Ste vedeli, da je gin dober za vas?

16. avgust 2022

Ste vedeli, da je gin dober za vas?

16. avgust 2022

Predstavljamo vam osem zdravstvenih prednosti te priljubljene alkoholne pijače.

Ko so pokojno 91-letno vrhunsko kuharsko mojstrico Julio Child nekoč vprašali, kakšna je njena skrivnost za tako dolgo življenje, je odgovorila: “Rdeče meso in gin”. Mi vas sicer ne spodbujamo, da živite samo od tega, a v njeni izjavi je nekaj resnice.

Gin je v zadnjih letih izjemno pridobil na svoji priljubljenosti. Leta 2021 se je prodala milijarda steklenic, v Sloveniji pa prodaja gina raste že od leta 2017. In tako kot mnogi pravijo, da je rdeče vino dobro za nas, strokovnjaki ugotavljajo, da ima tudi ta priljubljena žgana pijača svoje prednosti.

“Tako kot pri drugih vrstah alkohola obstaja nekaj dokazov, ki kažejo, da lahko zmerno uživanje pomaga zmanjšati tveganje za srčne napade,” je za Goodto pojasnila nutricionistka Jackie Lynch. “To se nanaša na en majhen kozarec na dan, saj so študije pokazale, da se s povečanjem vnosa na tri kozarce na dan močno poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Če že pijete alkohol, se raje odločite za eno merico alkoholne pijače.”

Predstavljamo vam še nekaj razlogov, zakaj se vam ni treba popolnoma odpovedati alkoholu.

Foto: Unsplash

Lahko pomaga pri senenem nahodu

Morda ni najočitnejše zdravilo za seneni nahod, toda glede na Asthma UK bi lahko prehod na gin v poletnih mesecih pomagal pomiriti vaš kašelj in kihanje.

Teorija pravi, da imajo pijače, kot sta pivo in jabolčnik zaradi procesa fermentacije višjo vsebnost histamina, kar pogosto poslabša simptome senenega nahoda. Če se namesto tega odločite za bistre žgane pijače kot je gin, jih lahko na zaokrožen način omejite. Morda ni čarobno zdravilo za seneni nahod, ampak vsaka malenkost pomaga …

Foto: Pexels

Je nizkokaloričen

Nekateri ljudje, ki si aktivno prizadevajo shujšati, pogosto nehajo piti alkohol zaradi njegove visoke vsebnosti kalorij. Toda gin je ena izmed najmanj kaloričnih žganih pijač, ki jih lahko izberete, s samo 97 kalorijami na merico.

Dodajte jih v svoj nizkokaloričen koktejl – naša osebna priporočila sta dietna limonada ali tonik – in še vedno boste spili precej nižjo skupno vrednost kalorij, kot bi jo dosegli s povprečnim kozarcem vina (160 kalorij) ali pol litra piva (208 kalorij).

Ima relativno malo sladkorja

“Gin vsebuje samo sledi sladkorja, zaradi česar je pametna izbira, če je vaš cilj uravnavanje telesne teže, še posebej, če skrbno izberete pijačo, s katero boste mešali,” pojasnjuje nutricionistka v svoji knjigi The Right Bite. To pomeni, da sta gin in tonik brez sladkorja odlična izbira.

Foto: Unsplash

Preprečuje gube

Glavna sestavina gina so brinove jagode, ki so polne antioksidantov. Ti pa lahko pomagajo spodbujati videz zdrave, mladostne kože, kar pomeni, da bi bilo redno uživanje koktajlov hipotetično lahko odgovorno za vaš gladek obraz brez gub …

Zmanjša napihnjenost

Brinove jagode delujejo tudi kot naravni diuretik, zelišča, ki se uporabljajo za pripravo gina, pa so znana po svoji vlogi pri prebavi. Če torej ugotovite, da vas alkohol pogosto napihne, boste s prehodom na gin naredili veliko večjo uslugo svojemu trebuhu in zmanjšali napihnjenost.

Obstaja tudi poseben način za pripravo gina in tonika, da kar najbolje izkoristite prednosti.

Odličen je za diabetike

Raziskava, objavljena v Journal of Diabetes Nursing leta 2008, je preučevala najvarnejše pijače za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1, in uganite kaj? Ugotovili so, da je gin tonik na samem vrhu!

Seveda se morate vedno posvetovati z zdravnikom, če imate sladkorno bolezen in vas skrbi uživanje alkohola.

Lajša bolečine v sklepih

Poleg številnih drugih koristi je bil brin pravzaprav starosvetno zdravilo za bolečine pri boleznih, kot sta artritis in revma. Seveda dnevna doza gina Bombay Sapphire ni nadomestilo za ustrezna zdravila, vendar obstajajo tisti, ki vztrajajo, da lahko z ginom prepojene rozine zmanjšajo vnetje, in kdo smo mi, da jim zanikamo to veselje?

Pomaga vam živeti dlje

Ena izmed študij je pokazala, da “se zdi, da zmerno uživanje alkoholnih pijač zmanjšuje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, možganske kapi in sive mrene”, in rečeno je, da lahko sestavine v ginu (ja, spet brin) pomagajo okrepiti vezivno tkivo v vaših žilah, in vsebujejo flavonoide, ki pomagajo preprečevati zamašitev arterij.

Prav zaradi tega nekateri ljudje celo menijo, da lahko gin pomaga podaljšati vašo življenjsko dobo – in tega smo vsi veseli!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic