fbpx

7 resnic, ko menite, da niste dovolj dobri

Lifestyle, Nerazvrščeno, Odnosi, Prva stran, trend, Zanimivosti

Včasih se moramo spomniti na te resnice, da se zavemo, kako zelo smo dobri in vredni ljubezni, tudi in predvsem lastne.

“Ne moremo se prisovražiti do verzije samih sebe, kakršne bi se lahko vzljubili,” se glasi citat Lori Deschene. Verjamete, da ste vredni ljubezni ali ves čas iščete napake pri sebi? Vsi smo že morda slišali, da smo poponoma dobri taki, kakršni smo, a nekaj v nas temu noče in ne more verjeti. Pri sebi iščemo, kar bi lahko bilo narobe in glas v glavi nam dopoveduje, da smo ničvredni, da si ne zaslužimo ljubezni in da ne živimo v skladu s tem, kar bi lahko dosegli… oh, če bi le bili vsaj malo boljši.

Sodobni čas in kultura sta neusmiljena, saj nas dobesedno ženeta v nenehno tekmovanje z okolico in nam dopovedujeta, da smo nič in nihče, če do določene starosti nismo ustvarili družine ali dosegli materialnega udobja. Ves čas se primerjamo z drugimi, predvsem z njihovimi uspehi. Ta je boljši od nas v tem, ta pa ima več denarja, partnerja, otroke, hišo… Pritisk, ki se s tem ustvarja, je grozljiv. Notranji kritik nikoli ne počiva, družbene zapovedi pa nas delajo le še bolj nesrečne. Pa je vseeno toliko več stvari, ki so na nas povsem v redu, kot tistih, ki bi bile napačne!

Ste krivi greha, da se kar naprej obdolžujete nezadostnosti, neustreznosti, neprimernosti? Zase vem, da spadam med take, nenehen pritisk staršev in njune neusmiljene zahteve ter prigovarjanja, da iz mene nikoli nič ne bo, so gotovo vsaj nekoliko prispevali k temu. Že tako je težko, ko je človek svoj najhujši kritik in sovražnik, ko se ne počuti nikoli dovolj dobrega, ko pa to še večkrat na dan sliši in ponotranji, so lahko stvari le slabše. Včasih zato dolga leta ali celo desetletja traja, da spoznamo, da smo vredni ljubezni in vseh dobrih stvari, ki so okoli nas.

Ko podležemo glasu neprizanesljivega notranjega kritika (ki je pravzaprav tudi glas naših staršev ali učiteljev, če si to priznamo), bi bilo najlažje vse spustiti iz rok, se prepustiti samopomilovanju, načeti banjico sladoleda in topo strmeti v televizijski ekran. Na srečo obstajajo tudi bolj produktivne možnosti od omenjene. Včasih se moramo spomniti na naslednjih 7 resnic, da se zavemo, kako zelo smo dobri in vredni ljubezni, tudi in predvsem lastne. Včasih nam bo na poti do tega, da bi se vzljubili, spodrsnilo, kar je čisto okej, navsezadnje smo vsi samo ljudje.

1. Ljudje, s katerimi se primerjate, tudi sebe primerjajo z drugimi

Zdi se, da je to preprosto v nas. Vsi se, hote ali nehote, ves čas primerjamo z drugimi. Ko na druge pogledamo skozi prizmo sočutja in razumevanja, ne pa obsojanja in zavisti, bolje razumemo, da smo samo ljudje. Vsi smo čudovito nepopolni in vsi gremo skozi enake preizkušnje, zmote in izzive.

2. Naš um lahko prepričljivo laže

Ne bi smeli verjeti vsega, kar mislimo. Ta filozofski citat nam lahko pomaga, ko nam zoprnež šepeta v možganih in nam predvaja vedno enake negativne vzorce. Ko nam jemlje pogum in postane celo krut, je čas, da misli preklopimo in notranjega kritika pošljemo nekam. Misli so samo to – misli in zares nas izčrpajo ter so zelo nezdrave, ko jim pustimo, da nas obvladujejo z negativnostjo.

3.  Z nami je več stvari v redu, kot narobe

Jon Kabat-Zinn je dejal: “Dokler ne nehamo dihati, je z nami več stvari v redu, kot narobe.” Če smo vajeni, da vse svoje napake povečujemo pod mikroskopom, bi se bilo koristno zavedati, da je vse okej – smo živi, dihamo in vedno lahko gremo naprej po novi poti. Imamo to možnost.

4.  Najbolj se moramo ljubiti takrat, ko menimo, da si to najmanj zaslužimo

Najtežje je sprejeti razumevanje, ljubezen in podporo drugih takrat, ko smo jezni (nase), občutimo krivdo, napetost ali depresijo. Toda če ponotranjite misel, da bi se morali najbolj ljubiti prav tedaj, ko menite, da si to najmanj zaslužite, lahko to zares spremeni vaše življenje. Če uspete doseči to in sprejeti še ljubezen drugih, ki vam jo ponujajo, postanete nesporni zmagovalec v tem življenju.

5.  Pomirite se s tem, kar je sedaj

Popolnoma morate sprejeti in se sprijazniti s tem, kar je ‘sedaj’, preden dosežete in se počutite zadovoljni s tem, kar bo ‘kasneje’. Sprejmite to, kar je, priznajte kar je in cenite sedanji trenutek v katerem ste, šele potem se boste lahko premaknili po lestvici navzgor. Od tega je odvisno tudi vaše nadaljnje zadovoljstvo na tej poti.

6.  Razmišljajte o napredku, ne o popolnosti

Osredotočite se na napredek, na to, kako daleč ste že prišli, ne na to, kam in kako daleč še morate priti. Največji razlog, zakaj se sovražimo, je prekletstvo izboljševanja. Doseči želimo popolnost za vsako ceno. Prizadevamo si za popolnost in uspeh, ko nam spodleti, pa se počutimo čisto majhne in ničvredne. Ne zavedamo se, da je že prizadevanje za to, da bi nam uspelo in pripravljenost, da se izpostavimo in tvegamo, zares velik dosežek, ne glede na to, kolikokrat se vmes spotaknemo in pademo.

Namesto da se trpinčimo in zmerjamo, zaradi česar nam bo samo še večkrat spodletelo, se potrepljajmo po rami in si čestitajmo, da napredujemo, da smo poskusili in da smo prišli tako daleč.

7. Ne moremo se prisovražiti do ljubezni do sebe

Kot smo povedali že na začetku – z zares pomenljivim citatom. Če si dopovedujete, da ste ničvredni, vam to ne bo pomagalo, da bi postali bolj uspešni. Prigovarjanje, da ne živite skladno s svojimi potenciali, vam ne bo pomagalo k razvoju teh potencialov. Če boste pustili notranjemu glasu, da vam prišepetava, kako nevredni ste ljubezni, se zato ne boste počutili nič bolj ljubljeni.

Povsem popolni ste že taki, kakršni ste. Ponavljam: dovolj ste dobri in prav gotovo vredni ljubezni. Ko se boste spomnili teh 7 resnic, ki so bile opisane, bo ljubezen do samega sebe postajala sčasoma vse lažja misija.

 

Foto: Thoughtcatalogue, Thinking Humanity, The Odyssey Online, Desiring Good, Love Repair, No greater Joy


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam