7 nasvetov za kakovosten spanec v vročih nočeh

20. avgust 2024

7 nasvetov za kakovosten spanec v vročih nočeh

20. avgust 2024
Foto: Instagram @alisontoby
7 nasvetov za kakovosten spanec v vročih nočeh

7 nasvetov za kakovosten spanec v vročih nočeh

20. avgust 2024
Foto: Pexels

Poletja še ni konec in tudi vročina čez noč ne popušča. Če se zaradi visokih temperatur premetavate v postelji, imamo za vas nekaj strokovnih nasvetov za doseganje popolnega spalnega ozračja.

Vročina vpliva na skoraj vse vidike našega življenja in ugotoviti, kako spati, ko je zunaj vroče, je pravzaprav oblika umetnosti. Idealno temperaturo za spanje je v poletnem času težko doseči v prostoru brez klimatske naprave, a še zmeraj obstajajo načini, ki vam bodo sredi vročinskega vala omogočili kvaliteten spanec. 

Ponoči se naša naravna telesna temperatura ohladi in nas pripravi na spanje. Če pa zunanja temperatura ni v skladu z notranjo temperaturo, lahko to ovira našo sposobnost počitka, je za Well+ Good dejala dr. Jenie George, docentka za medicino spanja na Medicinski fakulteti Univerze v Pennsylvaniji.

Foto: Pexels

Strokovnjakinja ugotavlja, da lahko zaporedoma prekinjen spanec prispeva k drugim zdravstvenim zapletom, kot so visok krvni tlak, bolezni srca ali depresija, zato razkriva 7 nasvetov za ohladitev pred spanjem. 

1. Hladen zrak 

Tudi če nimate klimatske naprave, je lahko že odpiranje oken dober način za pretok zraka. Stoječi ali nameščeni ventilatorji lahko prav tako omogočijo vetrič in znižajo splošno sobno temperaturo. Poskusite postaviti stoječi ventilator pred okno, da spodbudite pretok zraka po sobi.

2. Pred spanjem si privoščite hladno kopel

Kopanje je odličen način za počitek in sprostitev pred spanjem. Hladna ali mlačna kopel lahko zniža notranjo telesno temperaturo in sproži biološki proces, ki vodi do mirne noči. Tudi hladna prha lahko deluje na podoben način. 

Foto: Pexels

3. Pred spanjem se izogibajte dejavnostim, ki bi vam lahko dvignile temperaturo 

Temu nasvetu je morda poleti težko slediti, zlasti ko je idealen čas za vadbo ali sprehod na prostem tik pred sončnim zahodom.

Toda strokovnjakinja priporoča, da se izogibate dejavnostim, ki bi lahko zvišale vašo telesno temperaturo tik pred spanjem in ovirale vašo sposobnost spanja kmalu zatem. Če načrtujete večerno telovadbo, si zatem privoščite hladno kopel.

4. Izogibajte se snovem, ki bi lahko zmanjšale kakovost vašega spanca, kot sta alkohol in kofein 

Kava po večerji ali poletni večeri ob vinu morda niso tako dobra ideja, če računate na dober spanec. Alkohol in kofein lahko namreč razdrobita vaš spanec in vam preprečita, da bi dosegli njegovo najglobljo, obnovitveno fazo. 

Foto: Pexels

5. Ohladite nogavice 

Morda se sliši nenavadno, a če poskrbite, da vaša stopala niso prevroča, lahko vplivate tudi na celotno telesno temperaturo.

Marsikdo namreč svoje nogavice ohladi v hladilniku in jih obuje za spanje, poroča BBC. Drugi so ugotovili, da ima lahko nošenje mokrih nogavic v posteljo podoben učinek hlajenja, ko je preprosto prevroče za spanje. 

6. Vaša soba kot jama

“Ko se pogovarjam z bolniki, pravim: naj bo temno, naj bo tiho, naj bo hladno,” poudarja strokovnjakinja. To pomeni zagotoviti, da v prostoru ni veliko svetlobe, zmanjšati izpostavljenost notranjemu in zunanjemu hrupu ter prilagoditi posteljnino in oblačila, da bodo lahka in zračna. 

7. Zdrava rutina

Doslednost je tudi ključni dejavnik za uspešno nočno rutino, pravi strokovnjakinja. Vaše telo se bolje seznani z ritmom, ko vsako noč zaspite približno ob isti uri, kar pomaga vaši celotni biološki uri razumeti, da je čas za pripravo na spanje.

Ukvarjanje s sproščujočimi dejavnostmi pred spanjem, kot je branje knjige, meditacija ali nega kože, je prav tako lahko del rutine, ki telesu pomaga, da se pripravi na spanje.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic