7 najpogostejših mitov o sladkorju
Sladkor je skozi leta pridobil status negativca, krivca za številne bolezni, nepopolnega nasmeha in prekomerne teže. Zato vam zdaj naštevamo 7 razlogov, zakaj lahko v njem uživate brez kančka krivde!
Sladkor je skozi leta pridobil status negativca, krivca za številne bolezni, nepopolnega nasmeha in prekomerne teže. Zato vam zdaj naštevamo 7 razlogov, zakaj lahko v njem uživate brez kančka krivde!
Sladkor je skozi leta pridobil status negativca, krivca za številne bolezni, nepopolnega nasmeha in prekomerne teže. Zato vam zdaj naštevamo 7 razlogov, zakaj lahko v njem uživate brez kančka krivde!
Mnogi zmotno mislijo, da je sladkor umetno ustvarjen. V resnici je sladkor ogljikov hidrat v najčistejši obliki, saj je pridelan iz sladkorne pese ali sladkornega trsa brez kakršnih koli dodatkov. Sladkorna pesa je dvoletna rastlina in najvišjo vsebnost sladkorja doseže jeseni v prvem letu svoje rasti. Vsebnost sladkorja po spravilu pese pri skladiščenju pojema, zato mora biti predelana čim prej.
Različni načini obdelave sladkorne pese in trsa omogoča proizvodnjo različnih vrst sladkorjev. S stiskanjem nastaja sladkor v kockah, po več načinih mletja nastane sladkor v prahu ki se zaradi posebne sestave ne praši in ne topi ter ne razpade v grudice.
Vsak sladkor ni enake kakovosti, največje razlike obstajajo pri pridelavi. Največjo razliko med sladkorji laiki čutimo med pripravljanjem sladic ali drugih jedi, kjer največkrat uporabimo kristaliziran sladkor ali sladkor v prahu. Po drugi strani smo največkrat zavedeni, ko govorimo o rjavem sladkorju, saj gre v osnovi za beli sladkor, ki mu je dodana melasa, gost sirup, bogat z vitamini in minerali, ki je stranski proizvod pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa.
Dr. Haythe: “Ideja, da je sladkor že po naravi slab za vas, je mit”.
Večina čistih diet vsebuje veliko beljakovin in zelenjave, pri čemer so vse oblike sladkorja prepovedane. A dejstvo je, da glukozo potrebujemo za preživetje. Sladkor predstavlja dragocen vir energije, ki telo hitro napolni z novimi močmi, še posebej po telesnih naporih. To seveda ne pomeni, da ga lahko vsak dan uživamo v neomejenih količinah, ampak je treba biti, tako kot pri vseh stvareh v življenju, zmeren. Če želite zmanjšati vnos sladkorja, pri peki sladic uporabite manjšo količino od predpisane recepture ter uporabite domače izdelke kot so domači sirupi in marmelade.
Čeprav imajo umetna sladila, kot so stevia, saharin in aspartam (ki jih pogosto najdemo v dietnih gaziranih pijačah), manj kalorij kot njihovi sladkorni kolegi, raziskave kažejo, da je pri udeležencih, ki pijejo dietne gazirane pijače, dvakrat večja verjetnost, da bodo debeli, kot pri tistih, ki jih ne pijejo. Nekatere študije so celo pokazale, da nekatera umetna sladila povzročajo večjo zasvojenost kot kokain. Sladkor je naraven produkt, umetna sladila pa so umetno ustvarjena, kar je že v osnovi zelo zgovoren podatek.
5. Sladkor povzroča karies
Za poškodovane in gnile zobe je kriva pomanjkljiva zobna higiena in ne sladkor! Kdor torej redno skrbi za čistočo svojih zob in ustne votline, bo najučinkoviteje preprečil nastanek kariesa.
Ni znanstvenih dokazov, da bi sladkor pri otrocih povečal ali povzročal hiperaktivnost. Metaanaliza doslej objavljenih študij je pokazala, da sladkor nima neposrednega dolgoročnejšega vpliva na vedenje otrok in ni glavni vzrok hiperaktivnosti pri otrocih.
V kolikor vas skrbi, da bi vaš otrok po tablici čokolade povsem podivjal, sladkarije s številnimi dodanimi emulgatorji in barvili zamenjajte za domače sladice. Tako boste lahko nadzirali količino sladkorja, poleg tega pa jih lahko pripravite skupaj z otroci, kar bo zanje prvovrstna zabava.