Nov udarec za Harryja in Meghan: kraljeva družina ju je degradirala

28. september 2022

Nov udarec za Harryja in Meghan: kraljeva družina ju je degradirala

28. september 2022
Foto: Profimedia

Kraljeva družina je z novim kraljem posodobila uradno spletno stran, na kateri so princa Harryja in Meghan Markle uvrstili na dno strani.

Še do nedavnega sta bila princ Harry in Meghan Markle na uradni spletni strani britanske kraljeve družine uvrščena nekje na sredini, med starejšimi člani, vendar pred manj pomembnimi člani kot so vojvoda in vojvodinja Gloucestrska, vojvoda Kent in princesa Alexandra.

S tem, ko je kraljico Elizabeto II. nasledil njen sin, zdaj kralj Karel III., pa se je to spremenilo.

Meghan in Harry sta sedaj prestavljena na dno strani, skupaj s Harryjevim stricem, princem Andrewem. Slednjemu je namreč že kraljica zaradi obtožb spolnega nadlegovanja odvzela častne vojaške položaje in naziv njegova kraljeva visokost.

Foto: Profimedia

Dvignili status tistih, ki podpirajo monarhijo

Preureditev bi lahko odražala novo vizijo okrnjene monarhije, da bi se s tem dvignil status tistih, ki podpirajo monarha pri njegovih dolžnostih. Harry in Meghan pa sta v začetku leta 2020 jasno izrazila, da se odmikata od kraljevih dolžnosti.

Bratranci pokojne kraljice, 85-letna princesa Alexandra, 86-letni vojvoda Kentski in 78-letni vojvoda Gloucestrski, pa so medtem še vedno delovni člani družine in so tako tudi uradno razvrščeni na spletni strani.

Foto: Profimedia

Še vedno ni znano, kaj bo z Archiejem in Lilibet

Da je napetost med vojvodo in vojvodinjo Suseško ter Buckinghamsko palačo še vedno močno prisotna, je nakazalo tudi to, da sta zakonca Veliko Britanijo zapustila že dan po kraljičinem pogrebu.

Prav tako pa še vedno ni znano, ali bosta njuna otroka Archie in Lilibet res prejela uradna naziva princ in princesa, kar jima sicer pripada. V skladu s protokoli, ki jih je leta 1917 določil kralj Jurij V., so otroci in vnuki vladarjev namreč samodejno upravičeni do nazivov njegove ali njene kraljeve visokosti in princa ali princese.

Če bi hotel kralj vnukoma to preprečiti, bi moral izdati posebno listino, vendar za zdaj svoje odločitve še ni sporočil.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic