8 razlogov, zakaj si privoščiti popoldanski spanec brez slabe vesti!

14. maj 2024
8 razlogov, zakaj si privoščiti popoldanski spanec brez slabe vesti!

8 razlogov, zakaj si privoščiti popoldanski spanec brez slabe vesti!

14. maj 2024
Foto: Instagram @li_bash

Kratek popoldanski spanec lahko dela čudeže. Preverite, zakaj se ga ne bi smele odreči, oziroma, zakaj bi morale usvojiti to navado, če je še niste.

Večina težko sledi priporočenim osmim uram spanca na dan, kar so splošno veljavne zdravstvene smernice, v praksi pa je to malce težje doseči.

Če se vas popoldne, ko pridete iz službe, loteva utrujenost, a se proti njej borite in premagate, razmislite, če bi se ji raje prepustili. Gre namreč za to, da vam telo sporoča, da je utrujeno in potrebuje nekaj počitka.

Dovolj je že 20, 30 minut “power napa”, kot mu pravijo po angleško, po slovensko pa bi ga lahko poimenovali “krepičilni dremež”. Po njem se boste počutili tako, kot pove ime: okrepčilno in z nekoliko bolj napolnjenimi baterijami.

Foto: Instagram @jasminsarakatariina

Tu pa je še 8 razlogov, zakaj je lahko popoldanski spanec koristen:

  1. Naredi nas srečnejše

Po pol ure spanja se počutimo polne energije, srečne in spočite. Napolnili smo baterije in lahko se odpravimo novim zmagam naproti.

  1. Naredimo manj napak

Popoldanski dremež izboljša koncentracijo, pozornost in storilnost. Zato je manj možnosti, da naredimo napake pri delu oziroma to zniža tudi možnost za dejanske nezgode in nesreče, ki se zgodijo zaradi nepozornosti.

Foto: Instagram @valentinaferragni
  1. Možgani boljše delajo

Popoldanski spanec izboljša delovanje možganov, kar so potrdile že številne raziskave. S starostjo se naši možgani pričnejo krčiti, popoldanski spanec pa bi naj bi pomagal pri upočasnjevanju tega procesa.

  1. Več kreativnosti

Raziskave so pokazale, da so po krepčilnem popoldanskem snu veliko bolj dejavna področja v možganih, ki so zadolžena za ustvarjalno mišljenje.

Foto: Instagram @parisianamour
  1. Bolj zdravo srce

Po raziskavah Harvard School of Public Health in univerze v Atenah, imajo ljudje, ki si popoldne redno privoščijo počitek in dremež, za kar 37 odstotkov manj možnosti za razvoj kardiovaskularnih bolezni.

  1. Zmanjšana želja po nezdravi hrani

Ker so možgani bolj spočiti, sprejemamo boljše odločitve, kar pomeni tudi pri izbiri bolj zdrave hrane, saj vemo, da se bomo ob njej počutili veliko bolje kot pri hitri prehrani.

Foto: Instagram
  1. Manj se kregamo

Ljudje, ki premalo spijo, smo bolj nagnjeni k čustvenim izbruhom in reakcijam, oziroma hitreje prestopijo meje lepega in vljudnega obnašanja. Če si popoldne torej privoščite 20-minutni dremež, boste veliko bolj prijazni do drugih.

  1. Preprečimo izgorelost

Znanstveniki so odkrili, da lahko popoldanski počitek pomaga vsem, ki so preobremenjeni z informacijami ali preveč umsko aktivni. Tako lahko uspešno in enostavno preprečimo tveganje za izgorelost.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic