fbpx

8 razlogov, zakaj si moramo privoščiti popoldanski spanec brez slabe vesti!

Fit, Izpostavljeno, Lifestyle, Zanimivosti

Kratek popoldanski spanec lahko dobesedno dela čudeže. Preberite, zakaj se ga ne bi smele odreči, oziroma, zakaj bi morale usvojiti to navado, če tega še ne počnete.

Večina od nas težko sledi priporočenim osmim uram spanca na dan, kar so splošno veljavne zdravstvene smernice. Kaj šele, da bi posnemale Jennifer Lopez, ki trdi, da je ključ do njenega mladostnega videza v 10 urah spanca dnevno!

Spat gremo precej kasneje, kot smo nameravale, saj je vedno še kaj za postoriti. Ko pridemo popoldne iz službe ali opravkov, se nam pogosto zahoče, da bi zakinkale. Telo hrepeni po dremežu in počitku, možgani pa, kot da nas ne ubogajo več. Samo še zaprle bi oči in se malo ulegle…

Moški si večkrat vzamejo popoldanski počitek brez slabe vesti: posnemajmo jih!

In veste kaj? Naše telo je pametnejše od uma. Želi, da se spočijemo in si oddahnemo ter si tako naberemo svežih moči in energije. Če se vsaj na kratko uležemo na kavč in zadremamo, ima to lahko zelo blagodejne učinke na naše telo – tako trdi ameriška Nacionalna zveza za spanje (NSF), ki priporoča, da si človek vzame 20-30 minut spanca popoldne. Če bi spanec trajal dlje, pa bi to imelo kontraproduktiven učinek. Oglejmo si 8 razlogov, zakaj je popoldanski spanec koristen:

1. Naredi nas srečnejše

Po pol ure spanja se počutimo polne energije, srečne in spočite. Napolnile smo baterije in lahko se odpravimo novim zmagam naproti.

2. Naredimo manj napak

Popoldanski dremež izboljša koncentracijo, pozornost in storilnost. Zato je manj možnosti, da naredimo napake pri delu oziroma to zniža tudi možnost za dejanske nezgode in nesreče, ki se zgodijo zaradi nepozornosti.

3. Možgani boljše delajo

Znanstveniki z Univerze v Saarlandu so odkrili, da popoldanski spanec izboljša delovanje možganov za do 500 odstotkov!

4. Več kreativnosti

Raziskave so pokazale, da so po krepčilnem popoldanskem snu veliko bolj dejavna področja v možganih, ki so zadolžena za ustvarjalno mišljenje.

5. Bolj zdravo srce

Po raziskavah Harvard School of Public Health in univerze v Atenah, imajo ljudje, ki si popoldne redno privoščijo počitek in dremež, za kar 37 odstotkov manj možnosti za razvoj kardiovaskularnih bolezni.

6. Zmanjšana želja po nezdravi hrani

Premalo spanca vpliva na prefrontalni korteks (predčelni reženj) v možganih. Ta del možganov je zadolžen za odločanje in obrambo pred vdinim ali vidnim nasprotnikom, zaradi česar se pomanjkanje spanca izrazi kot povečana želja po nezdravi in ‘hitri’ hrani.

7. Manj se kregamo

Ljudje, ki premalo spimo, smo bolj nagnjeni k čustvenim izbruhom in reakcijam, oziroma hitreje prestopimo meje lepega in vljudnega obnašanja. Zdaj veste razlog 😉 Če se popoldne torej odpravimo spat za pol ure, bomo veliko bolj prijazne do soljudi in na svet bomo gledale z več vedrine.

8. Preprečimo izgorelost

Veste, kaj je ‘burnout’ oziroma sindrom izgorelosti? Znanstveniki so odkrili, da lahko popoldanski počitek pomaga vsem, ki smo preobremenjeni z informacijami ali preveč umsko aktivni. Tako lahko uspešno in enostavno preprečimo tveganje za izgorelost.

 

Foto: YouTube, Counting Sheep, Observer, Pinterest, MedicalDaily, PlayBuzz


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam