Zaradi tega vam lahko izpadajo lasje

01. julij 2022
Zaradi tega vam lahko izpadajo lasje

Zaradi tega vam lahko izpadajo lasje

01. julij 2022
Profimedia

Izpadanje las je običajno, saj gre vsak las čez tri faze, v zadnji fazi odmre in odpade. Za prekomerno izpadanje las pa vzrok tiči nekje druge. V nadaljevanju preberite možne vzroke prekomernega izpadanja.

Določena zdravila

Preverite stranske učinke zdravil, če jih jemljete. Morda je na seznamu tudi izpadanje las. Takšna zdravila so na primer zdravila za redčenje krvi, zdravila za akne z visoko vsebnostjo vitamina A, anabolični steroidi ali zdravila za artritis, depresijo, protin, težave s srcem ali visok krvni tlak.

Pred kratkim ste rodili

Ko ste noseči, vam zaradi hormonov lasje ne izpadajo tako pogosto kot običajno. Zaradi tega se zdijo gostejši in bolj bujni. Po porodu izgubite tudi te lase, ki so se obdržali, saj se stanje vaših hormonov spet spremeni. Po približno 3 do 6 mesecih se vse uravnovesi.

Pomanjkanje železa

Železo pomaga ohranjati lase zdrave. Ko se njegova raven zmanjša, to lahko vpliva na gostoto las. Če res trpite za pomanjkanjem železa, boste opazili tudi druge znake, kot so krhki nohti, rumena ali bleda koža, težko dihanje, šibkost in hiter srčni utrip.

Stres

Stres lahko vpliva na imunski sistem in tako vpliva tudi na lasne mešičke. Veliko skrbi in tesnobe lahko tudi ustavi rast las, zaradi česar je večja verjetnost, da vam bodo izpadali lasje.

Bariatrična operacija

To je pogost simptom po operaciji, če je raven cinka nizka, vendar je po bariatrični operaciji običajno, da izgubite nekaj las. Zdravnik vam lahko priporoči dodatek cinka, ki vam bo pomagal zaustaviti izpadanje las.

Premajhna količina beljakovin

Telo, ki mu primanjkuje beljakovin, najde način, da varčuje, kjer lahko, in to vključuje tudi zaustavitev rasti las. Približno 2 do 3 mesece po tem začnejo lasje izpadati. Z dodajanjem več mesa, jajc, rib, oreščkov, semen in fižola v obroke lahko v svojo prehrano vnesete več beljakovin.

Kontracepcija

Hormonsko kontracepcijsko sredstvo, kot so oralni kontraceptivi, vsadki, injekcije, vaginalni obročki in obliži, lahko sproži izpadanje las, sploh če je kdo v družini že imel podobne simptome. Zdravnik vam bo morda lahko priporočil druge možnosti kontracepcije.

Profimedia

Opustitev kontracepcije

Izpadanje las povzroči tudi prenehanje uporabe hormonske kontracepcije Spremembe boste opazili nekaj tednov ali mesecev po prenehanju.

Grobo ravnanje z lasmi

Včasih je za to, da se vaši lasje začnejo lomiti ali izpadati, kriva vaš način ravnanja z lasmi. Uporaba prevelike količine šampona, krtačenje ali česanje mokrih las, drgnjenje suhih las z brisačo ali prepogosto ali premočno krtačenje lahko obremeni vaše lase in jih poškoduje. Na izpadanje vplivajo tudi tesno spete pričeske.

Pretirana uporaba sušilnika, likalnikov in kodralnikov za lase

Vsakodnevna uporaba sušilnika, likalnika ali kodralnika izsušuje lase, ki se tako lažje lomijo in izpadejo. Ravno tako ni priporočljivo uporabljati prevelikih količin laka za lase, pogosto beljenje/svetlenje las.

Profimedia

Imate drugo bolezen

Izpadanje las je simptom več kot 30 bolezni, vključno s sindromom policističnih jajčnikov, zajedavci na lasišču, motnjami ščitnice in avtoimunskimi boleznimi. Lasje lahko izpadajo tudi ob gripi, visoki temperaturi ali okužbi.

Kajenje

Vaši lasje niso imuni na škodo, ki jo lahko povzroči kajenje. Toksini v cigaretnem dimu lahko poškodujejo vaše lasne mešičke in preprečijo, da bi lasje rasli in ostali na glavi.

Menopavza

Spreminjajoči se hormoni lahko pospešijo izpadanje las. Po približno 6 mesecih naj bi se stanje umirilo. Če pa opazite, da se vaš delno izpadanje ali izgubo las na temenu, se posvetujte z zdravnikom. Morda imate izpadanje las po ženskem vzorcu, ki ga je mogoče zdraviti.

Puljenje las

Motnja vlečenja las ali trihotilomanija je duševno stanje, zaradi katerega imate občutek, da si želite iztrgati lase iz lasišča. Težko jo je ustaviti, tudi ko se vam začnejo pojavljati plešasti madeži. Pri tej bolezni imate tudi željo po puljenju obrvi in trepalnic.

Motnje hranjenja

Tako anoreksija (premalo hrane) kot bulimija (bruhanje po hrani) lahko povzročita izpadanje las, ker vaše telo ne dobi hranilnih snovi, ki jih potrebuje za rast in ohranjanje zdravih las. To sta duševni motnji. Zdraviti jih mora ekipa strokovnjakov za duševno zdravje, dietetikov in drugih zdravstvenih strokovnjakov.

Avtor
Piše

Style. Več novic