Preboj v medicini: Pacientki prišili 3-D uho

08. junij 2022
Preboj v medicini: Pacientki prišili 3-D uho

Preboj v medicini: Pacientki prišili 3-D uho

08. junij 2022
Pacientka pred operacijo (levo) in 30 dni po operaciji: Microtia.net

Velik preboj v medicini: Znanstveniki iz človeških celic 3D-tiskali uho in ga presadili pacientu.

Ameriško podjetje je pacientu namestilo 3D-tiskani ušesni vsadek, izdelan iz živih celic, kar je velik medicinski napredek.

Pacientka se je rodila s prirojeno napako, zaradi katere je imela majhno in nepravilno oblikovano desno uho.

Podjetje 3DBio Therapeutics je vzelo vzorec hrustančnih celic iz ostanka njenega ušesa in jih vzgojilo v laboratoriju.

Žive celice so nato zmešali z biološkim črnilom na osnovi kolagena, “kot bi čokoladne koščke zmešali v sladoled iz piškotov”, je za New York Times povedal Nathaniel Bachrach, glavni znanstveni direktor podjetja 3DBio.

Kolagen so vstavili v poseben 3D bioprinter, ki je plast za plastjo brizgal material in ustvaril podolgovato obliko, ki je bila zrcalna replika pacientovega levega ušesa.

Kirurg je 3D-natisnjeno uho implantiral pod pacientovo kožo in ko se je koža okoli njega napenjala, se je pojavila oblika ušesa.

“To prvi primer, ko je podjetje natisnilo celoten živ inženirski konstrukt in ga implantiralo pacientu, da bi nadomestilo del telesa, brez katerega se je pacient rodil ali pa ga je izgubil zaradi poškodbe ali bolezni,” je dejal Daniel Cohen, izvršni direktor, in soustanovitelj podjetja 3DBio.

Profimedia

Vznemirljivi obeti

Podjetje upa, da bo tehnologijo sčasoma mogoče uporabiti za izdelavo drugih nadomestnih delov telesa, vključno z nosovi in hrbteničnimi diski.

Za zdaj poteka klinično preskušanje na 10 drugih bolnikih z mikrotijo, redko prirojeno deformacijo ušesa, pri kateri je eno ali obe zunanji ušesi odsotni ali premalo razviti.

Z novo tehnologijo bi bile rekonstrukcijske operacije precej manj zahtevne kot so danes, ko običajno odvzamejo hrustanec iz bolnikovih reber in ga nato izrežejo, da dobi obliko ušesa.

Dr. Arturo Bonilla, ki je izvedel operacijo ušesa pri pacientki, je nad tem preboj izredno navdušen

Avtor
Piše

Style. Več novic