Za mnoge je marmelada sestavni del dobrega zajtrka. Naj bo vse zelo praznično – z marmelado iz kuhanega vina. A pozor, to je res poslastica samo za ”velike”.
Sestavine za približno 6 kozarcev:
- 1 bio limona
- 1 bio pomaranča
- 500 ml rdečega suhega vina,
- 3 vrečice božičnih začimb
- 1 kg jabolk
- 700 g sladkorja za konzerviranje, 2:1
Priprava:
- Dobro operite limono in pomarančo ter naribajte njuni lupini. Iztisnite sok in ga dajte v lonec z rdečim vinom, skorjo in začimbami. Rahlo segrejte in pustite stati pol ure na majhnem ognju.
- Medtem olupite jabolka, odstranite sredico in jih naribajte. Jabolka dajte v velik lonec.
- Precedite rdeče vino skozi cedilo na jabolka. Dodajte sladkor za konzerviranje in med mešanjem kuhajte. Pustite vreti tri minute, nato naredite test želiranja. Če je konsistenca preveč tekoča, je treba marmelado kuhati še dodatno minuto. Če je test uspešen, lahko lonec odmaknete iz ognja.
- Napolnite sterilne kozarce z vročo marmelado. Dobro zaprite in jih obrnjene na pokrov pustite stati približno pet minut. Nato kozarce ponovno obrnite in pustite, da se marmelada popolnoma ohladi.
Nasvet: če ne marate alkohola, lahko namesto vina uporabite otroški punč. Vendar izberite tiste z manj sladkorja, sicer bo marmelada presladka.
Prispevek je bil objavljen na miss7.