Bodite pozorni, ta simptom je lahko znak covida. Pojavi se ponoči.

30. julij 2022
Bodite pozorni, ta simptom je lahko znak covida. Pojavi se ponoči.

Bodite pozorni, ta simptom je lahko znak covida. Pojavi se ponoči.

30. julij 2022
Profimedia

Covid-19 je znan po svojem širokem in nenavadnem naboru simptomov. V tokratni različici se je pojavil nov simptom, ki je precej neobičajen.

Sev, ki trenutno povzroča znatno povečanje števila primerov po vsem svetu, je podrazličica BA.5, včasih znana kot “brat in sestra” različice Omicron. Skupaj s podrazličico BA.4 sta postali prevladujoči.

Po podatkih CDC (Center for Disease Control) je v ZDA različica BA.5 trenutno odgovorna za približno 65 odstotkov primerov okužbe s COVID, podobno pa je tudi drugod po svetu, vključno z Združenim kraljestvom.

Nekateri raziskovalci menijo tudi, da se lahko kaže z nekoliko drugačnimi simptomi kot druge različice.

“Eden od dodatnih simptomov seva BA.5, ki sem ga videl opazil, je nočno potenje,” je za irsko radijsko postajo NewsTalk povedal profesor Luke O’Neill, profesor biokemije s Trinity College v Dublinu. 

Podrazličice se znajo izogniti imunskemu odzivu, kar pomeni, da lahko ljudje, ki so že bili okuženi s SARS-CoV-2, zbolijo tudi drugič (in celo tretjič). Na srečo prvi dokazi kažejo, da je podrazličica BA.5 morda podobna svojim bratrancem iz skupine Omicron, saj povzroča bolezen z manj zapleti in manj smrti kot prejšnje različice, kot je Delta, vendar je njena sposobnost ponovne okužbe skrb vzbujajoča.

Profesor O’Neill pojasnjuje, da so razlogi za različne simptome deloma posledica genetskih sprememb virusa, pa tudi načina odziva imunskega sistema na okužbo.

“Potek bolezni je nekoliko drugačen, ker se je virus spremenil. Obstaja nekaj imunosti proti njemu, vendar mešanica imunskega sistema in virusa, ki je nekoliko drugačen, lahko povzroči nekoliko drugačen potek bolezni, pri čemer je nenavadno, da je značilno nočno potenje.”

Profesor O’Neill je poudaril, da je pomembno, da se v celoti cepimo, da bi se izognili najhujšim možnim posledicam okužbe.

Ni veliko podatkov o tem, kako pogost je simptom nočnega potenja. Glede na aplikacijo ZOE COVID Study so najpogosteje prijavljeni simptomi covida med cepljenimi osebami (dva odmerka): izcedek iz nosu, glavobol, kihanje, boleče grlo in trdovraten kašelj. O drugih simptomih, izguba voha, oteženo dihanje, povišana telesna temperatura, se zdaj poroča manj pogosto.

Avtor
Piše

Style. Več novic