fbpx

7 torb, ki so se zapisale v zgodovino mode!

Lifestyle, Lifestyle, Moda, Novice, Prva stran, Zanimivosti, Ženska moda

Svoje ime so nekatere od njih dobile po najbolj slavnih ženskah svojega časa in zanje je treba še vedno čakati v vrsti.

Statusni simbol, vroče želeni modni kos in nujno potrebni dodatek, strast ter fetiš – z vsemi temi besedami lahko opišemo žensko torbico. Vsaka jo ima, saj ne more hoditi po svetu brez nje. Katero pa bo izbrala in koliko je pripravljena zanjo odšteti… je že drugo vprašanje. Modni oblikovalci so skozi žensko psihologijo prodrli v najglobje želje nežnejšega spola.

Eksperimentirajo z oblikami in materiali ter ves čas iščejo pravo ravnotežje, pri tem pa so očitno sposobni brati naše misli. Kajti veliko žensk obožuje torbe in jih menja glede na garderobo, letne čase ali svoje počutje. Nekatere torbe so v vseh teh desetletjih postale celo ultimativni kos naše želje, ikonski predmeti, ki jih tudi čas ne povozi, ampak so se zanje tudi petične gospodične še vedno pripravljene postaviti v vrsto, pri čemer čakalni seznam niti ni tako kratek.

Te torbe so ikone že same po sebi, a tudi same so imele ali še imajo svoje (modne) muze, znane in slavne ter lepe ženske, ki so jih nosile med prvimi ter jih tako umestile na seznam večno nepogrešljivih modnih kosov. Po nekaterih od njih so se modeli torb celo imenovali: le poglejmo za primer Jane Birkin, Audrey Hepburn in Grace Kelly, ki so vplivale na nastanek neponovljivih modelov (žal pa ne neponovljivih v smislu, da jih v raznih ‘švic-fabrikah’ kopirajo do onemoglosti). Tu je 7 večno mladih lepotic, po katerih bodo vedno vzdihovala ženska srca:

# Hermès Birkin

Pravijo, da je glavni direktor modne hiše Hermès, Jean-Louis Dumas, dobil navdih, da naredi model torbe Birkin, ko je na nekem gala dogodku sedel  zraven Jane Birkin. Torba je na trg prišla leta 1982 in vsaka je bila ročna izdelana. Eno torbo naredijo v dveh dneh, njena cena pa lahko doseže več kot sto tisoč evrov, nanjo morajo ženske čakati tudi nekaj let, tako dolg je menda seznam.

# Chanel 2.55 Flap Bag

Coco Chanel, ki je bila vedno pred svojim časom, je to torbo naredila leta 1955 in sicer februarja, od tod tudi ime modela 2.55. Na torbico je namestila posebno ključavnico za odpiranje ter namesto usnjenih ročk izdelala verigo, kar še danes posnemajo mnogi izdelovalci ženskih ročnih torb. Zaradi elegantne verige jo lahko nosimo tudi zvečer, ne samo podnevi, znameniti model pa je še danes eden najbolje prodajanih kosov s podpisom modne hiše Chanel.

# Mulberry Bayswater

Nicholas Knightly, kreativni direktor Mulberryja, je torbo zasnoval leta 2002 in takoj je dobila svoje privrženke, med katerimi so Kate Moss, Emma Watson, Florence Welch in druge. Torbo je navdihnil življenjski slog zahodnega dela Londona, ki se imenuje Bayswater. Ko je v Mulberryjev tim prišla Emma Hill, je torbica dobila malce drugačen in bolj poenostavljen videz.

# Fendi Baguette

Silvia Fendi je to torbo oblikovala leta 1997, z nošenjem pa so jo naredile tako priljubljeno različne zvezdnice, prva med njimi je bila Sarah Jessica Parker v vlogi Carrie Bradshaw (serija Seks v mestu). Ime je torba dobila po značilni francoski štruci kruha oziroma bagetki, saj jo na enak način vtaknemo pod pazduho. Tudi Fendi Baguette je dobila nekaj svojih inačic in se je sčasoma spreminjala, zadnjo verzijo s krznenimi detajli pa je prva nosila Cara Delevingne.

# Loewe Puzzle

Omenjeni model je definitivna ‘it torbica’ sodobnega časa. Navdihnile so jo sestavljanke oziroma ‘puzzle’. Oblikoval jo je Jonathan Anderson, torbico lahko nosimo na ramenu ali v rokah. Njene lastnice so že postale Beyonce, Sienna Miller, Julianne Moore, Kate Bosworth in številne druge znane ženske.

# J&M Davidson Daisy

Ta torba je morda malo manj znana, a je med nami že 15 let in so jo prav letos preoblikovali. J&M Davidson Daisy slovi kot torba za prosti dan brez obveznosti. Kar nekaj znanih dam jo obožuje, med drugim tudi Kate Middleton.

# Lady Dior

Ena najbolj zaželenih torb med ženskami je tudi Diorjeva Lady, ki je prepoznavne oglate, štirikotne oblike. Prvo je dobila leta 1995 pokojna princesa Diana, ki jo je v dar prejela od tedaj prve francoske dame Bernadette Chirac. Od tedaj naprej ima zaradi simbolike in v princesino čast torba ime Lady Dior, prav hitro je postala priljubljena med slavnimi ter manj slavnimi damami. Rade jo nosijo Marion Cotillard, Anne Hathaway, Sofia Vergara in številne stilske ikone.

 

Foto: Purse Blog, Designer Vintage, Buisness Insider, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam