Otroku ponudila alkohol

09. september 2022
Otroku ponudila alkohol

Otroku ponudila alkohol

09. september 2022
Profimedia

Čeprav nekoliko zavajajoč naslov, a vseeno resničen. Vsakič, ko med nosečnostjo ženska pije alkohol, ga uživa tudi otrok. Bi otroku torej ponudili alkohol?

Veliko je takih žensk, ki so v prvih dveh, treh mesecih, dokler nosečnost ni bila potrjena, uživale alkohol. Verjetno vsako izmed teh kasneje peče vest in se sprašujejo, ali so s takim početjem škodovale plodu.

Tudi na našem forumu je več takih izpovedi, kjer uporabnice delijo podobno zgodbo.

Ne gre za odvisnice od alkohola, ampak ženske, ki so popile kozarec ali dva, nekatere tudi več, ob posebnih priložnostih, kot so različna slavja, poroke in rojstni dnevi.

Ko pijete vi, pije tudi vaš otrok

Ko nosečnica spije alkoholno pijačo, ta potuje skozi posteljico v otrokov krvni obtok in naprej v organe. Količina alkohola v otrokovi krvi ostane visoka veliko dlje kot pri materi. Jetra so eden zadnjih organov, ki se popolnoma razvijejo pri plodu, zato ta ne more predelati alkohola tako kot nosečnica.

Stroka opozarja na precej resno stanje, poznano pod imenom fetalni alkoholni sindrom (FAS). Izpostavljenost ploda alkoholu ima lahko zanj vrsto težav, razvojnih motenj. Najbolj ranljivi so možgani, ki se razvijajo skozi celo nosečnost.

Dr. Stanko Pušenjak, ginekolog in porodničar, na forumu odgovarja, da gre pri opisu posledic za laboratorijske teste, ki nakazujejo na možen vpliv alkohola na živčevje pri zarodku in ne vsakodnevni primeri. Pri vsakdanjem delu se k sreči ne soočajo z več primeri mater, ki so v času cele nosečnosti uživale večje količine alkohola, predvsem pa v drugem in tretjem tromesečju. V tem času poteka najbolj intenziven razvoj možganov pri plodu.

Uživanju alkohola se naj odpovesta oba partnerja že ob načrtovanju družine. Foto: Profimedia.

Pomembno je, da poudarimo, da uživanje alkohola v nosečnosti ni priporočljivo. Rdeča nit letošnjega dneva Fetalnega alkoholnega sindroma (FAS), ki ga obeležujemo danes, 9. septembra, je ozaveščenost mladih, da se izognejo uživanju alkohola že pred nosečnostjo.

Alkohol je za plod dokazano škodljiv, prizadene lahko različne organe in tkiva, kar je odvisno od časa nosečnosti, ko je plod izpostavljen alkoholu. Kasneje imajo lahko otroci z motnjami fetalnega alkoholnega spektra različne težave v telesnem, duševnem in kognitivnem razvoju.

Posledice uživanja alkohola so lahko spontani splav, odmrtje ploda, različne nepravilnosti v razvoju, moten psihološki razvoj in fizična rast.

Najvarnejša je alkoholna abstinenca

… in to že pred zanositvijo. Zavedanje, da je alkohol škodljiv v vsakem obdobju nosečnosti, je izredno pomembno. Tudi pri moškem lahko zaradi uživanja alkohola pride do posledic, ki vplivajo predvsem na njegovo plodnost in tudi zdravje njegovih potomcev. Torej, niso le ženske tiste, ki morajo spremeniti odnos do alkohola pri načrtovanju družine. Gre za skupno odgovornost obeh partnerjev.

Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato ob letošnjem dnevu Fetalnega alkoholnega sindroma, mladi sporočajo vrstnikom, naj se zavedajo odgovornosti starševstva in se že pred nosečnostjo odpovejo uživanju pijač, ki vsebujejo alkohol, še pišejo na NIJZ.

Se vi ali vaši bližnji soočate z zasvojenostjo? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola? Posvetujte se s strokovnjaki na forumu Zasvojenost in pomoč.

Avtor
Piše

Style. Več novic