9 zlatih pravil uporabe maskare

27. november 2023

9 zlatih pravil uporabe maskare

27. november 2023
Foto: Instagram @imfashionbebe

9 zlatih pravil uporabe maskare

27. november 2023

Brez maskare si večina žensk ne zna predstavljati ličenja, saj obarvane trepalnice dodatno poudarijo oči in jih optično povečajo.

Maskara je prav tako najbolj prodajano ličilo na svetu. Leta 2021 je bila vrednost trga na področju maskar skoraj 7 milijard evrov. Ampak, ali sploh veste, kako jo pravilno nanesti, kako podaljšate njeno življenjsko dobo in zakaj ji rečemo čarobna paličica? Spoznajte 9 zlatih pravil o uporabi maskare.

1. VZEMITE SI ČAS ZA NANOS

V 1 minuti se ne bo zgodila čarovnija, ki jo obljublja maskara z oglasa in posledično boste nad njo razočarani, največkrat neupravičeno. Maskara se nanaša počasi in bolj kot se vam bo mudilo, manj opazen bo učinek.

2. UPORABITE PUDER V KAMNU

Da preprečite preslikanje maskare na veko in bo nanos maskare lepši, okrog oči in čez trepalnice s širokim čopičem nanesite puder v kamnu. Koža izloča maščobo, ki je prisotna tudi na trepalnicah. Ne pozabite imeti nekaj trenutkov po nanosu maskare priprte oči, da se maskara posuši in tako ni možnosti preslikave na veko.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

3. KLEŠČE ZA TREPALNICE

Tako je, tiste na videz `nevarne` klešče so v resnici prav zares uporabne. Z njimi lahko dodatno ukrivite in poudarite trepalnice pred nanosom maskare. Pri uporabi morate biti malce previdni, da si pri tem ne poškodujete trepalnic. Če nimate izkušenj, pred prvo uporabo raje prosite za demonstracijo vizažistko ali svojo prijateljico, ki klešče že uporablja.

4. MASKARE NE „PUMPAJTE” V STEKLENIČKO

Težko je reči, od kje se je vzelo to početje, a dejstvo je, da večina žensk še vedno intenzivno potiska krtačko ven in noter iz tube. S tem početjem potiskate zrak v stekleničko oz. tubo in maskara se hitreje izsuši, nastanejo grudice, obisk drogerije pa boste morali opraviti veliko prej.

5. CIK-CAK

Kako nanesti maskaro? S tehniko cik-cak potegljajev, s katero ločite in obarvate vsako trepalnico posebej. Pričnite pri korenu trepalnice in s ščetko ter cik-cak potegi nanesite maskaro vse do konic. Na konice nanesite še dodatno plast, saj so konice svetlejše.

Foto: MAC

6. VEČ JE VEČ

Ne bodite skromni in varčni z maskaro. Za opaznejši videz jo nanesite v večih plasteh, vendar bodite pozorni, da ne pretiravate. Prav tako lahko plastite maskaro le, ko je še dovolj sveža in mokra, kajti v nasprotnem primeru bodo trepalnice videti kot pajkove noge, na njih pa se bodo videle grudice.

7. SMERI NANOSA

Maskaro najprej nanesite na spodnje trepalnice, pri čemer bolj poudarite zunanji del trepalnic. Ne pozabite dva do tri nanose maskare nanesti tudi na zunanje zgornje trepalnice. Šele na koncu maskaro nanesite na zgornjo stran trepalnic. Začnite na sredini in jo nanesite še na notranji in zunanji del trepalnic. Mačji videz dosežete tako, da na zunanje kotičke očesa nanesete še dodatno plast maskare.

Foto: Pexels

8. ČIŠČENJE MASKARE

Oči so še posebej občutljive, zato uporabite za posebej za to namenjene izdelke. Najbolje, da uporabite izdelke za odstranjevanje ličil na oljni osnovi z dodanimi vitamini in sestavinami za krepitev trepalnic. Nikar ne drgnite očesa, saj tako trepalnice poškodujete in zlomite. Nanesite odstranjevalec na vato ali bombažno krpico in jo položite na oko. Pustite nekaj sekund, da se maskara raztopi in šele nato obrišite.

9. KATERO MASKARO IZBRATI?

Večno vprašanje, ki pa ima vedno enak odgovor. To je namreč povsem objektivno in odvisno od vaših trepalnic ter želenega učinka. Maskaro tako izberite glede na tip svojih trepalnic, vodilo naj bo debelina krtačke in gostota ščetin. V kolikor so vaše trepalnice kratke, boste težko uporabljali veliko ščetko.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic