fbpx

8 žensk, ki so za vedno spremenile dojemanje lepote

Lepota, Novice, slider, Znani

Lepotice iz minulih časov so temeljito vplivale na našo spremenjeno percepcijo o tem, kaj je privlačno.

Nekoč so bile v modi umetne trepalnice, močna senčila za oči in izrazite ličnice. Sedaj je trendovski naraven videz v slogu ulice. Se vam zdi, da ste doživeli že vse, ko gre za premikanje meja v svetu lepote? Ne bo odveč, če se spomnimo naslednjih 8 modnih ter stilskih ikon, ki so spremenile status quo in pripomogle, da lepoto danes dojemamo drugače, kot v preteklosti.

Spomnimo se samo Lauren Hutton in njenega znamenitega nasmeška, za katerega je bila zaslužna vrzel med zobmi oziroma med sprednjima sekalcema. Prav nič ne preseneča, da je vrzel med njima ohranila tudi Madonna, čeprav bi si s svojim premoženjem lahko privoščila zares drastične spremembe videza.

Cara Delevingne uteleša sodobno pojmovanje lepote po meri modne industrije

A kot pravijo: majhne nepopolnosti so tisto, kar nas dela posebne, posebnosti pa so lepe. Tudi Frida Kahlo ni bila klasična lepotica s svojimi kot gosenica gostimi, temnimi obrvmi, ki so se na nosnem korenu stikale. Pa je bila vseeno privlačna mnogim moškim in tudi ženskam.

To so torej lepotice iz minulih časov, ki so temeljito vplivale na našo spremenjeno percepcijo o tem, kaj je privlačno.

Nina Simone

Znana pevka je že leta 1964 na odrih nastopala z izrazitimi ličili: močno občrtane veke je okrasila z dragimi in poldragimi svetlečimi se kamenčki. Trend okrasitve obraza s kristalčki je šele sedaj zares dosegel vrhunec na modnih pistah. Nina Simone pa je bila prva, ki je to delala že pred več kot pol stoletja.

Lauren Hutton

Zlato ameriško dekle in eden prvih supermodelov na svetu se je pojavilo na več kot 30 naslovnicah modne biblije Vogue. Razmik med sprednjimi zobmi je prav po njeni zaslugi postal trendovski in je odprl pot novim, nenavadnim obrazom v svetu mode, kakršnega imata denimo Lindsey Wixson in Georgia May Jagger.

V Franciji temu seksi razmiku med zgornjimi sekalci, ki daje obrazu povsem unikaten videz, pravijo ‘dents du bonheur’, v dentalni stroki mu pravijo diastema. Obrazu doda skrivnostnost in ga naredi zanimivega. Nekatere ženske še plačajo za tak estetski poseg! Lauren Hutton pa je nenavadno lepoto podarila mati narava.

Grace Jones

Bila je čisto prva prava ‘črna gazela’, še veliko pred Naomi Campbell. Prav tako je zaslužna za to, da je androgin videz postal tako zaželen v modi. Lepotica črne kože, vitka in mišičasta kot mlad moški, z izrazitimi obraznimi kostmi in širokih ramen, je postavila na piedestal avtentičen videz.

Za njeno izvirno podobo je poskrbela tudi zabrita fantovska frizura z izrazitimi geometričnimi vzorci. Oblačila se je klasično, toda brezspolno; kose garderobe je jemala tako iz ženske kot iz moške omare. Čeprav je kraljevala v 80. letih minulega stoletja, je vpliv Grace Jones v modi še danes močno opazen.

Jean Seberg

Igralka deškega videza je nastopila v kultnem filmu režiserja Jean-Luc Godarda iz leta 1960 z naslovom ‘Do zadnjega diha’. Godard je film pravzaprav ukrojil po meri Sebergove, svoje muze, blede plavolaske s fantovsko pričesko, ki je bila s svojim krhkim videzom pravo nasprotje takrat modernih seks bomb. S svojo pojavo je med ženskami povzročila posnemovalno histerijo in začela nov trend.

Frida Kahlo

Oh te obrvi. Močne, goste, temne, sijoče… Ob njihovi omembi se najprej spomnimo aktualne top zaslužkarice med manekenkami, Care Delevingne in hashtaga #eyebrowfleek. Tiste, ki počasi že prihajamo v leta, si sedaj želimo, da nikoli ne bi preklinjale svojih v mladosti gostih obrvi in si jih takrat kot za stavo pulile. Kajti, drage moje… ko se enkrat razredčijo, jih zlepa ni več mogoče zgostiti.

Razvpita slikarka Frida Kahlo je bila na srečo pametnejša. Pinceto je skrila daleč stran. Še več, prav nič se ni sramovala, da so bile njene obrvi na nosnem korenu spojene in tako goste, da se jih tudi Fredy Miler ne bi sramoval. Čisto možno, da mu je Kahlova celo za zgled. Pred nekaj leti smo se končno tudi ženske zavedele: ko gre za obrvi, je debelejše tudi – boljše.

Marchesa Luisa Casati

Večini ni znana, toda ta ekscentrična dama je poskrbela za to, da je videz zadimljenih vek v slogu ‘slabih deklet’ še naprej privlačen. Vemo, da se modni kreatorji in vizažisti po svoj navdih velikokrat zatečejo v preteklost. Morda je tudi kultni belgijski oblikovalec Dries Van Noten svoj navdih na zadnji modni reviji poiskal prav pri Casatijevi, tej nenavadni Italijanki in muzi z začetkov 20. stoletja?

Cher

Cher v kreaciji Bob Mackie

Cher je še vedno aktualna s svojim revolucionarnim videzom, na vrhuncu slave pa je pomenila pravi modni ‘statement’, pa naj gre za ličenje ali modne smernice. Ena najbolj znanih trendsetterk je menjala videze kot kameleon: enkrat je nosila hipi tunike in obleke Bob Mackie, naslednjič okoli telesa tesno ovit kombinezon, ki je poudaril njeno popolno postavo… Dolgi črni lasje ali pank irokeza – Cher je utelesila simbol nebrzdane, prvinske ženske moči.

Coco

Katera Coco? Coco Chanel seveda. Madame Coco pravzaprav ni nikoli želela biti kaj drugega, kot revolucionarka. Trendsetterka od glave do peta je razkazovala tropsko porjavelost, ko je bila v modi prosojno bleda koža. Ustvarila je še vedno kultno dišavo Chanel No. 5. Oblekla je hlače, ko so vse ženske nosile krila.

Njene modne kreacije so bile namenjene ženskam neodvisnega, svobodnega duha. S cigareto v ustih, kajpak. Drzna, samozavestna, posebna v svoji neobičajni lepoti je spodnesla tla kar nekaj znanim moškim. Coco Chanel je prekršila vsa pravila svojega časa, da bi bila ‘stajliš’. Tudi njena paževska frizura je naredila vtis na sodobnice in pustila vtis pri opazovalcih ter občudovalcih.

Foto: Pinterest, Instagram, Vogue, Celebitchy, Billboard


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam