Rdeča pesa: Enako dobra, pa naj bo sveža ali konzervirana

13. avgust 2021
Rdeča pesa: Enako dobra, pa naj bo sveža ali konzervirana

Rdeča pesa: Enako dobra, pa naj bo sveža ali konzervirana

13. avgust 2021

Rdeča pesa spada k priljubljeni solatni zelenjavi. Zanimiva je iz več razlogov.

Privlači nas z barvo in okusom, uživamo pa jo lahko skoraj vse leto. Se sprašujete, kako? V sezoni najraje jemo surovo, pozimi pa jo hranimo v konzervirani obliki. Naj bo sveža ali konzervirana, je enako dobra! Še lepše pa je, da ima tudi zdravilne lastnosti. In to ne malo!

Botanične lastnosti rdeče pese

Pesa (Beta vulgaris) je dveletna zelnata rastlina iz rodu blitev. Spada h gomoljasti zelenjavi. To, kar uživamo, je njen temno rdeči, mesnati in sočni gomolj. Ko dozori, napol kuka iz zemlje, kot da nas vabi, naj jo izruvamo in pojemo. Toda njen koreninski sistem je izjemno dobro razvit in lahko sega do globine treh metrov! Posebno barvo daje gomolju rdeči pigment betacianin, ki ima tudi mnogo pomembnejšo – zaščitno – vlogo.
Gomolje pese, ki jo običajno sadimo ali sejemo spomladi, poberemo jeseni pred prvim mrazom, saj so takrat najbolj hranljivi. Jemo jih surove ali pa jih skuhamo in konzerviramo v kisu. Pri tem se marsikdo vpraša, ali je konzerviranje primerno, saj je najpomembnejše to, da ohranimo pesine hranilne vrednosti.,

Foto: Profimedia


S konzerviranjem pesa izgubi del vitaminov, topnih v vodi, predvsem vitamina C, kljub temu pa ostane dober vir hranil in barvil. To lahko preverite tako, da zaužijete večjo količino rdeče pese in nato opazite rdečkasto obarvano blato, kar dokazuje kemično stabilnost barvila. Prebavni sokovi in encimi torej med procesom prebave ne morejo docela razgraditi pigmenta. Da ohranimo čim več hranilnih sestavin, je treba peso kuhati z lupino vred.

Enako okusna ne glede na način priprave

Raziskave so potrdile, da je rdeča pesa polnovredno živilo, saj vsebuje hranljive in koristne sestavine: ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, folate ter vitamina C in B6. Bogata je tudi z minerali – kalijem, magnezijem, fosforjem, žveplom, železom, bakrom, jodom, manganom, selenom in kobaltom. Zato nam je v pomoč tudi pri raznovrstnih zdravstvenih težava

  • Čeprav je bogata s hranili, nima veliko kalorij. Zato je odlično živilo za tiste, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami.
  • Barvilo betacianin ima protivirusne in protimikrobne lastnosti. Ugotovljeno je, da to preprečuje tvorbo nitrozamina, ki ga povezujemo z nastankom raka. Domnevno pomaga pri zdravljenju raka dojke, prostate in trebušne slinavke. Betacianin je zaslužen tudi za lepoto. Nevtralizira škodljivo delovanje prostih radikalov ter prispeva k hidrataciji kože, s čimer ji zagotavlja zdrav in mladosten videz.
  • Antioksidanti ohranjajo zdravje vsega telesa. Zlasti izstopa antioksidant lutein, ki zmanjšuje škodljive učinke prostih radikalov ter pomaga gladiti gube na obrazu.
  • Zaradi aminokisline betain pesa varuje celice pred vnetnimi procesi in škodljivimi posledicami stresa.
  • Po zaslugi nitratov, dušikovih spojin, izvleček pesinega soka pomaga pri nižanju krvnega tlaka. Ker nitrati tudi zmanjšajo porabo kisika ob povečanem telesnem naporu, pesa dviga energijo in vzdržljivost.
  • Najbolj znana je pesa po zdravljenju slabokrvnosti, saj vsebuje veliko železa. Pri tem pomagajo tudi vitamin C in folati, ki se vežejo z železom in pospešujejo njegovo vsrkanje v organizem.
  • Zaradi minerala silicija, ki pomaga pri absorpciji kalcija v kosti, gomolj pese ohranja zdravje kosti in sklepov.

Literatura:
Domínguez, R., et al. 2017. Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients. 9 (1): 43.
Bahadoran, Z., et al. 2017. The Nitrate-Independent Blood Pressure–Lowering Effect of Beetroot Juice: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in Nutrition. 8 (6): 830–838.
Davi Vieira Teixeira da Silva et al. 2019. Short-Term Betanin Intake Reduces Oxidative Stress in Wistar Rats. Nutrients. 11 (9): 1978.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic