»Pljunil sem na test in bil je pozitiven«

12. januar 2022
»Pljunil sem na test in bil je pozitiven«

»Pljunil sem na test in bil je pozitiven«

12. januar 2022

Po spletu in na naših forumih so zaokrožile informacije, da okužba z različico omikron prizadene bolj žrelo kot pljuča, zato je namesto neprijetnega jemanja brisa z nosu, ravno tako (ali še bolj primerno) hitro testiranje s slino.

Strokovnjaki odkimavajo.

V uredništvo smo prejeli kar nekaj zgodb, kjer so bralci opisovali svoje izkušnje z domačimi testi.

»V ponedeljek smo se doma vsi v družini testirali (2 starša in 2 otroka), vsi hitri testi so pokazali, da smo pozitivni. Na pcr testu je bil pozitiven le mož, ostali smo bili negativni. V stanovanju smo se ločili, danes pa se je testiral eden od otrok in sicer s slino. Eden od njegovih testov je bil pozitiven, drug pa negativen. Sedaj smo zmedeni in ne vemo, kaj je res in kaj ne,« se sprašuje bralka.

»Ker so omikron simptomi bolj omejeni na grlo, ali ne bi bilo smiselno, da namesto nadležnega vrtanja po nosu, na test raje pljunemo?« nas je izzval drug bralec.

»Rezultati ne morejo biti zanesljivi pri nepravilni uporabi testa«

Uporabljati hitri antigenski test za testiranje sline, pri čemer v navodilih proizvajalca to ni deklarirano, je seveda neprimerno in rezultat ni verodostojen, odgovarja dr. Andrej Steyer z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. »Na rezultat močno vplivajo prisotnosti soli, visok ali nizek pH, zato pri uporabi sline lahko hitro pride do napačnih rezultatov,« pojasni.

Osnovne napake se dogajajo pri nepravilnih odvzemih ali uporabi testov na nepravilen način, še pravi sogovornik, za zanesljivost testa proizvajalec namreč jamči zgolj ob natančnem upoštevanju navodil uporabe.

»Glede na situacijo z varianto omikron, je smiselno testiranje brisa žrela in nosu,« svetuje dr. Andrej Steyer z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Namesto Covida kakšen drug virus?

Je možno, da je hitri test bralke zaznal kakšen drug virus? 

»Hitre antigenske teste so pri validacijah seveda testirali tudi na ostale respiratorne povzročitelje okužb, specifičnost se je pokazala za visoko, navzkrižnih reakcij praktično ni bilo, tudi pri testiranju z ostalimi koronavirusi. Zato je ta možnost izredno majhna,« je za Med.Over.Net še pojasnil dr. Steyer.

Foto: Profimedia

Style. Več novic