fbpx

7 stvari, ki jih niste vedeli o kultnem oblikovalcu čevljev, Manolu Blahniku

Izpostavljeno, Lifestyle, Lifestyle, Moda, Novice, Novice, slider, Tuja scena, Zanimivosti, Ženska moda, Znani

Čevlje z visoko peto, ki jih oblikuje ta znameniti španski čevljar, nosijo kraljice, slavne igralke, pevke in prve dame…

Manolo Blahnik je že dolgo vrsto let sinonim za vrhunsko estetiko in eleganco. Kako izjemen vpliv na modo in njen razvoj ima ta španski oblikovalec, dokazuje že dejstvo, da imajo čevlji, ki jih oblikuje, ‘ponarodelo’ ime tako med damami, ki si njegovo obutev lahko privoščijo, kot tudi tistimi, ki o njej le sanjajo: ljubkovalno jih kličejo ‘manolke’.

Vse vemo, da so bile prav manolke nadvse pomemben del TV nanizanke Seks v mestu, kjer jih je obsedeno zbirala in zanje vso plačo zapravila Carrie Bradshaw, junakinja serije. Morda pa o tem kultnem čevljarju vseeno še ne veste prav vsega. Denimo, da je delal za Združene narode, preden se je preselil v Pariz. Da je njegovo kariero ‘določila’ nekdanja znana glavna urednica Voguea, Diana Vreeland, ko je v roke dobila modne skice salonarjev tedaj 28-letnega Španca.

Bila je tako navdušena, da ga je prepričala, da je opustil politiko in postal oblikovalec čevljev. Tudi o tem pripoveduje novi dokumentarni film z imenom ‘Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards’ in je bil premierno prikazan v New Yorku pred štirimi dnevi, 15. septembra, poleg samega Manola pa v dokumentarcu nastopajo še Anna Wintour, Karlie Kloss, Naomi Campbell, Paloma Picasso, Iman, Rihanna in druge slavne ženske ter osebnosti, ki rade nosijo manolke. Film prikazuje umetnika, ki se je v celoti predal svojemu poklicu.

“Moje največje veselje v življenju je preživljanje časa v tovarnah,” pravi Manolo Blahnik. “Vem, da se sliši žalostno, ampak to je edino, kar res ljubim.”

Tukaj pa je še 7 zanimivih dejstev, ki jih prinaša dokumentarni film o tem slovečem in uspešnem modnem oblikovalcu.

# Veliko je tvegal z delom, ki ga je opravljal

V 70. letih je bila moderna obutev s platformo. Oblikovanje čevljev pa ni bilo zgolj nepraktično, ampak tudi ni bilo prav nič dobičkonosno. Blahnik je delal elegantne ‘stiletto’ salonarje z visoko peto, ki pa so bile dovolj udobne za celodnevno nošenje in točno zato so postale priljubljene in večen modni kos.

# Njegova prva kolekcija bi lahko pomenila konec komaj začete kariere

Tudi Manolo je imel padce: pred pomembno modno revijo je denimo pozabil vgraditi v pete jeklene opornike, ki bi držale visoke pete v ravnotežju med hojo. Najbrž je temu botrovala tako neizkušenost, kot huda živčnost ob prvi kolekciji. Zaradi tega so se manekenke na pisti čudno zvijale, da so ostale na petah in Blahnik je tedaj pomislil: “Konec je.” A ljudem je bil prav ta način hoje zanimiv in drugačen – so bili pač časi, ko novosti ni bilo veliko.

# Nosila jih je princesa Diana

Nekega dne leta 1993 je Lady Diana obiskala Blahnikov butik v Londonu. Čeprav je ponavadi nosila balerinke in ravne pete, jo je Manolova obutev tako navdušila, da si je privoščila zares visoke pete. Obula jih je k zgodovinski črni obleki, ki jo je nosila na dan, ko je princ Charles javno priznal, da jo je ves čas varal s Camillo Parker-Bowles. Diana se je takrat oblekla seksi, da bi se princu maščevala in mu pokazala, kaj zamuja.

# Zvezda serije Seks v mestu

Ta nanizanka je na prelomu tisočletja postala ena njabolj gledanih, poleg štirih prijateljic pa je imela še peto ‘zvezdo’: manolke. Oblikovalec je bil šokiran, ko je leta 2000 zaradi te nadaljevanke prodal kar 30.000 parov čevljev v ZDA, večino v veleblagovnici Neiman Marcus, en par pa je stal od 500 dolarjev naprej.

# Ikonsko sodelovanje z Johnom Gallianom

Gallianova kolekcija je vključevala 17 modnih kosov obutve, ki jo je oblikoval Blahnik. Kate Moss, Linda Evangelista, Naomi Campbell in Helena Christensen pa so za Galliana brezplačno nosile kreacije tistega leta, ko je bil ta modni genij v finančnih težavah.

# Oblikoval je čevlje za film ‘Marie Antoinette’ režiserke Sofie Coppole

Ko je Coppola vprašala kostumografe, kdo bo izdelal čevlje za zgodovinsko dramo, je bil odgovor soglasen: Manolo! Blahnik si je ogledal stare slike vseh čevljev, ki jih je nosila francoska kraljica in naredil okoli sto parov po meri za ta film.

# Njegove čevlje obožujejo slavne ženske

Na neko vprašanje v intervjuju je supermanekenka Iman odgovorila:

“Manolo Blahnik ne obstaja. Obstaja samo Manolo, in vsaka ženska ve, kdo je to. To ve celo moja hči.”

Vse slavne ženske zadnjih več kot štirih desetletij so Manola oboževale in ga še: od Lauren Bacall in Biance Jagger do Jane Birkin in Rihanne.

“Obožujem čevlje, s katerimi lahko drugo žensko v trenutku napravim ljubosumno,”

je nekoliko zlobno pripomnila pevka Rihanna. Ampak razumemo njeno poanto…

 

Foto: Drapers Online, WordPress, Page Six, Manoloblahnik.es, 5 inch and up, YouTube


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam