Ko smo žalostni, več zapravljamo

15. avgust 2022

Ko smo žalostni, več zapravljamo

15. avgust 2022

Raziskovalci ugotavljajo, da smo, ko smo žalostni, pripravljeni zapraviti 30 odstotkov več.

Imate slab dan? Privoščite si. Ste žalostni? Privoščite si. Imate dober dan? Privoščite si.

Zakaj si mnogi od nas privoščimo razkošno zapravljanje, ki ga pozneje obžalujemo? Čeprav je dober občutek priznati, da si zaslužimo nekaj posebnega, pa obstajajo zdravi in nezdravi načini za to.

Privošči si

Obstajajo psihološki razlogi za prekomerno zapravljanje, ko se “zdravimo”. Povezano je z močjo in nadzorom. Nakupovanje je tisto, kar vas vrne na voznikov sedež, ko se zgodi nekaj, kar je zunaj vašega nadzora.

Raziskave tudi kažejo, da lahko pomaga pri občutkih žalosti. Žalost je povezana z občutkom nemoči – nezmožnosti nadzora nad dogajanjem okoli nas. Študija Journal of Consumer Psychology je pokazala ne le, da nakupovanje naredi ljudi takoj srečnejše, ampak tudi, da nakupne odločitve zmanjšajo dolgotrajno žalost. Študija je pokazala, da je dejanje nakupovanja, ki vključuje zavrnitev tistega, kar jim ni bilo všeč, osrečilo ljudi.

V študiji, objavljeni v Psychological Science, so raziskovalci ugotovili, da so bili ljudje, ko so bili žalostni, pripravljeni plačati do 30 odstotkov več za izdelek, kot če bi bili nevtralnega razpoloženja. Ta učinek se imenuje “beda ni skopuh”.

Foto: Unsplash

Skrb zase ni sebična

Obstaja več psiholoških razlogov, zakaj je razvajanje samega sebe tako dobro. Vključuje samospoštovanje, ljubezen do sebe in skrb zase. Na žalost mnogi od nas povezujejo samooskrbo z razvajanjem ali zdravljenjem samega sebe na način, ki vključuje zapravljanje denarja, kot je nakupovanje, izlet v toplice, počitnice ali večerja zunaj.

A klinična svetovalka in terapevtka Joyce Marter predlaga, da najprej v svoje življenje vnesete nekaj praks, ki vam koristijo:

  • Psihološke: sočutje do sebe, samopotrditev, samoodpuščanje ter rast in učenje.
  • Fizične: prehrana, hidracija, vadba, spanje, skrb za zdravje.
  • Življenjski slog: upravljanje časa, ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem, prosti čas/hobiji, samota/razmislek, odklop od tehnologije, povezovanje z naravo in pozitivno domače okolje.

“V naši potrošniški in materialistični kulturi pogosto iščemo zunaj sebe, da bi našli nekaj, zaradi česar se počutimo bolje. To so lahko hrana, droge ali alkohol, odnosi ali materialne dobrine,” razlaga Joyce.

Vendar pa je najboljši način za zagotavljanje najbolj smiselne samooskrbe ta, da izboljšamo svoj odnos do sebe in do sebe ravnamo z več ljubeče prijaznosti. Resnična lastna vrednost izhaja iz globlje povezanosti z našim najvišjim in najboljšim jazom, ne z imetjem.

Foto: Unsplash

Kako si privoščiti, da si lahko privoščite?

Joyce pa še predlaga nekaj načinov, kako poskrbeti, da ne zapravite preveč, ko se odločite razvajati.

  • Pravilo 50-30-20: Sledite in razdelite stroške na potrebe, želje in prihranke ali dolg. To je preprost način, da vidite, kam gre vaš denar. 50 odstotkov svojega dohodka namenite najemnini, računom in živilom. Vzemite 30 odstotkov za bolj lahkomiselne stvari, kot so večerje zunaj ali nakupovanje po željah, ne potrebah. Ostalih 20 odstotkov naj gre za vaše prihranke ali dolg.
  • Zapravljajte namensko: Ne razmetavajte z denarjem za prav vse. “Namesto tega raje zapravljajte za določene vidike svojega življenja. Na primer, lahko se žrtvujete, kot je vožnja starejšega vozila, ki je že izplačan, da nadomestite zapravljanje, kot je odhod na počitnice ali obisk koncertov,” razlaga Joyce.
  • Poglejte kaj že imate: Česar ne uporabljate ali nosite, lahko prodate na spletu ali v trgovini z rabljenimi stvarmi. Vrnite predmete, ki ste jih kupili in so vas ob nakupu vznemirili, zdaj pa so izgubili svoj sijaj za vas. Poglejte svoje mesečne račune in poiščite področja, kjer bi lahko zmanjšali zapravljanje.
  • Definirajte uspeh zase: “Nekateri ljudje mislijo, da je uspeh povezan samo s kariero in finančnimi dosežki. Priporočam holistično definicijo uspeha, ki vključuje pozitivno duševno in fizično zdravje, povezane odnose ter ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem,” svetuje terapevtka.
  • Bodite pozorni: Čuječnost lahko pomaga razjasniti vrednote in prepoznati, kaj je smiselno, ter tako zmanjša impulzivno finančno vedenje, kot je kupovanje neresnih stvari na kredit. Prakse čuječnosti zagotavljajo ponovni zagon za um, telo in duha. Poleg tega obstaja veliko koristi za duševno zdravje, fizično zdravje in delo. Joyce pravi, da to vključuje višjo produktivnost, manj napak, ustvarjalno razmišljanje, izboljšano reševanje problemov in sodelovanje, večjo čustveno inteligenco ter izboljšano ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem.
  • Prihranite svoj denar: Za varčevanje denarja obstajajo psihološke prednosti. Lahko je tudi terapevtsko, če za to nagrado varčujete, namesto da nekaj takoj kupite s kreditno kartico. Varčevanje za nagrado vam daje nekaj, česar se lahko veselite, kar sčasoma povzroči vznemirjenje in sproščanje dopamina.

“Ko skrbite zase in prakticirate dobro finančno samooskrbo, poskrbite, da obstaja zdravo ravnovesje med varčevanjem in porabo, se zdravite v skladu s svojimi zmožnostmi in finančno načrtujete, da boste dobro poskrbeli za svojo prihodnost,” še zaključuje Joyce.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic