Kako naj zaščitim svojega otroka?

18. marec 2022

Kako naj zaščitim svojega otroka?

18. marec 2022

Stiska staršev, ko so njihovi otroci nadlegovani, je pogosto skoraj tako velika, kot otrokova. Kaj lahko storite, da svojemu otroku pomagate in ga zaščitite?

Mnogi starši so pripravljeni storiti prav vse, da zaščitijo svojega otroka. Vendar ne glede na ves trud nimajo vpliva na dogajanje izven doma. Če se njihov otrok iz šole vrača nesrečen ali poškodovan, je zanje lahko frustrirajoče, ko ne vedo, kako bi svojega otroka lahko zaščitili.

Prepoznavanje znakov

Otroci se svoje nelagodje v šoli pogosto trudijo skrivati, zato starši tega sprva sploh ne opazijo. “Običajni simptomi so, da otrok govori, da ga boli trebuh, da se ne počuti dobro in ne želi v šolo,” je za spletno stran Parents razložil psiholog v otroški bolnišnici, Steven Pastyrnak. “Običajen obrambni sistem otroka je, da se umakne iz situacije, ki mu povzroča stres.”

Profesorica psihologinje Angela Grippo pa dodaja, da večina otrok svojim staršem o nadlegovanju ne pove, zato svetuje, naj bodo pozorni tudi na otrokovo spanje, prehranjevalne navade in splošno počutje. “Če vaš otrok ne je, ali pa ne želi početi stvari, ki ga običajno veselijo, je to velik znak, da nekaj ni v redu.”

Vsekakor pa ni nujno, da je otrok nadlegovan. Če vaš otrok ne želi v šolo, je vaša naloga, da preverite, kaj ga pesti. Svojemu otroku postavite čim več vprašanj in preverite, kako se počuti v šoli in ostalih okoljih izven doma. “Podučite ga o nadlegovanju in kaj to je, zato da lahko tudi sam prepozna, kaj se mu dogaja,” svetuje psihologinja.

Spodbujajte empatijo

Svojemu otroku razložite in privzgojite empatijo. To ga bo naučilo, da pomaga tudi drugim otrokom, če so nadlegovani, preprečilo pa mu bo, da sam postane nasilen ali nesramen do drugih otrok. “Empatija je zelo pomembno in uporabno socializacijsko orodje,” še dodaja.

Foto: Unsplash

“Svojemu otroku prikažite in razložite, kako je biti v ‘čevljih nekoga drugega’. Če morda vaš otrok razkrije, da nadlegujejo sošolca, mu predstavite, kako se ta otrok počuti. Če skupaj gledate televizijo ali novice, izrazite, da se slabo počutite, ko drugi trpijo,” še svetuje profesorica.

Odzovite se primerno

Če vam otrok prizna, da ga v šoli nadlegujejo, je vaš odziv ključen. Svojega otroka morate poslušati in ga podpirati, ne smete mu dajati občutka, kot da je za to kriv sam. Angela svetuje, da si zapišete, kaj vse vaš otrok doživlja in kontaktirate šolo oz. institucijo, kjer se to dogaja.

“Ponudite mu čustveno oporo, povejte mu, da si tega nihče ne zasluži in da vam je mar. Izkažite mu naučeno empatijo,”

svetuje Angela

Pomagate pa mu lahko tudi tako, da ga naučite v teh situacijah reagirati. “Sestavite seznam stvari, ki jih odgovori tistemu, ki ga nadlegujejo. ‘Pojdi stran’, ‘Pusti me’, ‘Ja pa kaj’ ali podobni so pri otrocih zelo učinkoviti,” svetuje dr. Pastyrnak. “Ali pa naj samo odkoraka stran. Pomembno je, da drugih otrok ne žali ali stopnjuje situacije.”

Z njim vadite situacije in pogovore, ki se odvijajo v šoli. Tako ga boste pripravili na kakršnokoli situacijo in ga naučili spopasti se z izzivi in nepredvidljivimi situacijami. “Vadite z njim pogovor, v katerem se on na vas odziva kot na tistega, ki ga nadleguje. Tako bo razvil svojo samozavest in pogum, da bo prihodnjič odreagiral drugače,” še svetuje Pastyrnak.

Foto: Unsplash

Komunicirajte

Skozi celoten proces imejte s svojim otrokom čim bolj odprto komunikacijo. Poskrbite, da vam otrok zaupa in vam pove, kako se počuti. “Odprta komunikacija izboljša otrokovo samozavest. In če se otrok glede sebe dobro počuti, je manj možnosti, da bo nadlegovan ali da bo to prenašal,” razlaga Steven.

Otroka spodbujajte, da še vedno počne stvari, ki ga veselijo in mu povejte, da radi vidite, kadar je srečen in uživa. “Utrjujte pozitivne dele svojega otroka. Pohvalite ga, kadar napreduje in mu povejte, da ste ponosni nanj. Če se vam pohvali, da se je sošolcu uprl, mu povejte, da je to odlično. Najbolj ključno je, da otroka naučite, da se lahko postavi zase,” še pravi Steven. “Naj vaš otrok ve, da običajno otroci tiste, ki se ne dajo motiti, pustijo pri miru.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic