7 razlogov, zakaj bi morali lubenico uživati pogosteje

09. avgust 2023

7 razlogov, zakaj bi morali lubenico uživati pogosteje

09. avgust 2023
Foto: Unsplash

Popolno poletje si najbrž vsi težko predstavljamo brez sočne in sladke lubenice, a poleg božanskega okusa ima lubenica številne pozitivne učinke na naše zdravje, zato bi jo morali pogosteje uvrščati v svojo prehrano.

S prvimi poletnimi sončnimi žarki marsikdo nestrpno pričakuje sladko zrelo lubenico. Sprva morda izgleda, da je sestavljena le iz vode iz sladkorja, toda lubenica vsebuje široko paleto hranilnih snovi, s katerimi pozitivno vpliva na zdravje našega organizma.

Kljub svoji sladkobi je lubenica tudi izjemno nizkokalorična. Skodelica lubenice, narezane na kocke, ki ima 150 gramov, vsebuje le 45 kalorij. Bogata je z antioksidanti, vitaminoma C in A ter kalijem, esencialnim mineralom, ki podpira delovanjem mišic in živčevja.

Foto: Pexels

Prav tako ne vsebuje maščob in holesterola, zaradi česar jo pogosto priporočajo srčnim bolnikom. Tudi semena lubenice so izjemno koristna za naše zdravje, saj vsebujejo cink, železo, magnezij in zdrave maščobe.   

To je 7 prednosti, ki jih ima uživanje lubenice za naše zdravje:

1. Hidrira telo

Lubenica je sestavljena iz 92 odstotkov vode, zato je odlična izbira pri dnevnem vnosu tekočin. Prav tako ima lubenica, zaradi visoke vsebnosti vode, zelo nizko kalorično gostoto, a omogoča občutek sitosti, s čimer pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Foto: Pexels

2. Ima antikancerogene učinke

Uživanje lubenice krepi zdravje in lahko zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, debelost in sladkorna bolezen, pomagala pa naj bi celo pri raku. Uživanje likopena, naravnega rastlinskega barvila, naj bi bilo povezano z manjšim tveganjem za nekatere vrste raka, kot sta rak prostate in debelega črevesa.

3. Varuje zdravje srca

V lubenici je več hranilnih snovi, ki pomagajo pri zdravju srca, saj študije kažejo, da likopen pomaga pri znižanju holesterola in krvnega tlaka, s čimer zmanjšuje tveganje za srčne napade. Lubenica vsebuje tudi citrulin, aminokislino, ki povečuje raven dušikovega oksida, kar pomaga pri razširjanju krvnih žil in tako vodi do nižjega krvnega tlaka. Drugi vitamini in minerali, zdravi za srce, ki jih vsebuje lubenica, so še magnezij, kalij ter vitamini A, B6 in C.

Foto: Pexels

4. Ima protivnetne učinke

Kombinacija antioksidantov, likopena in vitamina C v lubenici lahko pomaga zmanjšati vnetje in oksidativno škodo.

5. Pomaga pri bolečinah v mišicah

Citrulin v lubenici lahko izboljša učinkovitost vadbe in zmanjša bolečine v mišicah. Študija je pokazala, da redno jemanje citrulina vsaj 7 dni izboljša aerobno zmogljivost s povečanjem telesne proizvodnje dušikovega oksida. Nekateri dokazi pa kažejo, da lubenica pomaga telesu tudi po vadbi.

V neki študiji so znanstveniki športnikom dajali navaden sok lubenice, sok lubenice, pomešan s citrulinom, in kontrolno pijačo. Oba napitka iz lubenice sta povzročila manj vnetja mišic in hitrejše okrevanje srčnega utripa.

Foto: Pexels

6. Ureja prebavo

Lubenica vsebuje vlaknine, ki pomagajo črevesju pri pravilnem delovanju, in vodo, ki omogoča lažje premikanje odpadkov skozi prebavni trakt. Poleg tega rastlinske spojine v lubenici spodbujajo dobre bakterije v vašem črevesju, kar ne olajša le prebave, temveč tudi krepi imunski sistem.

7. Pomaga ohranjati mladosten videz kože

Vitamin C pomaga telesu proizvajati kolagen, beljakovino, ki je ključnega pomena za zdravo, elastično, sijočo kožo brez gub in nepravilnosti. Vitamin A je pomemben pri ustvarjanju in obnavljanju kožnih celic in preprečevanju suhe kože, vitamin B6 pa pomaga v boju proti aknam.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic