Slovarček kardioloških izrazov

21. september 2021
Slovarček kardioloških izrazov

Slovarček kardioloških izrazov

21. september 2021

Kako se znajdete na področju strokovnega medicinskega jezika? Ne glede na področje medicine zdravniki pri vsakodnevnem delu uporabljajo različne strokovne izraze in pri tem pozabljajo, da jih mi, laiki, pravzaprav ne razumemo.

V kardiologiji, veji medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem bolezni srca in krvnih žil, najpogosteje naletimo na besede miokard, razširjenje preddvorov (atrijev), aritmija, EKG, ultrazvok srca in podobno. Razumete, kaj pomenijo? Nekateri pojmi, kot so tahi- in bradikardija ter hipo- in hipertenzija, so že precej udomačeni in jih večina razume. Je pa še kopica drugih besed, med katerimi se lahko hitro izgubimo. Če smo sami tisti, na katerega se te besede nanašajo, je to lahko nevarno, saj prinaša dodatni stres, ki utegne še poslabšati znake bolezni. Zato smo vzeli stvari v svoje roke in pripravili kardiološki slovarček najpogostejših strokovnih izrazov. Upamo, da vam bo v pomoč.

Pojmi, povezani z zgradbo srca

Veste, da srce tehta le od 200 do 450 gramov? Glede na zelo zapleteno in pomembno funkcijo, ki jo opravlja, se zdi to malo, kajne? Ampak prav zato je brez težav nameščeno v sredini oprsja. Položeno je med pljučnima kriloma in rahlo levo od prsnice. Ni torej natanko na sredini. Oglejmo si njegovo zgradbo. Zdravniki pri delu pogosto uporabljajo naslednje izraze:
perikard – zunanja srčna ovojnica
miokard – srčna mišica
• srce je sestavljeno iz štirih komor; zgornji dve se imenujeta atrija ali preddvora, spodnji pa ventrikla ali prekata
• levo in desno stran srca ločuje septum – debela mišična pregrada
trikuspidalne, pulmonalne, mitralne ali aortalne zaklopke – gre za lističe, ki uravnavajo pretok krvi v določenem delu srca, denimo med levima in desnima srčnima komorama ter srcem in pljuči ali med srcem in največjo krvno žilo – aorto
sinoatrialni vozel – področje posebnih celic v preddvoru, ki ustvarja električne impulze in jih pošilja drugim delom srca, da se krčijo
oksigenirana in deoksigenirana kri – pri prvi gre za arterijsko kri, obogateno s kisikom, pri drugi pa za vensko kri, v kateri je manj kisika in več ogljikovega dioksida

Pojmi, ki opisujejo delovanje srca

Delovanje srca običajno preverjamo s številom srčnih utripov na minuto, kar imenujemo srčna frekvenca. Če vaše srce deluje pravilno, ta vrednost znaša (pri odraslih) ob mirovanju od 60 do 100 utripov v minuti. Poleg srčne frekvence pa poznamo še več drugih zelo pomembnih kazalnikov pravilnega ali nepravilnega delovanja srca:
kontrakcije srca – gre za krčenje določenih komor, ki ga lahko povežemo z bitjem srca
sistola – del srčnega ciklusa, med katerim se srčna mišica skrči, da lahko iztisne kri iz prekatov
ekstrasistola – dodatni utrip srca, do katerega pride pred normalnim utripom
diastola – v nasprotju s sistolo se v diastoli srce polni s krvjo
• udarni in minutni volumen – gre za količino krvi, ki jo prekat iztisne v obtok v stanju mirovanja v minuti
aritmija – splošno ime za nepravilen srčni ritem, kar vključuje tahikardijo (pospešeni srčni utrip) in bradikardijo (upočasnjeni srčni utrip)
palpitacije – močno, hitro in nepravilno bitje srca, ki ga lahko dobro občutimo
fibrilacija – motnja, ki nastane, ko se določena srčna komora ne krči enakomerno in usklajeno z drugimi, temveč nepravilno
stenoza – zoženje lističev ali arterije, kar otežuje ali blokira normalen pretok krvi
regurgitacija ali insuficienca lističa – prepuščanje krvi nazaj skozi listič
anevrizma – razširitev ali dilatacija krvne žile, običajno aorte
disekcija aorte – raztrganje oziroma razslojitev notranje plasti stene aorte
hipertrofija miokarda – zadebelitev srčne stene

Nekatere izmed teh motenj so manj, druge bolj resne, med njimi so tudi smrtno nevarne. Zato je treba vsako opaženo spremembo v delovanju srca podrobno preiskati. S tem nič ne izgubimo, lahko pa pridobimo ogromno – v skrajnem primeru tudi novo priložnost za življenje.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic