Znanstveniki ‘izumili’ tableto, ki ima učinke intenzivne telesne vadbe

01. oktober 2022
Znanstveniki ‘izumili’ tableto, ki ima učinke intenzivne telesne vadbe

Znanstveniki ‘izumili’ tableto, ki ima učinke intenzivne telesne vadbe

01. oktober 2022
Profimedia

Telesna dejavnost spodbuja zdravje kosti in mišic. Ji lahko konkurira ‘tableta’?

V novih raziskavah so raziskovalci preskušali novo učinkovino, katere učinki so posnemali učinke telesne vadbe.

Učinkovina lokamidazol je pri miših povečala tvorbo kosti, njeno mineralno gostoto, debelino mišic in mišično moč. Kaj to pomeni v praksi?

Vadba proti tableti

Koristi telesne vadbe imajo množico znanstvenih raziskav, zato ne preseneča, da so del vseh smernic za zdrav življenjski slog. Ljudje telovadijo, da bi se v danem trenutku dobro počutili in da bi ohranili dolgoročno zdravje in mobilnost.

Kaj porečete na to, da so znanstveniki odkrili učinkovino, ki očitno posnema učinke intenzivne telesne vadbe? Ali to pomeni, da lahko uživamo v vseh prednostih vadbe, ne da bi se za to sploh trudili?

Ne povsem.

Čeprav je zdravilo, uporabljeno v novi študiji, lokamidazol (LAMZ), posnemalo telesno vadbo, saj je poživilo mišice in kosti, je bil učinek do zdaj opažen le pri laboratorijskih miših. Tudi če se bo zdravilo LAMZ izkazalo za varno in učinkovito pri ljudeh, koristi telesne vadbe močno presegajo njene učinke na mišično in kostno tkivo, nenazadnje pa prispeva tudi k našemu duševnemu zdravju.

Kako deluje taka tableta?

Pri ljudeh, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo telesno udejstvovati, pride do oslabitve mišic in kosti, kar je znano kot gibalna oslabelost. Čeprav obstajajo zdravila za ločeno zdravljenje sarkopenije (oslabitev mišic) in osteoporoze (oslabitev kosti), ni enega samega zdravila, ki bi hkrati zdravilo obe bolezni.

V novi študiji, objavljeni v reviji Bone Research, so raziskovalci z Medicinske in zobozdravstvene univerze v Tokiu (TMDU) razvili nov sistem za pregledovanje zdravil, da bi našli spojino, ki posnema spremembe v mišicah in kosteh, do katerih pride zaradi vadbe. Z uporabo sistema za presejanje so raziskovalci identificirali derivat aminoindazola lokamidazol (LAMZ). LAMZ lahko spodbuja rast mišičnih celic in celic, ki tvorijo kosti – ali osteoblastov – medtem ko zavira rast celic, ki kost razgrajujejo – osteoklastov.

Ko je bil LAMZ peroralno dan mišim, se je uspešno prenesel v kri brez očitnih stranskih učinkov.

“Pri miših, ki so bile zdravljene z LAMZ-om, so se pokazale večja širina mišičnih vlaken, večja maksimalna mišična moč, višja stopnja tvorbe kosti in manjša aktivnost kostne resorpcije,” je povedal vodilni avtor študije Takehito Ono.

Raziskovalna skupina se je nadalje ukvarjala z načinom delovanja LAMZ in ugotovila, da LAMZ posnema signalne poti kalcija in PGC-1α. Te poti se aktivirajo med vadbo in spodbujajo izražanje nadaljnjih molekul, ki sodelujejo pri vzdrževanju mišic in kosti.

“Tako peroralno kot subkutano dajanje zdravila je izboljšalo mišice in kosti miši z gibalno oslabelostjo,” je še povedal Tomoki Nakashima, ki je vodil ekipo znanstvenikov.

“Ugotovitve kažejo, da je zdravilo LAMZ potencialna terapevtska metoda za zdravljenje gibalne oslabelosti s posnemanjem telesne vadbe.”

Zdravljenje s takim zdravilom bo najverjetneje na voljo ljudem, za katere vadba ni več varna ali praktična. Za vse ostale je stara dobra telesna dejavnost še vedno najboljši način za ohranjanje zdravih kosti, mišic in duha.

Avtor
Piše

Style. Več novic