Otroci niso dovolj hvaležni za to, kar imajo!

19. december 2021

Otroci niso dovolj hvaležni za to, kar imajo!

19. december 2021

Raziskava kaže, da štirje od petih anketiranih staršev menijo, da otroci niso dovolj hvaležni.

Starši so odgovarjali na vprašanja Univerze v Michiganu, ki dela mesečne ankete glede zdravja otrok v C.S. Mott Children’s Hospital. Otroci so bili stari med štiri in deset let in njihovi starši so v svojih odgovorih povedali, da svoje otroke učijo besed, kot sta “prosim” in “hvala”, toda kljub temu obstaja velik razkorak med besedami in dejanji. 

Večina staršev je menila, da je otroke mogoče naučiti hvaležnosti, tri četrtine vprašanih pa je bilo mnenja, da je učenje hvaležnosti prioriteta pri vzgajanju otrok. Najpogostejši način učenja hvaležnosti je prav s prej omenjenima čarobnima besedama ter z dodeljevanjem hišnih opravil. Malo več kot ena tretjina staršev uporablja strategije, kot so darovanje oblačil ali igrač ter molitev v zahvalo. 

Sarah Clark, vodja raziskave, pravi, da si želi z raziskavo starše opomniti na to, kako svoje otroke učijo hvaležnosti. 

S pomočjo raziskave so tako zapisali pet strategij, kako ohranjevati hvaležnost pri otrokih. Te vključujejo besede zahvale, pogovor o hvaležnosti, pomoč pri hišnih opravilih, prostovoljstvo in donacije. 

Avtor: Profimedia

Starši so največji vzor

Otroci občutka hvaležnosti ne morejo razviti sami od sebe – za to potrebujejo vzor pri starših. Prostovoljstvo in družbenokoristno delo sta odličen način, kako otroku pokazati, da morajo biti hvaležni za to, kar imajo, ter jih pomagati, da vidijo, kaj lahko sami storijo za druge. 

Številne raziskave so pokazale, da otroci posnemajo starše – če bo na primer otrok slišal starše reči nekaj negativnega o določeni stvari, bo to ponovil in ponotranjil. Pomemben vpliv so tudi televizija in drugi viri, zato je zelo pomembno, čemu je otrok izpostavljen. 

Poleg tega so starši tisti, ki otroku pomagajo procesirati in izraziti čustva, pravi Ashley Ruba, raziskovalka v “Laboratoriju za otrokova čustva” Univerze v Michigan-Madisonu. Ruba pravi, da že pogovor o čustvih otroku pomaga razumeti svoja čustva in se naučiti, kako se nanje odzvati. Na podoben način se tako lahko otroci naučijo tudi hvaležnosti – prek pogovora s starši. Z otrokom se lahko pogovarjate o stvareh, za katere ste hvaležni, in zakaj ste hvaležni zanje. 

Avtor: Profimedia

Odraščanje v pandemiji in čas obdarovanja 

Čas pandemije je težak za starše in otroke. Številni se spopadajo z depresijo, anksioznostjo in osamljenostjo, te težave pa se povečujejo tudi pri otrocih. Praznični čas in čas obdarovanja je idealen za to, da se z otrokom pogovorite o tem, za kaj ste hvaležni, si morda podarite kartico, v katero zapišete, za kaj ste hvaležni en drugemu. 

Sarah Clark svetuje, naj ne bomo preveč strogi do otrok, ki so prisiljeni otroštvo prilagoditi epidemiji, toda hkrati ne pozabimo na odgovornost, ki jo imamo do svojih otrok. Odgovorni smo namreč za vzgojo svojih otrok ter to, da smo jim dober vzor.

Style. Več novic