Parkopreza: Neprijetno mi je, ko moram na veliko potrebo na javnem stranišču

08. oktober 2022
Parkopreza: Neprijetno mi je, ko moram na veliko potrebo na javnem stranišču

Parkopreza: Neprijetno mi je, ko moram na veliko potrebo na javnem stranišču

08. oktober 2022
Profimedia

Ste tudi vi med tistimi, ki imajo to težavo?

Gre za psihološko motnjo, ki jo posameznik občuti ob opravljanju potrebe v javnem stranišču.

Opravljanje velike potrebe je normalna telesna funkcija, pravzaprav zelo zdrava in zaželena. Mnogi, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov težje opravljajo to sicer povsem normalno človeško potrebo, bi znali povedati, kako neprijetno je lahko. Obstaja pa tudi motnja, ko je osebi neprijetno opravljati veliko potrebo v toaletnih prostih izven doma.

Parkopreza se nanaša na težave ali nezmožnost iztrebljanja v bližini drugih ljudi. Razlikuje se od zaprtja, ki je nezmožnost iztrebljanja kjer koli, ne le na javnih mestih.

Razlikuje se tudi od obsesivno-kompulzivne motnje, ki jo včasih zaznamujejo prisile po čiščenju in strah pred telesnimi odpadki.

Zaradi njene občutljive narave ni zanesljivih podatkov o številu ljudi, ki imajo parkoprezo.

Nekdo, ki živi s sramežljivim črevesjem, ima lahko v primerjavi z nekom, ki nima sramežljivega črevesja ali ki običajno ne mara uporabe javnih stranišč, težje življenjske izkušnje.

Osebe s sramežljivim črevesjem se pogosto prisilijo, da “zadržujejo”, namesto da bi uporabile javno stranišče.

Morda ne boste mogli uporabiti stranišča na delovnem mestu ali v tujem domu, tudi če se pojavijo neprijetni prebavni simptomi.

Vendar obstaja način, kako pozdraviti tako imenovano sramežljivo črevesje. V nadaljevanju bomo predstavili vaše možnosti in vam dali nasvete za premagovanje strahu.

Ne želim opravljati velike potrebe na javnih straniščih

Sramežljivo črevesje se lahko kaže kot prevelik strah pred nadzorom in presojanjem o naslednjih doživetjih, ki jih povzroči iztrebljanje:

  • pogledi,
  • zvoki,
  • vonjave.

Ta strah lahko na različne načine vpliva na vaše zdravje in ovira vaše vsakodnevne dejavnosti. Lahko na primer omejuje vašo sposobnost:

  • imeti službo,
  • obiskovanje telovadnice,
  • se družiti s prijatelji.

Lahko povzroči tudi povzroči drastično zmanjšate vnosa hrane, tako da je odvajanje redkejše. Ko mora oseba s tako težavo vseeno opraviti potrebo na javnem stranišču, lahko občuti simptome, kot so:

  • povišan srčni utrip,
  • potenje,
  • hitro dihanje,
  • mišična napetost,
  • tresenje,
  • slabost,
  • socialne anksiozne motnje in fobije.

Težava nastopi tudi pri iskanju pomoči, saj gre za dokaj neraziskano področje, saj zaradi same narave te motnje primanjkuje podatkov, koliko ljudi sploh ima te težave, s kakšnimi strahovi se soočajo in kakšne so posledice.  

Simptome parkopreze povzročajo različne socialne anksiozne motnje. Povzročajo jih tudi fobije. V Diagnostičnem in statističnem priročniku duševnih motenj, sramežljivo črevesje ni uvrščeno med anksiozne motnje.

Vendar je študija iz leta 2016 pokazala, da Nacionalno združenje za fobije (National Phobics Society) parkoprezo prepoznava kot obliko socialne fobije. Preden bo mogoče dokončno ugotoviti, za katero vrsto motnje gre, bo potrebnih še več raziskav.

Glede na poročilo o primeru iz leta 2011 ima parkopreza nekatere enake vzroke kot anksiozna motnja, znana kot sramežljiv mehur (parureza). Parureza se kaže kot strah pred uriniranjem v javnosti.

Parureza je bolje raziskana kot parkopreza. Glede na pregled raziskav iz leta 2019 naj bi prizadela od 2,8 do 16,4 odstotka prebivalstva. Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavita obe stanji, pri drugih pa le eno.

Kako veste, da imate sramežljivo črevesje

Vsakdo se občasno želi izogniti uporabi javnih stranišč. Včasih razlog tiči o nezadostni higieni teh ali pa zato, ker nam ne nudijo dovolj zasebnosti. Pojavi se predvsem strah oziroma neprijeten občutek, da bodo drugi slišali, kaj počnemo ter neprijeten vonj.

Da bi določili delovna merila, ki bi strokovnjakom pomagala postaviti diagnozo sramežljivega črevesja, je več raziskovalcev razvilo lestvico sramežljivega mehurja in črevesja, navaja študija iz leta 2016.

  • Če niste prepričani, ali imate to motnjo, vam bo morda v pomoč vprašalnik, vključen v njihovo študijo:
  • Ne morem imeti iztrebljanja, ko sem v bližini drugih v kopalnici ali toaletnem prostoru.
  • Izogibam se odhodu na stranišče, tudi če moram opraviti potrebo po odvajanju blata.
  • Odlašam z odhodom na stranišče, tudi če moram imeti potrebo po iztrebljanju.
  • Skrbi me, da ne morem izprazniti črevesja, ko sem v bližini drugih.

Navade mojega črevesja so najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na mojo stopnjo tesnobe v življenju.

Izkušnje s parkoprezo vplivajo na več kot le vaše čustveno zdravje. Dosledno ignoriranje potrebe po opravljanju velike potrebe lahko vpliva tudi na zdravje vašega prebavnega trakta. Predolgo zadrževanje lahko povzroči zaplete, kot so:

  • zamašitev črevesja
  • perforacija prebavil (črevesja)
  • analne razpoke
  • hemoroidi

Parkopreza je strah pred iztrebljanjem v javnih straniščih. Osebe s to boleznijo se močno bojijo, da jih bodo drugi obsojali zaradi zvokov ali vonjav, povezanih z iztrebljanjem.

To stanje ni bilo obsežno raziskano, vendar naj bi šlo za socialno anksiozno motnjo ali fobijo. Njegova razširjenost v splošni populaciji ni znana.

To stanje je mogoče učinkovito zdraviti s terapevtskimi posegi, kot sta kognitivno-vedenjska terapija ali stopnjevana terapija z izpostavljanjem.

Če ta težava ovira vaše vsakdanje življenje, vam lahko pomaga pogovor s terapevtom.

Avtor
Piše

Style. Več novic