premoženja v taki ali drugačni obliki, nadvse pomemben. Tudi, ko gre za dolgove in stil trošenja denarja, ne le za prihodke. Od tega je namreč odvisna prihodnost para, saj so urejene osebne finance pogoj za skupno srečo.

Milenijci so posebna izjema, ko gre za odprto razpravljanje o denarnih zadevah. Kar 75 odstotkov milenijskih parov govori o osebnih financah vsaj enkrat na teden in zdi se, da zadeva deluje, pravijo strokovnjaki v pogovoru za CNBC. Dodajajo, da je to izjemen korak naprej v primerjavi z generacijo X ali ‘baby boomerji’, ki neradi razpravljajo o denarju s svojim partnerjem ali pred njim celo skrivajo višino zaslužka, še bolj pa svoje težave z denarjem ter zadolženost. Odprt pogovor o skupnih in osebnih financah je eden od vzrokov, zakaj so milenijski pari bolj srečni, trdijo v raziskavi, ki so jo naredili skupaj z eno od ameriških bank in je zajela 1700 anketirancev.

V zvezi je treba odkrito govoriti tudi o finančnih težavah in dolgovih

Nova generacija (Y in milenijci) o denarju govori za 9 odstotkov pogosteje kot generacija X in celo za 31 odstotkov pogosteje, kot baby boomerji, to so rojeni po drugi svetovni vojni. Dr. Jane Greer, svetovalka za partnerske odnose in psihoterapevtka, pravi:

“Kar 80 odstotkov parov, ki o denarju razpravljajo vsaj enkrat tedensko, poroča, da so v odnosu srečni.”

Milenijci so zelo transparentni, ko gre za njihove finance, 97 odstotkov govori o denarju pogosto, vsaj enkrat na mesec. To velja tudi na splošno za pogovor med prijatelji, ne samo za tiste, ki so v partnerski zvezi. Kot pravi dr. Greerjeva, so generacija Y in milenijci zelo odprti do pogovora o denarnih zadevah, ne le glede tega, koliko imajo prihodkov, ampak tudi glede svoje zadolženosti.

“Bolj kot ste odprti in pošteni glede svojih financ, večjo moč imate nad tem, da sprejemate prave finančne odločitve, ki so pomembne za vaju oba, namesto da bi drugi partner, pred katerim skrivate prihodke in dolgove, to začutil, zato bi se počutil nadzorovanega in vam zameril,”

poudarja psihoterapevtka.

Baby boomerji so (bili) glede svojih osebnih financ najbolj skrivnostni

Raziskava kaže, da se je celo pri tistih, ki so se spoznali v spletnih klepetalnicah, pogovor o denarju začel v 30 odstotkih še preden sta se dopisovalca srečala v živo. Skoraj polovica novodobnih parov je o svojih financah s partnerjem govorila v prvih treh mesecih razmerja, kar 81 odstotkov pa jih je položilo karte na mizo v prvem letu odnosa.

Od ljubezni se ne da živeti, romantika hitro skopni

Na splošno pa vse več parov razume, da je skupno načrtovanje financ, prihodkov in odhodkov zelo pomembno za zvezo in zato jih vse več enakopravno deli finančna bremena ter odgvornost v skupnem gospodinjstvu ali pa imajo skupen račun, na katerega vsak mesec polagajo denar. Okoli 70 odstotkov parov sprejema skupne odločitve, ko gre za nakupe večjih vrednosti.

Mladi pari odprto komunicirajo tudi o denarju in s tem povezanih načrtih

Le na ta način je mogoče v partnerski zvezi doseči enakopravnost in nekaj ustvariti na srednji in dolgi rok. Tega so se zavedali že naši stari starši, vmesne generacije so denarne razmere večinoma skrivale kot polž roge, nova generacija mladih pa je k sreči iz povsem drugačnega testa.

 

Dragica Sušnik

Foto: MoneySense, Pinterest, After Fifty Living, Modern Commitment, Don’t Waste Your Money, Popsugar, CNBC


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam