Za spletno nakupovanje potrebujete pametni telefon

24. maj 2021
Za spletno nakupovanje potrebujete pametni telefon

Za spletno nakupovanje potrebujete pametni telefon

24. maj 2021

Leto 2021 je končno po več kot letu zamika prineslo nov način spletnega nakupovanja t. i. močno uporabniško zaščito pri spletnih nakupih. Matjaž Ropret in Tehnozvezdja pojasnjuje, da je te sedaj treba potrjevati z dvema od treh varnostnih elementov, kar je v praksi združeno v odklepanje telefona ter odobritev v aplikaciji.

Spletni nakupi so v porastu 

Trend rasti smo lahko opazovali že prej, pandemija pa ga je še dodatno spodbudila. Ali bo tako ostalo tudi v prihodnosti,  je težko napovedovati. Vseeno ne vidim razlogov, da bi prišlo do upada pri spletnem nakupovanju. 

Nakupovanje na računalniku ali telefonu ima namreč pri marsikateri vrsti blaga precej prednosti, prav tako je tudi veliko trgovcev po sili razmer v zadnjem letu bistveno izboljšalo uporabniško izkušnjo. 

Odslej pa morajo vsaj tisti s sedežem v Evropski uniji tudi bolje skrbeti tudi za varnost, kar je bila prej glavna in očitna prednost nakupovanja v klasičnih trgovinah. 

Strah pred spletnimi nakupi 

Kljub vsemu pa raziskave kažejo, da večina potrošnikov še vedno opravi le nekaj tovrstnih nakupov na leto, kar je verjetno povezano tudi s strahom pred spletnimi nakupi. Med drugim potrošnike skrbi, da morda ne bodo dobili naročenega in plačanega blaga ali da jim bo kdo ukradel podatke in pobral ves denar na (kreditni) kartici. 

 Prvo se dogaja zaradi lažnih trgovin, ki potencialne kupce mamijo predvsem z vabljivo nizkimi cenami. Vsakič, ko se vam zdijo oglaševane cene predobre, da bi bile lahko resnične, imate prav. Ponudbe niso resnične, ampak lažne, ustvarjene zgolj zato, da bi od lovcev na popuste izvlekle čim več denarja, blaga pa prevaranti niso imeli nikoli namena dostaviti. 

Na spletu kupujte pri preverjenih ponudnikih  - tistih, ki predstavijo vse podatke o podjetju in ki niso vzniknili pred kratkim. V nadaljevanju pa preverite tudi več nasvetov o tem, kako se izogniti pastem spletnega nakupovanja. 

Nov način spletnega nakupovanja 

Za boj proti nepooblaščenim spletnim nakupom  je direktiva o plačilnih storitvah (PSD2) uvedla t. i. močno uporabniško zaščito (Strong Customer Authentication, SCA), ki so jo z letošnjim letom morali uvesti vsi spletni trgovci in banke znotraj EU (ter evropskega gospodarskega prostora). 

Namen močne uporabniške zaščite je v tem, da v kar največji meri prepreči zlorabe, uporabnikom pa je vidna kot drugačen način potrjevanja nakupov 

Več o tem, kako nov način spletnega nakupovanja deluje v praksi in o izjemah, pri katerih dodatno preverjanje ni potrebno, si preberite v članku.   

Avtor
Piše

T. Š.

Style. Več novic