fbpx

8 modnih nasvetov prve dame francoskega stila!

Moda, Novice, Prva stran

Carine Roitfeld, nekdanja urednica francoske izdaje Vogue, med drugim meni, da nikoli ne moremo imeti preveč črnih kril.

Kako zgraditi prepoznaven slog oblačenja? Na to vprašanje bi vam gotovo znala odgovoriti Carine Roitfeld, ki je med leti 2001 in 2011 urejala francosko izdajo modne biblije Vogue in je prava Parižanka od nog do glave ter slovi po vselej odličnem in prepoznavnem stilu, ne le, ko je na rdeči preprogi, temveč tudi v prostem času.

63-letna Francozinja in ustanoviteljica CR Fashion Book slovi kot ena najbolje oblečenih žensk na svetu. S pomočjo njenih nasvetov lahko vsaka od nas zgradi prepoznaven slog oblačenja ali vsaj popestri svojo garderobo!

1. Nikoli ne morete imeti preveč črnih kril

Znane modne ikone imajo po navadi en osnovni kos garderobe, okoli katerega gradijo preostalo podobo. Za Carine je to črno krilo. Kot pravi sama:

“Kupujem neskočno število črnih kril. V večini primerov se oblečem enako. Včasih sem nosila res nore in odštekane kose, ko pa sem postala babica, sem si tudi zaželela, da sem videti kot babica.”

No, ne vemo, ali je s tem zadnjim stavkom mislila resno, saj ji nihče ne bi pripisal 63 let glede na slog oblačenja.

Back to paris! Home? @pahuedefontenay

A post shared by Carine Roitfeld (@carineroitfeld) on

2. Ignorirajte trende

Zdi se, da imata Carine Roitfeld in Anna Wintour podoben nasvet v rokavu: ignorirajte trende. Če vsi nosijo cvetlične potiske, jih ne posnemajte, ampak si omislite nekaj svojega. Tudi Roitfeldova meni, da trendi prihajajo in odhajajo, medtem ko samo klasika – ostaja.

3. Ne kopirajte kombinacij z modnih pist

Carine odsvetuje neposredno oziroma direktno kopiranje kombinacij, ki jih lahko vidimo na pisti ob predstavitvi nove kolekcije modnega oblikovalca – imitacije bomo namreč lahko videli skoraj povsod. Ne nujno iste blagovne znamke, ampak njene poceni ‘ulične’ kopije. Ker jo bodo posnemali tudi nizkocenovniki, vam bo kombinacija hitro šla na živce. Carine svetuje, da se prepustimo lastnemu modnemu nagonu in skombiniramo stvari po svoje.

4. Ne zavrzite oblačil – prekrojite jih

Morda sami nimate spretnih prstov (ali pribora) za to, čeprav vam domišljije ne manjka, vedno pa se lahko obrnete na modistko ali krojača, ki bo oblačilo prekrojil/a tako, da iz njega naredi nov kos. Včasih zato, da ga prilagodite svoji postavi, drugič zato, da izvabite iz enega kosa nov videz. Carine recimo rada prekroji kose množično priljubljenih znamk in pravi, da je ena od posledic prilagoditve oblačila po lastni meri ta, da je oblačilo na koncu videti dražje.

5. Spoznajte svoje telo

“Moj slog je zelo preprost in obenem specifičen,”

pravi Carine Roitfeld.

“Skupni imenovalec so proporci in silhueta. Veliko leto sem kupovala oblačila, ki sem jih morala potem menjati, ker mi niso pristajala na način, kot bi si želela. Ko končno spoznate svojo obliko telesa, pa vam postane jasno, kako se obleči. Po vseh teh letih sedaj končno vem, kaj se mi poda. Denimo: ne kupujte širokih hlač, če ste nizke postave, čeprav so v trendu.”

Vedno torej upoštevajte obliko in razmerja oziroma proporce svojega telesa, ko pomerjate oblačila v trgovini ali jih kupujete po spletu.

VitamineD.

A post shared by Carine Roitfeld (@carineroitfeld) on

6. Kombinirajte žensko z moškim

Sposodite si usnjeno jakno iz moške omare in spodaj oblecite svileno srajco. Iz moškega oddelka lahko vzamete tudi klasično moško srajco in jo uskladite s svojim najljubšim, dobro ukrojenim suknjičem. Ne obremenjujte se s tem, kaj je njeno in kaj njegovo – šele tako se odpre prostor za novo modno igro!

7. Ko ne  veste, kaj obleči, se oblecite – udobno

Super nasvet, ki ga radi upoštevamo. Tudi Carine menda ni imuna na dneve, ko nam ni nič prav.

“O bog, saj nimam česa obleči!”

se včasih zaloti pri razmišljanju ta stilska ikona.

“To se dogaja vsem. Potem izvlečemo različne stvari iz omare in se nazadnje vrnemo k istemu puloverju in istemu plašču, za katera smo se že velikokrat prepričali, da smo v njiju videti odlično in se počutimo udobno.”

Nasvet je še posebej uporaben, ko se sploh ne počutimo, da bi šli med ljudi, a se moramo določenega dogodka recimo vseeno udeležiti ali ko smo utrujeni in slabe volje.

8. Ko gre za draga oblačila in dodatke, ne tvegajte

Eksperimentiranje in tveganje si privoščite samo s cenejšimi in trendovskimi kosi garderobe, ne pa, ko gre za draga oblačila ali modne dodatke. Veliko denarja investirajte zgolj in samo v klasične kose, ki jih boste lahko nosile dolga leta.

 

Foto: Instagram, Pinterest, BoF, Hawtcelebs, CIIN, The Cut


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam