Kakšna je primerna starostna razlika?

08. februar 2022

Kakšna je primerna starostna razlika?

08. februar 2022

Nekateri pravijo, da ženske odrastejo hitreje kot moški in da zato pogosto vidimo pare, kjer je moški starejši. A pri kakšni starostni razliki lahko to postane težava?

Uporabniki Starševskega čveka so med seboj pred kratkim delili svoja razmišljanja glede primerne starostne razlike. “Če se moški in ženska dobivata, kaj je po vašem mnenju maksimalna starostna razlika, preden izgleda čudno? Kakšnega razmaka v letih ne odobravate?” je načela temo ena izmed uporabnic.

V veliki večini so se uporabniki strinjali, da je med 10 in 15 let razlike v odraslosti primerna številka. “Zame je pod 10, gor in dol, še okej. Ali je moški ali ženska starejši(a) ali mlajši(a) od drugega ne več kot 10 let,” je napisala avtorica teme. 

Nekateri pa trdijo, da starost sploh ni pomembna, dokler se človeka med seboj ujameta: “Sorodnik ima zdaj 20 let mlajšo, 60 in 40, skupaj sta 10 let, ona je večja zapečkarica od njega. Če se dva res ujameta, leta nimajo veze, ampak morata se ujeti, to pa je redkost, pa če je par let razlike, ali pa 20.” 

Obstajala pa naj bi tudi formula, po kateri lahko izračunamo, kakšna je najnižja starost, ki jo lahko doseže naš potencialni partner. “Starost mlajšega je lahko maks starost starejšega na pol in plus sedem. Kar pomeni, da ko si star 25 let, mora biti mlajši vsaj 19 let,” je formulo delil eden izmed uporabnikov. 

Idealna razlika 

Na to temo so bile opravljene tudi mnoge raziskave, ki nakazujejo na to, da večja kot je razlika med partnerjema, več možnosti je za težave kasneje v razmerju. Raziskava publikacije Journal of Population Economics je pokazala, da poročajo pari z 0 do 3 leta razlike o večjem zadovoljstvu v razmerju, kot pari z 4 do 6 let razlike. Ti pa so poročali o večjem zadovoljstvu v razmerju od tistih, ki so imeli več kot 7 let razlike. 

Študija ameriškega sociološkega inštituta, ki je vključevala dva tisoč moških in žensk, je pokazala, da je za 40 odstotkov ljudi idealna starostna razlika 4 leta, za 30 odstotkov pa 5 ali 6 let. Vendar samo v primeru, da je moški starejši, saj le 1 odstotek verjame, da lahko zveza z mlajšim moškim uspe. 

Iščemo različne stvari 

Raziskava ameriške spletne strani za zmenke Whatsyourprice je razkrila, da ženske ne iščejo starejšega partnerja le zaradi hitrejšega dozorevanja, ampak tudi zaradi finančne podpore. Raziskava pa hkrati kaže, da se mnogi moški ravno zato trudijo večjo starostno razliko premostiti s finančnim vidikom.

Starejša kot je ženska, bolj zahtevna je glede financ. Za nekatere ženske pa so starejši moški privlačni tudi zaradi svojega znanja in občutka, da jih lahko bolje zaščiti.

Foto: Unsplash

Kot že vemo si moški raje izbirajo mlajše ženske zaradi njihovega videza in vitalnosti, pri razmerjih, kjer je ženska starejša, pa gre običajno za takšne, ki imajo raje dominantne ženske. Nekateri sklepajo, da gre za moške, ki so imeli tudi dominantne matere ali pa so jih vzgajale babice, zato to vlogo iščejo v svoji partnerici. 

Velike starostne razlike so pravzaprav najtežavnejše v najstniških letih, saj se takrat razlika v zrelosti in razmišljanju najbolj pozna. Če sta oba odrasla in vesta kaj želita, potem starost naj ne bi bila ovira. 

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic