Namesto klasične peke na žaru to sezono stavite na elegantne, a preproste prigrizke. Lahko jih pripravite vnaprej, zložite na vizualno dovršene lesene deske in brez stresa uživate ob kozarcu penine ali spritz-a.
To so jedi, ki trenutno kraljujejo na Instagramu in niso lepe le na pogled, ampak navdušijo tudi z okusom. Gre za jedi, katerih postrežba temelji na deljenju in tako ustvarijo sproščeno, trendi in hkrati domače vzdušje.
Tukaj je naših 8 favoritov:
1. Solata z jagodami, mozarelo in pistacijevim pestom
Sladke jagode in kremozna mozarela skupaj z nežnim pistacijevim pestom ustvarijo osvežilno kombinacijo, ki navduši tako oči kot brbončice.
Solata je idealna kot začetni pozdrav ali lahka priloga k mesnim jedem. Dodajte nekaj rukole za pikantno noto, prelijte s kakovostnim oljčnim oljem in postrezite ohlajeno.
2. Mini pite s sirom in špinačo
Zlato zapečeno listnato testo skriva mehko sredico iz rikote, špinače in svežih zelišč. Te pite lahko pripravite že dan prej in jih na hitro pogrejete tik pred postrežbo. Postrezite jih na leseni deski, narezane na majhne kose za sproščeno grizljanje.
3. Piščanec s pestom in češnjevim paradižnikom
Sočni trakovi piščančjih prsi, marinirani v domačem pestu in popečeni do zlato rjave barve, se čudovito ujemajo z rahlo pečenimi paradižniki. Postrezite jih kot samostojno jed na krožniku ali jih zavijte v list solate za svežino in finger food serviranje.
4. Pita z limono in mascarponejem
Sveža limonina pita z bogato, a zračno kremo iz mascarponeja bo navdušila vse ljubitelje lahkotnih sladic. Je odlična izbira za zaključek obroka – ne pretežka, a ravno pravšnja za sladko razvajanje. Za estetski učinek jo okrasite z lupinico limone in nekaj svežimi jagodami.
5. Popečen kruh z rikoto, medom in čilijem
Ta majhen prigrizek skriva presenetljivo globino okusov: hrustljavost kruha, kremoznost rikote, sladkost medu in rahlo pikantnost čilija. Popolna izbira za aperitivo, saj odpira apetit in spodbuja pogovor. Po želji lahko dodate tudi nekaj zrn granatnega jabolka ali nasekljanih pistacij.
6. Hladna testeninska solata z zelenjavo in feta sirom
Barvita in lahkotna testeninska solata s sezonsko zelenjavo, olivami, rukolo in drobljeno feto je prava klasika v moderni preobleki. Za osvežilno noto jo začinite z limoninim sokom, oljčnim oljem in ščepcem origana. Odlično se obnese kot samostojna jed ali kot hladna priloga.
7. Focaccia z rožmarinom in olivami
Puhasta italijanska focaccia je vedno zmagovalna izbira – še posebej, če jo pred serviranjem pokapljate z olivnim oljem in potresete z grobo morsko soljo. Rožmarin in črne olive dodajo sredozemski značaj, ki lepo zaokroži poletno mizo. Ponudite jo narezano na debelejše trakove ali kocke.
8. Kremna burrata z olivnim oljem, česnom in pečeno zelenjavo
Burrata ni le modna sestavina, temveč tudi nepopisno okusna. Še posebej, če jo postrežete s trakovi pečene paprike, bučk in kapljicami česnovega olja. Na sredino mize postavite burrato kot osrednjo točko, okoli nje pa naložite pečeno zelenjavo in nekaj kosov kruha. Gosti bodo z veseljem pomakali.
Za popoln učinek vse jedi servirajte na velikih pladnjih ali lesenih deskah, z dodatkom svežega cvetja, lanenih prtičkov in nekaj drobnih lučk. Ne potrebujete več hodov ali strogo formalnega menija. Pustite, da jedi krožijo, da si jih delite in da vsak grižljaj sproži nov klepet.

Sodobna poletna miza je prostor, kjer se prepletata okus in estetika. In prav v tem duhu: lahkotno, stilsko in z nasmehom, naj se začne letošnja sezona druženj na prostem.
