8 načinov za spopadanje s preobremenjenostjo zaradi novic

21. avgust 2024

8 načinov za spopadanje s preobremenjenostjo zaradi novic

21. avgust 2024
Foto: Pexels
8 načinov za spopadanje s preobremenjenostjo zaradi novic

8 načinov za spopadanje s preobremenjenostjo zaradi novic

21. avgust 2024
Foto: Pexels

Neprestano branje in poslušanje o tem, kaj se dogaja po svetu, ustvarja tesnobo in neposredno vpliva na duševno zdravje.

Novice nas obkrožajo na vsakem koraku, zato se informacijam o tem, kaj se dogaja v svetu, dandanes težko izognemo. Pritisk, da ostanemo obveščeni, “lahko povzroči preobremenitev z informacijami, zaradi česar se je težko sprostiti in najti trenutke miru,” je za Well+Good povedala psihologinja Catherine Nobile, PsyD, direktorica Nobile Psychology.

Poleg tega so novice pogosto negativne, kar lahko povzroči negotovost glede prihodnosti. Preveč novic lahko nedvomno negativno vpliva na vaše duševno zdravje, a obstajajo preprosti načini za razbremenitev te tesnobe.

Foto: Pexels

1. Nekajkrat zares globoko vdihnite 

Novice o kriminalu, politiki, sistemskem zatiranju in naravnih nesrečah lahko “sprožijo vrsto neprijetnih čustev, kot so boj, beg, zamrznitev ali omedlevica,” pravi Natalie Moore, licencirana terapevtka v Los Angelesu.

Odziv “zamrznitve” se pojavi, ko se ne počutite varno, kar povzroči mišično napetost, prebavne težave in nezmožnost ukrepanja, pojasnjuje.

Raziskave kažejo, da lahko počasno in globoko dihanje pomaga, ko se počutite, da ste nemočni ali preobremenjeni. “Poskusite vdihniti skozi nos, zadržite nekaj sekund in nato počasi izdihnite skozi usta,” pravi psihologinja.

Foto: Pexels

2. Osredotočite se na svoje čute, ne čustva

Da bi se izognili ciklu novic, “se lahko zatečete k nezdravim mehanizmom obvladovanja, kot je čezmerno pitje, konzumiranje drog ali prenajedanje, da bi ublažili nelagodje,” opozarja terapevtka.

Če se to zgodi, vam lahko koristi vadba pozornosti, ki pomaga spremeniti perspektivo. Ideja je zgraditi zavest, ki je manj reaktivna in bolje opremljena za uravnavanje čustev. 

Preprost način za vadbo čuječnosti v tem trenutku je, da preprosto držite skodelico vročega čaja ali skodelico ledene vode in se osredotočite na temperaturo, pravi Michelle Felder, ustanoviteljica in izvršna direktorica terapevtskega centra Parenting Pathfinders.

Foto: Pexels

Predlaga tudi podporno besedno zvezo ali mantro, ki si jo lahko ponavljate, na primer: “Odločil sem se verjeti, da je na svetu dobrota. ”

Druga metoda čuječnosti vključuje opazovanje okolice in opazovanje tega, kar vidite, slišite, čutite, vonjate in okusite. Uporaba čutov vam omogoča, da se počutite zasidrane v sedanjem trenutku. 

3. Osredotočite se na tisto, kar lahko nadzirate

Naslovi, ki pritegnejo pozornost, vas lahko odvrnejo od vaših misli in občutkov, zaradi česar je težko sprejeti ukrepe za zaščito vašega duševnega zdravja. Natalie Moore svetuje, da svojo pozornost preusmerite na tisto, kar menite, da je pod vašim nadzorom. 

4. Dajte prednost kakovosti pred količino 

Če so minile ure in ne morete ustaviti neskončnega brskanje po spletnih mestih z novicami ali družbenih omrežjih, kar povzroča povečano psihološko stisko in zmanjšano zadovoljstvo z življenjem, je čas za spremembo.

Izklop obvestil je eden od načinov za omejitev nespametnega brskanja, pomembno pa je izbirati tudi vire, ki zagotavljajo zanesljive informacije.

Foto: Pexels

5. Vzemite si odmor od zaslonov 

Čeprav ste morda navajeni, da preverjate novice vsak dan, lahko to poveča vaš stres in tesnobo. Alternativna strategija je, da se vnaprej odločite, koliko časa želite preživeti z novicami. Felderjeva priporoča, da si nastavite časovnik in se po konzumiranju novic odpravite na sprehod ali si privoščite nekaj drugega, kar vas sprosti. 

Celo majhni odmori za počitek oči in uma lahko močno vplivajo na vaše razpoloženje in raven stresa. Bodite pozorni na to, koliko časa preživite na spletu, in “vsakih 15 minut preverite pri sebi, ali vaš um ali telo dajeta znake, da ste pod stresom ali zaskrbljeni,” še dodaja terapevtka.

6. Premikajte svoje telo

Odločitev, koliko novic je preveč, je odvisna od posameznika. Iz raziskav vemo, da se stres in tesnoba lahko kažeta kot nemir, povišan srčni utrip, glavobol, bolečina v prsih, zasoplost in motnja spanja. “Ti simptomi se lahko razlikujejo po intenzivnosti in trajanju glede na dovzetnost posameznika, obstoječe stopnje stresa, naravo novic in njihovo osebno povezavo s tem, o čemer se poroča,” poudarja Felderjeva. 

Foto: Pexels

Če želite premagati učinke pretirane konzumacije novic, poskusite v svoj dan vnesti gibanje tako, da si vzemite trenutek za telesno dejavnost, ki vam bo pomagala zbistriti misli.

7. Ostanite hidrirani in nahranjeni 

Včasih se lahko zaradi novic zdi, da je svet brezupen kraj. Takrat se lahko počutite otrplo, apatično ali doživite občutek bližajoče se pogube. V takih trenutkih je ključnega pomena, da poskrbite za svoje osnovne potrebe, kot so lakota, žeja in utrujenost.

Foto: Pexels

Znojenje, razdražljivost ali želodčne težave so znaki, da je čas, da z novicami prenehate. Pravilna prehrana in hidracija lahko podpirata zdravo delovanje možganov in uravnata razpoloženje. 

8. Povežite se z drugimi 

Senzacionalizirane, zavajajoče ali nasprotujoče si novice lahko spodbudijo nezaupanje. Nekateri ljudje se spopadajo tako, da postanejo otopeli, “kar lahko privede do zmanjšanja empatije do trpljenja drugih,” pravi Felderjeva. Ker ste nenehno na trnih in se pripravljate na najhujše, lahko tesnoba zaradi novic povzroči tudi povečano stanje budnosti, dodaja.

Foto: Pexels

Eden od načinov za obvladovanje teh občutkov je, da se obrnete na svoje ljubljene. Pri preobremenjenosti z novicami lahko pomaga pogovor s prijateljem, ukvarjanje s hobijem, v katerem uživate, ali zapisovanje stvari, za katere ste hvaležni.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic