Če pripravljate manjšo zabavo, pa lahko namesto večje torte pripravite manjše tortice.
Sestavine:
- Beljaki štirih velikih jajc,
- ščepec soli,
- 225 gramov sladkorja,
- 2 čajni žlički koruzne moke,
- 1 čajna žlička belega vinskega kisa,
- 4 kapljice vanilijeve arome.
Za polnilo:
- 300 gramov poljubnega sadja (jagode, borovnice, brusnice, maline …),
- 300 ml smetane,
- lupina ene pomaranče,
- 1 strok vanilije,
- 30 gramov sladkorja v prahu,
- drugo sezonsko sadje za dekoracijo (po želji).
Priprava:
- Pečico segrejte na 150 stopinj Celzija.
- Pekač obložite s peki papirjem in nanj narišite krog v velikosti krožnika, na katerem boste torto servirali. Beljak in sol stepite v sneg, dokler se masa ne zgosti, in počasi dodajajte sladkor. Pri tem neprestano mešajte, da tekstura ostaja trdna in svetleča.
- V zmes vmešajte koruzno moko, kis in vanilijo ter zmes nežno pregnetite.
- Zmes nato položite na pekač in jo oblikujte v krog. Na sredini kroga z žlico naredite vdolbino. Pekač postavite v pečico in temperaturo zmanjšajte na 120 stopinj Celzija.
- Testo pecite uro in pol do dve uri, tako da postane bledo rjavo, toda še vedno mehko na sredini. Ko je testo pečeno, ugasnite pečico ter testo pustite v pečici toliko časa, da se popolnoma ohladi.
- Medtem ko se testo hladi, naredite polnilo – smetano zmešajte z vanilijo, sladkorjem v prahu ter pomarančno lupino, dokler se masa ne zgosti. Narežite sadje.
- Nato odstranite peki papir ter torto preložite na krožnik ali podstavek. Nanjo nanesite kremno maso ter okrasite s sadjem, po želji tudi z metinimi lističi.
Pa dober tek!