fbpx

8 živil, ki bi se jim morali izogibati za zajtrk

Fit, Lifestyle, Prva stran, Zanimivosti

Lačni in utrujeni že dopoldne? Morda je kriv zajtrk.

Se kljub jutranji kavi počutite utrujene? Morda je bila kriva napačna izbira živil, ki ste jih imeli za zajtrk. Enako velja, če ste lačni že pred 12. uro in imate potrebo po kosilu bolj zgodaj, kot ponavadi.

V nadaljevanju vam predstavljamo 8 primerov oziroma živil, ki bi se jim morali za zajtrk izogibati. Seveda pa je prav tako narobe, če za zajtrk ne pojeste ničesar.

# Žitarice s premalo vlaknin: sladkane, s preveč ogljikovimi hidrati … od njih se ne boste najedli, ampak boste še prehitro spet lačni. Tudi če ste se odločili za bolj polnovredne žitarice (oves, amaranth in podobno je bolj zdravo od koruze in pšenice), je navaden jogurt z mletimi orehi še vedno boljši, kar se tiče hranilne vrednosti.

# Lahek jogurt: ponovno, tudi ta vsebuje preveč sladil in kemičnih dodatkov, čeprav obljublja malo ali celo nič kalorij. Izberite raje polnovreden, polnomasten jogurt, ki ima vsaj beljakovine in nobenega dodatka umetnega sladkorja.

# Smoothie iz trgovine: zakaj imate raje smoothieje kot zelene sokove? Odgovor je na dlani: ker vsebujejo sladkor. Namesto tega raje jejte cele sadeže ali si smoothie pripravite sami, zeleni sok pa bo še boljša izbira.

# Pecivo: enako kot pri belem kruhu gre za pretiravanje z ogljikovimi hidrati; če se mu res ne morete upreti, izberite vsaj polnozrnato, s semeni.

# Palačinke: pripravljene po klasičnem receptu so zgolj prazne kalorijske bombe. Sploh če jih potem še premažete s kakavovim namazom ali marmelado. Delajte jih z jogurtom in prelijte z naravnim sirupom.

# Kupljene ploščice: proteinske ploščice ali take z žiti so polne sladkorjev in kemičnih dodatkov, po njih vam bo energija samo še hitreje padla, podobno, kot če uživate sladkarije.

# Sokovi: tudi če ste si sok pripravili sami doma, ne more nadomestiti polnovrednega in zdravega obroka. Potrebno bo zaužiti še kaj več.

# Kupljeni sendviči: strokovnjaki jim oporekajo zato, ker utegnejo biti preveč mastni ali pa so bili vmes že pogreti.

Vseeno pa je bolje, da zjutraj pojeste vsaj nekaj z zgornjega seznama, kot da bi zajtrk popolnoma preskočili.

 

Foto: The Huffington Post, The Seattle Times, Pinterest, Flickr


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam