Glavoboli, utrujenost in krči v mišicah: kako prepoznati pomankanje magnezija?

11. november 2021

Glavoboli, utrujenost in krči v mišicah: kako prepoznati pomankanje magnezija?

11. november 2021

Magnezij je eden izmed esecialnih mineralov. Pomanjkanje le-tega pa ima lahko različne simptome in vzroke. Kako prepoznati pomanjkanje magnezija in kaj storiti v tem primeru?

Od magnezija nista odvisna samo mišični in živčni sistem, ampak tudi metabolizem in organi. Mineral, ki sodeluje pri več kot 600 metaboličnih procesih ima temeljno vlogo, predvsem v stresnih situacijah, saj se v naš sistem sprošča kot antistresni mineral. Pomanjkanje ne vodi samo do poznanih krčev v nogah, ampak se lahko manifestira skozi mnoge simptome, lahko pa ima tudi resne zdravstvene posledice. Kadar telo ne prejme dovolj magnezija, postane izčrpano in občutljivo na stres. Signale telesa je treba opaziti in jih vzeti resno ter se pozdraviti.

Kako pride do pomanjkanja magnezija?

Pomanjkanje magnezija ima mnogo vzrokov. Telo samo ne more proizvajati magnezija, vloge pa ne igrajo le zaloga in vnos, vendar tudi individualne potrebe, izguba in izločanje magnezija. Tipični vzroki, ki privedejo do deficita pa so tudi:

  • Dieta: Ljudje z zelo enolično prehrano riskirajo simptome pomanjkanja magnezija. Uravnotežena prehrana je ključna za zdrav način življenja, saj se magnezij nahaja v mnogih hranilih.
  • Izguba tekočine: Izguba tekočine v telesu lahko privede do pomanjkanja magnezija. Športniki morajo paziti na ravnotežje magnezija, saj povečano znojenje hitro ustvari deficit, ker se s tem porablja mineral. Bruhanje in driska prav tako zmanjšujeta zaloge.
  • Stres: visoka raven stresa privede do večjih potreb po magneziju. Čim se sprostijo hormoni stresa, telo pošlje v sistem magnezij, ta pa se zatem izloča preko urina. Pomanjkanje magnezija pa načne začaran krog – če nam manjka tega minerala, smo bolj nagnjeni k stresu.
  • Bolezni: nekatere bolezni povzročajo večje izgube magnezija. To vključuje npr. diabetes. Zaradi povišane ravne sladkorja v krvi, oboleli izločajo več magnezija z urinom. Poleg tega imajo pogosto omejeno gastrointestinalno funkcijo, kar otežuje absorpcijo magnezija v krvni obtok skozi črevo. Absorpcija magnezija pa je tudi uničena pri različnih črevesnih boleznih.
  • Nosečnost in dojenje: Potreba po magneziju je zelo velika tekom nosečnosti in dojenja, saj mora mama z magnezijem oskrbovati tudi otroka. Posebno pozornost je treba posvetiti rednem vnosu. Poleg tega pa nosečnice zaradi hormona izgubijo tudi več magnezija z uriniranjem.

Simptomi pomanjkanja magnezija

Avtor: Profimedia

Tako kot vzroki, so tudi simptomi pomanjkanja magnezija raznoliki. Večina ljudi povezuje krče z pomanjkanjem mineralov, poleg tega pa se pojavljajo še:

  • Napetost mišic,
  • Povečane menstruacijske bolečine,
  • Glavoboli,
  • Moten spanec,
  • Nervoza, nemir, povečana občutljivost na stres,
  • Trzanje vek,
  • Srčni problemi, npr. aritmija,
  • Prezgoden porod pri nosečnicah,
  • Nagnjenost k diabetesu.

Nasveti za zdravljenje pomanjkanja magnezija

Če se primanjkljaj magnezija nadomesti, postanemo telesno bolj pripravljeni in produktivnejši. Ko se spopadamo s stresom, s polnimi zalogami magnezija to postane lažje. Vendar kako zagotoviti zadostne količine? Magnezij se nahaja v mnogih živilih: stročnice, polnozrnati izdelki, oreščki in semena veljajo za prave vire. Mineral pa se nahaja tudi v vodi.

Za tiste, ki imate radi sladko pa je dobra novica, da tudi čokolada vsebuje znatno količino magnezija. Več kot ima kakava, več ima magnezija. Če pa imate dokazan primanjkljaj magnezija, je priporočljivo zdravljenje z nadomestki iz lekarne.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic