Nizek pritisk: vročina slabša simptome, kako si pomagati?

02. julij 2021
Nizek pritisk: vročina slabša simptome, kako si pomagati?

Nizek pritisk: vročina slabša simptome, kako si pomagati?

02. julij 2021
Plaque psoriasis on the skin of the legs in a 55 year old male patient, a skin disorder in which excessive growth of skin cells leads to patches (plaques) of itchy, scaly and thickened skin.,Image: 129136986, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Z visokimi temperaturami in povečanjem vlage v zraku, čemur rečemo vročinsko obdobje, se naše ožilje razširi, zato se simptomi nizkega krvnega tlaka poslabšajo. Ti so omotica, zamegljen vid, nepravilen srčni utrip, povečana žeja, težko dihanje, mraz, prepotena in bleda koža, ter celo omedlevica.

Pri večini primerov nizek krvni tlak pri mladih in zdravih ljudeh ni zaskrbljujoč, če ni posledica določene bolezni ali zdravil. Dr. Tanja Pekez-Pavliško, družinska zdravnica pravi, da je običajno dovolj, da se bolnik drži ukrepov.

  • Ne pretiravajte s kavo – številne študije so pokazale, da kofein v kavi ne vpliva bistveno na zvišanje krvnega tlaka, kadar je ta nizek. Kofein spodbuja izločanje vode iz telesa in vodi do ravno obratnega učinka.
  • Jejte uravnotežene obroke, izogibajte se dietam in prenajedanju – nepravilen vnos hrane upočasni pretok krvi, zato se boste počutili bolj utrujeni in primanjkovalo vam bo energije. Zato svoje obroke razdelite v več manjših obrokov čez dan.
Profimedia
  • Uživajte juhe in več soli v hrani (vendar zmerno!) za potešitev žeje – pijte več tekočin in jejte sadje z veliko vode, kot so lubenice in melone – to bo uredilo vašo cirkulacij in oblažilo težave.
  • Povečajte vnos hrane, bogate z vitamini B, zlasti B12, vitaminom C, kalcijem, železom in beljakovinami – priporočljiva je zelena listnata zelenjava, pomaranče, banane, brokoli, grah, sončnice, pšenični kalčki, pesa, zelena, krompir in suho sadje.
  • Bodite bolj aktivni – z redno vadbo lahko svoj pritisk uravnotežite, vendar ne začnite prenaglo, da ne povzročite nasprotnega učinka. Priporočljive so zmerne vaje, kot so hitra hoja, tek, plavanje, zmerno kolesarjenje in rolanje.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic