fbpx

7 največjih sovražnikov lepe kože

Izbor urednice, Lepota, Novice, Prva stran

Odkrijte glavne krivce, ki pospešujejo staranje kože.

Kakšen je vpliv zunanjih dejavnikov in življenjskega sloga na kožo, je najboljše razložiti z izrazom v kozmetični industriji – vedenjsko staranje. Odkrijte glavne krivce, ki pospešujejo staranje kože.

Sonce

UV žarki so vzrok za pojavljanje pigmentnih madežev (hiperpigmentacija) in rakastih sprememb, zlasti na izpostavljenih delih telesa, predvsem obrazu kot tudi za nastanek plitkih in globokih gub v srednjem sloju kože. Poškodovana so elastična in kolagenska vlakna, upočasni se metabolizem celic in njihova obnova. Koža je na površini hrapava in nagnjena k luščenju s prisotnostjo rdečice in vidnih kapilar.

Pomanjkanje vode

Voda predstavlja skoraj 65 % našega telesa in je odgovorna za številne vitalne funkcije – vzdrževanje ravni krvi v telesu, termoregulacije in hitrega izločanja toksinov ter elastičnosti kože. Držite se pravila 8 kozarcev na dan, ki jih pijete redno in v malih požirkih. Ko začutite žejo, je to že znak, da je prišlo do dehidracije.

 

Kajenje

Ste opazili, da je koža kadilcev rumenkasta, nagubana in utrujena? Kadilcem se zelo hitro pojavijo gube okoli ust, ogljikov monoksid v cigaretah pa zmanjšuje potrebno količino krvi in kisika v koži. Vse to vpliva na sposobnost kože za regeneracijo in mladosten videz. Kako škodljivo je kajenje, ne samo za zdravje, je dejstvo, da koža za regeneracijo potrebuje več mesecev po prenehanju kajenja.

 

Hrana

Hrana, ki ji primanjkuje pomembnih hranilnih snovi, lahko zniža pretok krvi in kisika v kožo, poškoduje sposobnost ščititi pred okužbami, upočasni celjenje ter povzroči spremembe v teksturi, tudi v pigmentaciji kože. Pijte veliko vode, uživajte čim več sveže zelenjave in sadja ter ostala živila, obogatena s sestavinami, ki povečujejo proizvodnjo kolagena in elastina, kot so cink, beta karoten in vitamini A, C in E.

 

Stres in čustva

Kadar ste pod stresom se sproščajo hormoni, ki zožajo krvne žile in slabijo prekrvavitev, kar posledično vodi v suho, luskasto in občutljivo kožo. Zaradi stresa naše dihanje postaja plitvejše in hitrejše, koži izgine lesk, okoli oči in ust pa nastanejo gubice. Posledica dolgoročnega stresa so tudi ekcemi, izpuščaji in mozolji.

Telovadba

Koža z vadbo postane sveža in dobi rahel rožnati sijaj, saj izboljšuje krvni obtok, ki prinaša kisik in pomembna hranila. S telovadbo se tudi znojite in prav to povečuje izločanje strupenih snovi. Če pa vadite v neustreznih oblačilih in po vadbi ne poskrbite za higieno, lahko dobite različne alergijske kožne reakcije.

 

Življenje v mestu

Smog, prah, klorirana voda iz pipe ter suh pisarniški zrak so same nekatere izmed slabih življenjskih razmer v mestu. Smog, na primer, je zelo strupen za naša dihala in delčki žvepla, ki so v njem, slabo vpliva na našo kožo in lase.

Če k temu dodate še prašne delce, klor in suh zrak, potem je koža zelo hitro utrujena in suha. Zaradi tega koži nudite zadostno količino preventive, nege in hidratacije, da boste vsaj malce zmanjšali škodljive vplive urbanega življenja.

Pomanjkanje spanca

Pomanjkanje spanca je glavni krivec za podočnjake, bledo polt in krvave oči. To stanje pogosto vodi do dehidracije in padca odpornosti organizma, zato smo bolj nagnjeni k bolezni. Čeprav je odvisno od posameznika, je priporočljivo, da spimo 8 ur dnevno, da ima koža čas za regeneracijo.

Pri tem koži pomagajo tudi nočne kreme, saj njihove sestavine delujejo na strukturo kožnih celic in spodbujajo delovanje kolagena in elastina, ki sta dva glavna stebra mladostnega videza.

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam