fbpx

7 stvari, ki jih niste vedeli o čevljih

Moda, Prva stran, Ženska moda

Katera trendseterka je v 19. stoletju popularizirala škornje?

Pepelka brez čeveljčka nikdar ne bi postala kraljica, ampak bi ostala Pepelka. Čevlji so najbolj priljubljen modni dodatek, po katerem hrepeni večina žensk in v omari se bo vedno našel prostor še za en nov par.

Kar je manj znano je to, da so čevlji imeli zelo razburljivo zgodovino. Kdo jih je nosil, kdaj in zakaj, koliko stanejo najdražje, katera trendseterka je v 19. stoletju popularizirala škornje, pa preberite v nadaljevanju.

aquazzura2

1. Prve čevlje s petko so nosili moški

Že pred stoletji so petke na čevljih označevale visok družbeni status, še prej kot spol. Poleg položaja v družbi, so petke pomagale moškemu pri jahanju. Že v starem Egiptu se je vedelo, kdo pripada kateremu družbenemu položaju in ta običaj se je obdržal v kraljevskem dvoru celo stoletja kasneje.

2. Američanke imajo v povprečju 19 parov čevljev.

Predvsem superg, sandalov ali katerokoli drugo vrsto obutve – ne vemo, vendar smo prepričani, da je povprečno število v Sloveniji manjše.

3. Najdražji čevlji so stali 660.000 ameriških dolarjev.

Da ženske absolutno znamo za naš priljubljeni modni dodatek porabiti tudi celo plačo, ni nič novega. Najdražji par čevljev, ki se je prodal, je stal 660.000 ameriških dolarjev na dražbi leta 2000. Bili so kopija Ruby Slipperrs čevljev, katere je Judy Garland nosila v filmu Čarovnik iz Oza.

4. Lev in desni čevelj so izumili leta 1818

Ali poznate izraz “dve levi nogi”? In čeprav se lahko razmišlja o človeku, ki je neroden, do leta 1818 niso obstajali levi in desni čevlji. Oba sta bila enaka, dokler niso v začetku 19. ta problem rešili.

5. Prve škornje za ženske so ustvarili za kraljico Viktorijo leta 1837

Britanec Joseph Sparkes Hall je izumil prve ženske škornje za kraljico Viktorijo leta 1837. Bili so prvi elastični škornji, sicer zelo popularni tudi med moškimi v začetku 19. stoletja. Ko jih je obula kraljica, so škornji postali takojšnji hit in s tem je postala trendseterka tistega časa.

6. Jimmy Choo je izdelal svoje prve čevlje pri svojih 11-ih letih.

Oblikovalec čevljev, nad katerim se navdušujejo ženske po vsem svetu, je tako vzljubil čevlje, da je prve izdelal že v svoji zgodnji mladosti – pri 11 letih.

7. Kolekcija čevljev Carrie Bradshaw je ocenjena na 40.000 ameriških dolarjev.

Carrie Bradshaw, ena od priljubljene četverice iz serije Sex v mestu je bila zagrizena ljubiteljica čevljev. Njena kolekcija Choo, Manolo, Dior in mnogih drugih čevljev je bila ocenjena na več kot 40.000 ameriških dolarjev.

Foto: Collage Vintage


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam