7 preventivnih nasvetov za starše/skrbnike

15. november 2021
7 preventivnih nasvetov za starše/skrbnike

7 preventivnih nasvetov za starše/skrbnike

15. november 2021

Starši imajo največji vpliv na odločitve otroka glede uživanja alkohola in drog. Delimo nekaj preprostih nasvetov, kako svoje otroke zaščititi pred škodljivim uživanjem nevarnih in prepovedanih substanc in jih podpirati pri zdravih odločitvah.

Z otrokom se pogovorite čim prej in čim bolj pogosto.

Prej in pogosteje kot z otroki spregovorite o alkoholu in drugih drogah, bolj verjetno boste lahko vplivali na njihove odločitve.

2. Določite jasna pričakovanja in posledice glede uživanja alkohola in mamil.

Raziskave kažejo, da bodo mladostniki, ki verjamejo, da starši odločno nasprotujejo uporabi drog, le-te manj verjetno zaužili. Prav tako ne pozabite nagraditi dobrih odločitev.

3. Otroku ponudite varno vožnjo domov, če vas pokliče.

Zagotovite, da vaš otrok ve, da vas lahko pokliče kadarkoli, ne glede na situacijo, v kateri se je znašel.

4. Bodite pozitiven vzor.

Ne normalizirajte in ne slavite uživanja alkohola ali mamil. Otrokom in njihovim prijateljem ne dovolite, da alkohol zauživajo v vašem domu. Raziskave kažejo, da otroci staršev, ki jim omogočajo pitje alkoholnih pijač doma, zaužijejo več alkohola in se pogosteje opijajo kot mladostniki.

5. Vaš alkohol in zdravila imejte pod ključem.

Otrokom preprečite dostop do alkohola, zdravil na recept, tobačnih izdelkov in marihuane v vašem domu.

6. Spoznajte otrokove prijatelje in njihove starše.

Pogovorite se z njimi glede vaših pravil o prepovedi uživanja alkohola in drugih mamil.

7. Bodite del življenja svojih otrok in jim pomagajte najti načine za zabavo brez alkohola.

Izvajajte družinske dejavnosti in otroka spodbujajte, da se vključi v zunajšolske dejavnosti, športe, klube ali skupnostne dejavnosti. Nekaj tako preprostega, kot so skupne večerje, ima lahko velik vpliv na preprečevanje uživanja alkohola in mamil.

Ker si mladi zaradi svoje specifičnosti v razvoju zaslužijo prav posebno mesto v družbi, smo jim tudi v Društvo UP namenili posebno mesto. Posebno skrb nudimo vsem mladim, ki se srečujejo s težavami in so tako bolj izpostavljeni možnosti jemanja prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Program nudi individualne pogovore, družinska srečanja, izobraževanje za starše, šolo starševstva, razne aktivnosti, ki promovirajo zdrave načine preživljanja prostega časa. Skupaj se učimo tehnik premagovanja življenjskih ovir, doseganja zastavljenih ciljev, motiviranja, zabavanja na zdrav način, dvigovanja samozavesti, izboljšanja samopodobe, učenja učinkovitih tehnik komunikacije in še in še in še. Pridite in se prepričajte na lastne oči. Več o programu lahko izveste, če pokličete na: 01 434 25 70 ali pišete na: drustvo.up@siol.net.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Društvo UP

Style. Več novic