B. G. / 24. junij 2022

V trendu je dopamnisko oblačenje. A, kaj sploh je to?

Vsak ima v svoji garderobi vsaj en kos, v katerem se takoj počuti čudovito, kot da lahko osvoji svet. In takšni kosi so v svetu mode dobili celo svoje ime.

“Dopamine dressing”, oziroma dopaminsko oblačenje se nanaša na idejo, da lahko nošenje oblačil, ki so nam všeč, v katerih se počutimo čudovito in nepremagljivo, aktivirajo sproščanje dopamina, nevrotransmiterja, ki skrbi za naše dobro počutje.

“Bistvo dopaminskega oblačenja je v tem, da vam tisto, kar oblečete, prinaša veselje,” je za InStyle razložila modna stilistka Shea Daspin in ob tem razložila, da če vas določeni kosi že ob oblačenju spravijo v slabo voljo, potem počnete nekaj narobe.

Foto: IMAXtree

Sproščanje dopamina v naših možganih prinaša več živahnosti, dobro voljo, bistrejše misli, več motivacije, domišljije in boljše razmišljanje. Njegovo pomanjkanje pa povzroča čustveno praznino, brezvoljnost in nemir.

Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree

Tovrstni kosi se verjetno najdejo v čisto vsaki omari, navadno pa gre za pisane kose, kose odličnega kroja, takšne, ki poudarijo naše atribute in malce zakrijejo predele, ki nas delajo negotove.

Dopaminsko oblačenje največkrat vključuje barve

Shea pravi, da sama veselje najde prav v barvah ter da podobno opaža tudi pri svojih strankah. Vendar pa niso vsi tako navdušeni nad barvami, dodaja, kar je čisto v redu: “Cilj je, da se ljudje v določenem oblačilu počutijo lepe, pa naj gre za pisan kos ali ne.”

Ravno poletje pa je tisti pravi letni čas za nošenje barvitih in igrivih kosov, poleg tega pa je pestrost trendov v tem letnem času nekoliko večja kot v drugih sezonah.

Foto: IMAXtree

Če potrebujete nekaj navdiha, kako sestaviti poletno opravo po nareku dopaminskega oblačenja, imamo za vas nekaj idej:

Foto: IMAXtree

Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree

Nam še ne slediš?

Za še več modnih navdihov nas poišči tudi na Instagramu!

Avtor
Piše

B. G.