7 razlogov, zakaj je pametno spati s spalno masko

12. julij 2024

7 razlogov, zakaj je pametno spati s spalno masko

12. julij 2024
spalna maska
7 razlogov, zakaj je pametno spati s spalno masko

7 razlogov, zakaj je pametno spati s spalno masko

12. julij 2024
Foto: Instagram @therandrcollective

Vsi si želimo kvalitetnega spanca in čeprav obstajajo določene smernice, kako ga doseči, enostavni odgovor, ki bi odgovarjal vsem, ne obstaja.

Za nekatere je pomembno, da imajo v sobi popolno temperaturo, nekateri zmeraj spijo z odprtim oknom, drugi prisegajo na debele odeje, marsikdo spi celo z ušesnimi čepki, ki blokirajo zvok. Lahko pa poskusite tudi s klasiko in si nadenete spalno masko, ki je pogosto ključna za boljši spanec.

Pri izbiranju spalne maske za oči ne smete zanemariti materiala. “Držite se naravnih vlaken, kot je svila, za katera je bilo na mikroskopski ravni dokazano, da so mehkejša in nežnejša do kožne bariere, in se izogibajte sintetiki, kot je poliester,” pravi za Byrdie dr. Joshua Zeichner, certificirani dermatolog.

Kljub temu ne pozabite redno čistiti spalne maske, navsezadnje je na vašem obrazu vso noč. “Kot vsako oblačilo, ki je v neposrednem stiku s kožo, je treba masko redno prati,” še poudarja Zeichner.

Foto: Pexels

“Preden kupite nočno masko, razmislite o tem, kje bo potekal trak, o položaju med spanjem in o velikosti, ki jo potrebujete,” pravi certificirani strokovnjak o spanju David Rubin. “Če imate občutljiva ušesa ali spite na boku, poiščite masko s trakom, ki se zatakne nad ušesi, da se izognete dodatnemu pritisku. Če med spanjem menjavate položaje, boste želeli masko s tesnejšim in bolj nastavljivim trakom,” še dodaja.

Ko najdete dobro masko za spanje, pazite tudi, da je ne zavežete premočno, saj Zeichner opozarja, da lahko to povzroči gubanje in poškodbe kože.

Foto: Pexels

Prednosti spalnih mask

Zaščita kože

Zeichner pojasnjuje, da lahko nošenje spalne maske deluje kot zaščitna plast, ki preprečuje poškodbe kože, ki bi lahko nastale zaradi trenja. “To pomeni, da lahko pride do drgnjenja kože ob rjuhe, kar vodi do motenj kožne bariere in vnetja. Lahko pride tudi do fizičnega gubanja kože, kar prispeva k nastanku gub,” opozarja.

Zmanjšanje tesnobe in napetosti

Spalne maske lahko pomagajo pri napetosti obraza ali glavobolu. “Določene spalne maske vsebujejo majhne kroglice, ki nudijo kompresijo,” pravi Rubin. “Te maske rahlo pritiskajo na vaš obraz, kar je lahko koristno pri napetosti okoli oči in pri nočnih glavobolih ali migrenah.”

Foto: Pexels

Izboljšan spanec na potovanjih

Med potovanjem po navadi težje dosegamo neprekinjen spanec. Spalne maske za oči lahko nudijo občutek normalnosti in bolj zdrav spanec v novih okoljih. “Ker so spalne maske prenosljive in jih je mogoče uporabljati na letalu, med potovanjem omogočajo kvalitetnejši spanec,” pravi Rubin.

Zmanjšanje zabuhlosti

Znak, da se niste naspali, je zabuhel obraz in podočnjaki. “Določene spalne maske za oči izvajajo fizični pritisk na kožo pod očmi in odstranijo odvečno tekočino, ki prispeva k zabuhlosti,” pravi Zeichner. “To lahko do neke mere izboljša podočnjake, ki so posledica zabuhlosti.”

Povečanje REM spanca

“Spalne maske za oči lahko zagotovijo popolno temo, kar na splošno izboljša spanec, saj vas zunanja svetloba ne moti,” razlaga Rubin. Manj nočnih prekinitev pomeni, da boste verjetno dobili več REM spanja, ki ga Nacionalna fundacija za spanje opredeljuje kot fazo spanja, kjer se odvija večina naših sanj, kar predstavlja približno 25 odstotkov našega časa spanja.

Foto: Pexels

Zagotavljanje popolne teme

Spalne maske vam lahko pomagajo tudi, če vas pri spanju moti svetloba. “Prva stvar, ki jo morate iskati, je maska, ki zagotavlja čim boljšo zatemnitev,” pravi Rubin.

Celjenje kožne bariere

Zeichner pravi, da naša koža spanje uporablja zato, da se ozdravi od poškodb, ki jih je morda doživela čez dan. To pomeni, da ima popoln nočni počitek dejansko estetske prednosti. “Ko ne spite, ostane raven kortizola visoka, kar lahko moti celjenje ran, prispeva k motnjam kožne bariere in celo povzroči izbruh aken. To pomeni vnetje kože in prezgodnje staranje,” je še pojasnil za Byrdie.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic