Znaki, da je vaše lasišče pod stresom

10. januar 2022

Znaki, da je vaše lasišče pod stresom

10. januar 2022

Okolica in življenjske spremembe lahko stresno vplivajo na vaše lasišče. Prepoznajte prve znake in pravočasno reagirajte.

Življenje vas nikoli ne bo prikrajšalo za stresne situacije, še posebej v novi normalnosti, v kateri živimo. Čeprav nespečnost in problematično kožo najpogosteje prepoznamo kot simptoma stresa, se lahko znaki stresnega življenja in situacij pokažejo tudi na lasišču, kot vidna posledica pa se pojavi prhljaj.

Po mnenju strokovnjakov na videz ter zdravje las in lasišča vplivajo hormonske spremembe, ki se na primer kažejo s povečano proizvodnjo sebuma na lasišču – stres pa lahko močno moti delovanje hormonov.

1. Prhljaj

Stres lahko oslabi naš celoten imunski sistem, kar vpliva tudi na odpornost kože, vključno z lasiščem. To privede do suhosti in luskavosti lasišča ter iritacije in suhe kože. Lasišče bo srbeče, luskavo in zelo občutljivo, če boste pod prevelikim stresom.

Avtor: Unsplash

2. Izguba las

Stres lahko tudi igra vlogo pri izgubi las. Običajno na dan izgubimo približno 100 las. Las nekaj let raste, nato nekaj časa miruje, odpade in nato se ponovi cikel rasti. Stres ta naravni proces zmoti in poveča izpadanje las v obdobju, ko ste pod stresom. Izguba las je lahko akutna in kratkoročna, a lahko preraste v dolgoročen, kronični problem, če se vzrok ne odkrije pravi čas. Pomembno je, da v tem času ne zanemarite svojih las in jih redno negujete.

3. Trganje in puljenje las

Stresna obdobja lahko iz nas povlečejo tudi nezdrave navade, na primer trganje in puljenje las. Navada puljenja las, ki se imenuje trihotilomanija škodi lasišču in slabša stanje las, tako kot tudi pregrobo česanje las.

Nadzorovanje stresa in prakticiranje zdravih navad je tako zelo pomembno za zdrave lase in lasišče, kot tudi za vaše celostno zdravje. Pomembno je, da si poiščete oblike za sproščanje stresa, ki vam najbolj ustrezajo, kot so šport, joga ali meditacija.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic