Povej mi, katero krvno skupino imaš, in povem ti, koliko možnosti za razvoj raka ter infarkt imaš

18. junij 2022
Povej mi, katero krvno skupino imaš, in povem ti, koliko možnosti za razvoj raka ter infarkt imaš

Povej mi, katero krvno skupino imaš, in povem ti, koliko možnosti za razvoj raka ter infarkt imaš

18. junij 2022
Profimedia

Tri krvne skupine imajo za 82 % večjo verjetnost za težave s spominom, demenco. Preverite, kaj statistika pravi o vaši krvni skupini.

Čeprav veliko ljudi ne ve katero krvno skupino imajo, je ta podatek pomemben, saj ste zaradi svoje krvne skupine lahko bolj dovzetni za določena bolezenska stanja?

Krvna skupina pomeni klasifikacijo krvi na osnovi prisotnosti antigenov na površini rdečih krvničk.

Krvna skupina se genetsko prenese od vaših staršev. Posledica tega so lahko različne kombinacije, ni pa nujno, da boste imeli točno takšno skupino, kot jo imajo vaši starši.

Običajno se določanje krvne skupine uporablja za ugotavljanje, katere druge vrste krvi lahko prejmete ali darujete. Podatek pa je koristen tudi zato, da veste, ali vas vaša skupina ogroža za določena bolezenska stanja.

Sistem krvnih skupin ABO vključuje štiri različne krvne skupine. Pri ljudeh iz vseh krvnih skupin lahko kdaj pride do nujnih zdravstvenih težav.

V katero skupino spadate, je odvisno od protiteles in antigenov v vaši krvi. Antigeni so kombinacija beljakovin in sladkorjev na površini rdečih krvničk. Na podlagi te mešanice boste imeli eno od naslednjih skupin: 

  • antigene A,
  • antigene B,
  • antigene A in B,
  • brez antigenov.

Bistri del krvi se imenuje plazma in vsebuje protitelesa. Med transfuzijo so protitelesa naravna obramba, ki prepozna tuje snovi v telesu in vašemu imunskemu sistemu sporoči, naj jih “zdrobi”. Zato je lahko darovanje napačne krvne skupine ABO nekomu smrtno nevarno.  

Katere krvne skupine poznamo?

Prisotnost antigenov in protiteles določa te štiri različne krvne skupine: 

  • Tip O: brez antigenov na eritrocitih, protitelesa anti-A in anti-B.
  • Tip A: antigeni tipa A na eritrocitih, protitelesa anti-B
  • Tip B: antigeni tipa B na eritrocitih, protitelesa anti-A
  • Tip AB: antigena tipa A in B na eritrocitih, brez protiteles.

Nekatere krvne skupine so redkejše od drugih, ob upoštevanju Rh faktorja pa obstaja osem glavnih skupin.

Kako pomemben je Rh faktor?

Rhesusov faktor (Rh) je beljakovina, ki jo najdemo na rdečih krvničkah. Če ga imate, ste Rh+; če ga nimate, ste Rh-. Rh+ je najpogostejši. Biti Rh- ni bolezen in običajno ne vpliva na vaše zdravje. Lahko pa vpliva na nosečnost. Če ste Rh-, vaš otrok pa je Rh+, ste Rh nezdružljivi in potrebujete posebno obravnavo. Običajno se ta pregled opravi na začetku nosečnosti.

Po čem so znane posamezne krvne skupine?

0 pozitivna: Najpogostejša

0 negativna: Univerzalna

A negativna: Univerzalni tip trombocitov

AB negativen: Redka

AB pozitiven: Univerzalni krvni prejemnik

Kri lahko dobite od darovalca, ki ima enako skupino kot vi. Dobite lahko tudi kri skladnega tipa darovalca.

Profimedia

Katera zdravstvena stanja so povezana s posameznimi krvnimi skupinami?

Izguba spomina in delovanja možganov: Možganske funkcije so povezane z geni ABO. Če imate krvne skupine A, B ali AB, je verjetnost, da boste imeli težave s spominom in kognicijo, za 82 % večja. To lahko sčasoma privede do demence, povezano pa je tudi z možgansko kapjo. Ena od možnosti je, da lahko krvna skupina povzroči težave s povišanim holesterolom, visokim krvnim tlakom in sladkorno boleznijo, kar lahko povzroči kognitivne težave.

Bolezni srca in srčni infarkt: Srce črpa kri, zato je očitno, da obstaja povezava med srcem in krvno skupino. Vaša krvna skupina je lahko razlog za visoko tveganje za bolezni srca in srčni infarkt. Če nimate krvne skupine O, vas lahko gen ABO izpostavi tveganju za težave s srcem. To še posebej velja, če živite na območju z visoko stopnjo onesnaženosti, saj pri krvnih skupinah A, B in AB lahko poveča tveganje za koronarno bolezen.

Rak: Veliko dejavnikov je povezanih z visokim tveganjem za nastanek raka. Če pa imate krvno skupino A, imate večje tveganje za nastanek raka na želodcu. Gen ABO je povezan z drugimi vrstami raka, kot so rak dojk, prostate, jeter, debelega črevesa in danke, pljuč in materničnega vratu.

Kakšne so možne posledice , če ste Rh negativni?

Če ste Rh- in je vaš otrok Rh+, boste morda potrebovali injekcije imunskega globulina za primere, ko se lahko vaša in otrokova kri povežeta. Možni zapleti pri Rh nezdružljivosti so:

  • spontani splav,
  • izven maternična nosečnost,
  • krvavitev med nosečnostjo,
  • zapleti pri porodu.

Vpliv krvne skupine na zdravje

Krvna skupina je eden od številnih dejavnikov, ki prispevajo k splošnemu tveganju za določene bolezni. Čeprav nič ni dokončno potrjeno, lahko vaša krvna skupina pomeni večje tveganje za določena bolezenska stanja.

Zavedanje, kako lahko vaša krvna skupina vpliva na vaše zdravje, je prvi korak k temu, da se zaščitite. Pomembna pa sta tudi zdrav način življenja in redni zdravniški pregledi.

Zdrava in uravnotežena prehrana bo pomagala ohranjati vaše telo v dobri kondiciji, prav tako pa tudi redna telesna dejavnost. K zdravemu življenjskemu slogu prispevata tudi opustitev kajenja in omejeno uživanja alkohola.

Avtor
Piše

Style. Več novic