7 nasvetov za samohranilce

24. maj 2021
7 nasvetov za samohranilce

7 nasvetov za samohranilce

24. maj 2021

Ločitve so danes vse pogostejše in težje za obe strani. Kljub pomoči staršev, tistim, ki ostanejo sami z otroki, ni lahko. Najpogosteje so to matere, ki morajo biti vedno zraven svojh otrok, in ob tem še žonglirati z “malenkostmi”, kot so delo, finance, vodenje gospodinjstva … Starši samohranilci so pogosto pravi čarovniki in iz svojih spretnosti se lahko marsikaj naučimo.

Starši samohranilci so sposobni poskrbeti za marsikaj, toda ne smemo pozabiti, da se ničesar ne moremo naučiti kar čez noč. Napredek zahteva čas, zato ne bodite pod pritiskom, če se nekatere stvari ne uspejo takoj. Vedno je dobro, da se vprašate in vidite, kaj je dobro za vas in kaj po nepotrebnem črpa vaše moči, ter da se učite eden od drugega. V čem so torej dobri samohranilci?

1. Sprejmite pomoč

Iskanje pomoči ni tako enostavno, toda starši samohranilci pogosto ne morejo drugače. Socialna mreža je izjemno pomembna, da so stvari urejene – če ne more pomagati družina, so tu prijatelji, skrbniki, babice ali sosedje. Eden od ključnih stvari, zaradi katerih si dober samohranilec, je torej nudenje pomoči in prejemanje pomoči, vključno s “terapevtsko” pomočjo, ko duša trpi (na primer kava s prijateljem, ki mu lahko potožite vse svoje težave).

2. Požvižgajte se na vse

Ko pridejo obiski in je v stanovanju kaos, kuhinja je videti, kot bojišča, kopalnica pa obupno potrebna čiščenja. Pa še peciva nimate na mizi! Lahko ste zaradi tega pod hudim stresom in poskušate v zelo kratkem času narediti čudeže ali pa se omejite na minimalne posebe. Starši samohranilci se tega običajno naučijo hitro, preprosto zato, ker pogosto drugače ne gre, ali pa so tako dobro organizirani, da do takega stresa ne pride. Vsekakor si je dobro zapomniti, da obiskovalcev običajno nered in kupljeni piškoti ne motijo. To so le stvari, ki vržejo iz tira nas in našega notranjega perfekcionista. Zato je bolje, če pusti vse, tako kot je, namesto, da bi zaradi tega doživeli živčni zlom. 

3. Recite “ne”!

Ali se še vedno trudiš s tisto stvarjo? Potrebuješ več pomoči? Ti je mar za to? Uhhh … ne! Vsakodnevno se dodatno obremenjujemo zaradi določenih stvari, kot da nimamo že dovolj sestankov in nalog. Ali pa se znajdemo v neki situaciji, za katero smo si že večkrat rekli, da se v njej ne bomo več znašli. Starši samohranilci se hitro naučijo samostojno sprejemati naloge in obveznosti, ki jih lahko in ki jih želijo opraviti. Najprej pa se je potrebno naučiti reči in potem se bomo dobro počutili. 

4. Spoznajte sami sebe

Ni skrivnost, da se le malo ljudi odloči, da bodo starši samohranilci že od vsega začetka. Da pride do take oblike družine, otrok in starš prebrodita veliko krizo, s katero se je potrebno soočiti in jo premagati. Dobra stvar tega je, da se veliko naučimo o sebi. Starši samohranilci se običajno dobro poznajo, poznajo svoje potrebe in vedo, kaj hočejo in česa ne, saj so morali in morajo veliko časa nameniti sebi. Spoznavanje samega sebe je velika naložba, zanjo pa sta pomembna samorefleksija in čas.

5. Postavite meje

Ta točka je zelo povezana s prvimi tremi. Starši samohranilci namreč natančno vedo, kje so meje. Pogosto morajo te meje prečkati, a se hkrati ob tem veliko naučijo in se znajo zaščiti. To je lahko v komunikaciji z nekdanjimi partnerji, še posebej, če ločitev ni potekala brez zapletov, pa tudi na drugih področjih. 

6. Nihče ni popoln!

Nihče ne more biti popoln! Če si prizadevate doseči popolnost, samo po nepotrebnem tratite energijo, saj tega cilja, te popolnosti nikoli ne boste dosegli. V starševstvu namreč ni popolnosti. Starši samohranilci se ne primerjajo z drugimi, temveč se sprejemajo z vsemi prednostmi in slabostmi, saj so se naučili, da jim vse drugo jemlje moč, ki je potrebna za pomembnejšo stvar v življenju: njihovega otroka. 

7. Bodite samoučinkoviti

Starši samohranilci so se naučili zaupati svojim sposobnostim in iti po svoji poti. To vljučuje predvsem opustitev idej o tem, kaj je srečno življenje in kako biti samohranilec ali samohranilka. Če to premagate, ste lahko točno to, kar želite biti: neodvisni in svobodni in lahko greste po poti, po kateri si želite iti.

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Style. Več novic