Kakšni so vaši nohti?

16. september 2021
Kakšni so vaši nohti?

Kakšni so vaši nohti?

16. september 2021

Nohti so ogledalo celotnega zdravja, zato bi morali ob vsaki spremembi na njih obiskati zdravnika. Veste, kakšni so zdravi nohti? So rožnate barve, lesketajoče in gladke površine, oblika, velikost in debelina nohta pa so odvisni od vaše konstitucije.

Nohti imajo zaščitno vlogo, pod vplivom različnih zunanjih in notranjih dejavnikov pa so podvrženi poškodbam. Dolgotrajna izpostavljenost vodi in vročemu zraku, močna čistilna in kozmetična sredstva, kakršno je odstranjevalec laka za nohte, prehrana in kronične bolezni privedejo do poškodb in okvar nohtov. Te se lahko kažejo z rumenkasto, rjavkasto ali belkasto obarvanostjo, vdrtinami in brazdami na površini nohta ter mnogimi drugimi znaki.

Kakšni so vaši nohti? Če opažate, da se spreminjajo, je ta članek kot nalašč za vas. Spoznajte najpogostejše bolezni nohtov.

Vraščeni nohti

Vraščen noht, znan tudi pod latinskim imenom unguis incarnatus, je ena najpogostejših okvar nohta. Do nje pride, ko noht ob strani izrašča v nohtno gubo, kar privede do številnih težav. Prvi znak je huda bolečina na eni ali obeh straneh nohta. Sledita oteklina in pordelost, ki pogosto preideta v vnetje obnohtnih tkiv. Ta nadloga je pogostejša pri ženskah, in sicer zaradi nošenja neudobne obutve, kot so ozki čevlji z visokimi petami. Pogosto je vzrok tudi neustrezno striženje nohtov.

Glivična okužba nohtov

Če na površini nohta opažate bele ali rumene pege, obenem pa je noht zadebeljen in deformiran, ste se najverjetneje okužili z glivičnim vnetjem nohtov. To se imenuje onihomikoza, običajno pa jo povzročijo dermatofiti, kot sta glivici Trichophyton rubrum in Trichophyton mentagrophytes. V hujših primerih se pod izraslim delom nohta začne nabirati mrtvo odpadlo tkivo, kar povzroči odstopanje nohta od podlage. Najpogostejša razloga te okužbe sta bosa hoja po javnih površinah in atletsko stopal

Luskavica na nohtih

Zadebeljeni in rumenkasti nohti pa ne kažejo le na glivično okužbo, temveč so prisotni tudi pri nohtni luskavici (psoriazi). Zanjo so značilni nenormalna rast, točkaste vdolbine na nohtni površini, v hujših primerih pa nohti odstopijo od podlage ali se začnejo luščiti. Še pred spremembami na nohtih lahko opazimo kožne spremembe – pordelost, luščenje kože – ni pa nujno. Pri tej obliki luskavice gre za kombinacijo različnih dejavnikov, kot so padec imunskega sistema, stres, vnetni procesi v telesu, hormonske spremembe ter uživanje alkohola in nekaterih zdravil.

Linearna melanonihija in subungvalni melanom

Temne proge, od črnih do temno rjavih ali sivih odtenkov, ki potekajo po vsej dolžini nohta in ne prinašajo drugih simptomov, imenujemo linearna melanonihija. Povzroča jo presežek pigmenta melanocitov ali pa je povezana z virusom HIV, lupusom, sistemsko sklerozo (sklerodermo) ali z jemanjem določenih zdravil. Črne črte na nohtih lahko kažejo na subungvalni melanom. Pri tem opazimo na nohtu le eno progo, ki postopno temni ali se širi. Poleg tega se v nohtih pojavijo bolečine, lahko tudi krvavitve.

Trpite za onihofagijo?

Nekateri to počnejo zaradi stresa, nervoze ali napetosti, drugi preprosto iz dolgočasja in navade. Ne glede na razlog pa ste, če si grizete nohte, med tistimi, ki trpijo za onihofagijo. To ni bolezen, je pa motnja, ki lahko sproži nastanek in širjenje okužbe ter povzroči deformacijo in spremenjeno rast nohta. Poleg tega je to grda navada, ki jo morate opustiti, če želite imeti ne le na pogled lepe, temveč tudi zdrave nohte.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic