fbpx

7 nasvetov, kaj (in česa ne) početi na novoletni službeni zabavi, da ta ne postane nočna mora!

Odnosi

Sproščenost na zabavi je nadvse zaželena, zateženost prepovedana, toda službene zabave so lahko pravo minsko polje, ki vam ga pomagamo prečkati!

O te predpraznične službene zabave… Najbrž ste že tudi sami izkusili, da so lahko pravo minsko polje, kajne? Naslednji dan po dogodku ste se spomnili, da ste se čisto preveč razgovorili, nadlegovali sodelavke, ki ste jih po letu dni spet videli v krajših krilih in dekoltejih, popili ste mnogo preveč alkohola…

Ali pa so vam, če ste ženske, ravno zaradi tega nesrečnega alkohola popustile zavore in ste se ne le spogledovale, ampak prav ‘umazano’ plesale s sodelavcem, ki vam je že dolgo všeč, pustimo ob strani dejstvo, kdo je poročen in ima otroke… Morda ste sočno opravljale, povedale zaupanosti ali trače, ki jih nikakor ne bi smele, zdaj pa vas skrbi, kaj se bo iz tega izcimilo.

Nekateri gredo, opogumljeni s sproščenim vzdušjem, celo tako daleč, da direktorju ali nadrejenemu, mogoče pa kar predsedniku uprave, “povedo svoje” in ga pošljejo v kakšen organ, ter z veliko mero osnovanega strahu lahko pičakujejo, da bo predolg jezik imel posledice.

Zelo dobro se še spomnim, kako je eden od šefov iz prejšnje službe še nekaj tednov po novoletni zabavi hodil naokoli s črnim očesom, ker se je preveč zbližal z eno od sodelavk iz redakcije, njen ljubosumni mož pa mu je pred vhodom na zabavo po moško pokazal, kje so meje dostojnega obnašanja.

Da se vam ne bo zgodilo nič od tega in boste brez večje škode prebrodili praznični december, preberite kaj morate storiti (in česa sploh ne), ko se udeležite te strahotne službene zabave. Če se na njej ne boste pokazali, boste sicer varni pred napakami, vendar obenem izgubili priložnost, da se zbližate z ljudmi, ki bi vam lahko pomagali naprej pri vaši karieri v podjetju.

1. Primerno se oblecite

Obleka naj izraža kulturo podjetja, ki je zaželena oziroma celo predpisana. Kaj to pomeni, veste najbolje sami. Delate v frizerskem salonu ali v banki, oglaševalski agenciji ali v gradbeništvu? Ne oblecite se pretirano razkošno, razcapano pa tudi ne.

2. Ne stresajte negativne energije

Vsak, ki dela v podjetju z veliko zaposlenimi, ve, da se zmeraj najdejo osebe, ki se pritožujejo, da že tako ali tako preveč časa preživijo s sodelavci in le kaj jim bo potem še zabava… V majhnih kolektivih se seveda nihče ne bo pritoževal na glas, ker se takoj vse razve. Vseeno pa s pritoževanjem kažete nespoštljivost do tistega, ki je zabavo pripravil in plačal.

3. Spoznajte nekaj ljudi, s katerimi sicer nimate stika

To velja predvsem za ljudi, ki delajo v velikih podjetjih in multinacionalkah. Na zabavi si vzemite čas za mreženje in spletanje stikov ter se družite še z zaposlenimi iz drugih oddelkov. Tako boste videti kot timski igralec (in te imajo šefi pač radi) in spoščena, odprta oseba.

4. Pridite pravočasno, a ne odidite zadnji

Kaj pomeni prezgodaj? Tako zgodaj, da se še nosi hrana in pijača po prostoru ali pripravlja oder, medtem ko se vi že motovilite ter ste v napoto. Vsekakor pa tudi ne smete oditi kasneje, kot glavni. Če je konec zabave napovedan za ob polnoči, odidite dvajset minut prej in se  poslovite od vseh, ki so še ostali.

5. Ne govorite spet samo o službi!

Nismo samo stroji za proizvajanje izdelkov ali generiranje produktivnosti. Neverjetno, a resnično, vsi smo samo ljudje s svojimi družinami, interesi, hobiji, psi, otroki… in tudi s težavami vseh vrst. Delo hote ali nehote zavzema večino naših življenj, a sodelavcem ni treba utrujati še na zabavi s tem, kaj se mora vse narediti po planu.

6. Ne nacedite se ga kot žolna

Dober vtis se gradi dolgo časa, le en škandal ga lahko podre za vse večne čase. Ne pravijo zaman: dober glas seže v deveto vas, slab pa še dlje! Zato se ga ne napijte kot zadnja budala, tudi, če vam alkohol pomaga malce sprostiti zavore. V vsakem primeru je pomembna zmernost.

7. Ne pozabite se zahvaliti

Ne glede na to, kaj čutite do delodajalca: v vsakem primeru vam reže kruh in še kakšen priboljšek ter omogoča streho nad glavo. Tudi zabavo je on plačal in vse, kar se je tam pojedlo ter popilo. Zato je prav, da glavnega v podjetju poiščete in se mu zahvalite za vabilo na zabavo. Nič na tem svetu ni namreč samoumevno.

D. S.

Prirejeno po Mojedelo.com

Foto: Pinterest, Lifecoach, HuffPostNaročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam